Τσικνοπέμπτη: Σήμερα και αύριο αναμένεται κορύφωση της κίνησης

Τσικνοπέμπτη: Σήμερα και αύριο αναμένεται κορύφωση της κίνησης

Ο τιμοκατάλογος των κρεάτων στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη φετινή Τσικνοπέμπτη, η οποία θα γιορταστεί σε καλύτερες συνθήκες έπειτα από περίπου δύο χρόνια, τα τοπικά κρεοπωλεία έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες, καθώς σήμερα και αύριο αναμένεται να κορυφωθεί η αγοραστική κίνηση.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες κρεοπώλες της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας, φέτος η Τσικνοπέμπτη αναμένεται να θυμίσει προ κορωνοϊού εποχές, καθώς, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που παρατηρούνται έντονα το τελευταίο διάστημα, έχουν αρθεί τα αυστηρά μέτρα προστασίας που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας πέρσι τέτοιο καιρό.

Μια πρώτη εκτίμηση για τη φετινή Τσικνοπέμπτη έδωσαν μιλώντας στο «Θάρρος» τρεις ιδιοκτήτες κρεοπωλείων στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας, κάνοντας λόγο για μικρό ποσοστό κίνησης τις προηγούμενες ημέρες, όμως, όπως τόνισαν, «παραδοσιακά κορύφωση της κίνησης για την αγορά κρεάτων παρατηρείται την παραμονή και ανήμερα της Τσικνοπέμπτης».

Όπως μας είπε ο κ. Νίκος Μπατάγιας, «ο κόσμος έχει ξεκινήσει δειλά δειλά τις παραγγελίες κρεάτων για την Πέμπτη, ενώ πολλοί είναι αυτοί που προμηθεύονται κρέας και για το Σάββατο, μιας και καθυστερούν τον εορτασμό του εθίμου για το Σαββατοκύριακο». Στις προτιμήσεις του κόσμου, σχολίασε, «υψηλή θέση κατέχουν τα σουβλάκια χοιρινού και κοτόπουλου, οι μπριζόλες και τα παϊδάκια».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, «για σήμερα και αύριο αναμένεται η μεγαλύτερη ροή κόσμου, μιας και σήμερα λειτουργεί συνολικά και η Λαϊκή Αγορά, ενώ η εικόνα που έχουμε από τις μέχρι τώρα παραγγελίες δείχνει ότι μάλλον θα είναι καλά τα πράγματα φέτος».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι και η περσινή χρονιά ήταν ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών, καθώς πέρσι την Τσικνοπέμπτη οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες λόγω του γενικευμένου lockdown.

Από το κρεοπωλείο «Κατσίρας» η εικόνα για την κίνηση μέχρι στιγμής κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τα υπόλοιπα καταστήματα. Όπως μας είπε η κα Βασιλική Μάλαμα, «ο κόσμος συνήθως ψωνίζει την τελευταία στιγμή», με αποτέλεσμα σήμερα και αύριο μέχρι το μεσημέρι να υπάρχει αύξηση στο ενδιαφέρον του κόσμου για τα ψώνια της Τσικνοπέμπτης. Όπως ανέφερε η ίδια λίγο αργότερα, «οι περισσότεροι προτιμούν σουβλάκια, σεφταλιές, κεμπάπ και παστό».

Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Σύμφωνα με τα παραπάνω καταστήματα, ο μέσος όρος τιμών για το φετινό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων έχουν προσπαθήσει να απορροφήσουν οι ίδιοι τις ανατιμήσεις στα προϊόντα τους. «Έχουμε κρατήσει τις τιμές όσο μπορούμε χαμηλά, γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον κόσμο, μιας και όλα ακρίβυναν, κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον κόσμο» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, φέτος η τιμή για το μοσχάρι κυμαίνεται στα 11 ευρώ το κιλό, μιας και έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση συγκριτικά με πέρυσι, ενώ τα υπόλοιπα κρέατα παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Έτσι, το κοτόπουλο καταγράφει τιμή 3 ευρώ το κιλό, ενώ οι χοιρινές μπριζόλες-πανσέτες φτάνουν στα 5,50-6 ευρώ το κιλό.