Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τίτλο «Πώς γίνεται η αρχή»

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής  γραφής με τίτλο «Πώς γίνεται η αρχή»

Τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τίτλο «Πώς γίνεται η αρχή» διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας το Σάββατο, 16 Απριλίου, από τις 10.00 το πρωί, στο χώρο της (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4ος όροφος).

Στο σεμινάριο θα διδάξει η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου.

Η κα Νικολαΐδου τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του ΑΠΘ (από την ίδρυσή του το 2015 ως το 2018), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (από την ίδρυσή του το 2008 ως το 2013), σε σεμινάρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ (2010-2012) κ.α.

Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, μελέτες, μεταφράσεις αρχαίου δράματος. Το μυθιστόρημά της «Απόψε δεν έχουμε φίλους (Μεταίχμιο, 2010)» τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature και μεταφράστηκε στα εβραϊκά (Kester Books) και στα ρουμάνικα (Editura Omonia). Το μυθιστόρημά της «Χορεύουν οι ελέφαντες» (Μεταίχμιο, 2012) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ (The Scapegoat, Melville House) το 2015. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη «Πώς έρχονται οι λέξεις. Τέχνη και τεχνική της Δημιουργικής Γραφής (Μεταίχμιο, 2014)» και έχει επιμεληθεί το συλλογικό τόμο «Η δημιουργική γραφή στο σχολείο. Οδηγός εκπαιδευτικού (Μεταίχμιο, 2016)». Το βιβλίο της «Καλά και σήμερα (Μεταίχμιο, 2015)» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Το τελευταίο της μυθιστόρημα είναι το «Vor. Πέρα από τον νόμο» (Μεταίχμιο, 2021).

Το θεατρικό της έργο «Υπέρ Ελλάδος. Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο» ανέβηκε το 2018-2019 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Από το 1992 ως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2019 διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc0pybpyZCrxEYKMs63hqQsZWud_drh6P_0UTzZrL5h8p5EQ/viewform?usp=sf_link. Οι δε θέσεις είναι περιορισμένες (18).