Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Καταψηφίστηκε ο απολογισμός – ισολογισμός 2020

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Καταψηφίστηκε ο απολογισμός – ισολογισμός 2020

«Επεισοδιακή» συζήτηση, χωρίς εισήγηση, άσχετες αναφορές και χυδαία έκφραση

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας καταψήφισε τον απολογισμό – ισολογισμό έτους 2020 και αυτό είναι γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά στο Δήμο. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν καταψηφιστεί ο ισολογισμός της 31ης  Δεκεμβρίου, η κατάσταση αποτελεσμάτων και ο πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων της χρήσεως που έληξε την ημερομηνία αυτή, καθώς και το σχετικό προσάρτημα.

Η συζήτηση του μοναδικού θέματος της συνεδρίασης, «Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού-Ισολογισμού Δήμου Τριφυλίας Οικ. έτους 2020 (Έγκριση των αριθ.25-26/2022 ΑΟΕ)», που ξεκίνησε στις 7.00 το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν “επεισοδιακή”. Δεν έγινε καμία απολύτως εισήγηση από το δήμαρχο και αντιδημάρχους και ενώ το θέμα ήταν ένα, δεν ήταν λίγες οι φορές που η συζήτηση ξέφυγε τελείως και στην αίθουσα ακούστηκαν άσχετες αναφορές.

Ο κ. Λεβεντάκης εξαπέλυσε “επίθεση” επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς, που πολλάκις προεκλογικά και μετεκλογικά αναφέρει, σε βάρος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ενώ είχε αντιπαράθεση με τον Γιάννη Μερκούρη και τη Χάιδω Παναγιωτοπούλου. Σκληρή δε, ήταν η κόντρα του με τον Δημήτρη Δριμή, βάζοντας στο κάδρο της επίθεσης… και τη σύζυγο του κ. Δριμή.

Ο λόγος, ωστόσο, που η 9η τακτική συνεδρίαση του Σώματος αποτελεί μελανή σελίδα στην ιστορία του θεσμού είναι η ανάρμοστη και χυδαία έκφραση του αντιδημάρχου Σωτήρη Μπακούρου για το πού γράφει το μισθό που λαμβάνει ως αντιδήμαρχος.

Στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων και του ισολογισμού ανέγνωσαν στο Σώμα υπάλληλοι από το Λογιστήριο του Δήμου. Σε ερωτήσεις του κ. Δριμή απάντησαν ότι περίπου 2,7 εκ. ευρώ είναι επισφάλειες, ενώ οι διαταγές πληρωμής σε βάρος του Δήμου ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκ. ευρώ και οι απαιτήσεις ιδιωτών από το Δήμο είναι περί τα 300 χιλιάδες ευρώ…

Ο Γιάννης Μερκούρης αναφέρθηκε στις Παρατηρήσεις, που έρχονται από παλιά και πόσες έχουν φτάσει, με τους υπαλλήλους να απαντούν «επτά (7)» και τον κ. Λεβεντάκη να σηκώνεται από το έδρανο και να κατεβαίνει προς τις καρέκλες του ακροατηρίου, λέγοντας: «Για ρωτήστε πόσες ήταν οι προηγούμενες, οι δικές σας».

Η αλήθεια είναι ότι στην Έκθεση του Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για το 2018 οι Παρατηρήσεις ήταν 4, στην Έκθεση για το 2019 (8 μήνες Κατσίβελα και 4 μήνες Λεβεντάκη) ήταν 8, και σχεδόν ίδιες είναι οι 7 για το 2020!

Σε εκείνο το σημείο ξέσπασε λεκτική αντιπαράθεση Λεβεντάκη – Μερκούρη, με τον κ. Μερκούρη να λέει ότι είναι πάλι μέσα στις Παρατηρήσεις τα Πάγια της ΔΕΥΑΤ, για τα οποία ο κ. Λεβεντάκης πήγε κατηγορούμενους μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Μετά την «κόντρα» ο κ. Λεβεντάκης σημείωσε πως έχει μπει τάξη και γίνονται συνέχεια προσπάθειες.

Ο Γιάννης Κατσούλας σημείωσε ότι οι Παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή είναι κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή.

Στις ερωτήσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Δημήτρης Δριμής στους υπαλλήλους του Λογιστηρίου του Δήμου «πόσα έχουν πληρωθεί με βεβαίωση δημάρχου και αντιδημάρχων» κ.ά., «απάντησε» με φουλ επίθεση ο κ. Λεβεντάκης “στοχοποιώντας” και τη νομικό, σύζυγο του κ. Δριμή, τον τελευταίο να αντιδρά σφοδρά και να τονίζει: «Σας χαρίζω τη νίκη στο βούρκο».

«Το θέμα είναι αν μπήκε τάξη», είπε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου αναφερόμενη στον απολογισμό και τον ισολογισμό του 2020 και τις ίδιες Παρατηρήσεις από προηγούμενα χρόνια, που μνημονεύονται και στην έκθεση για το 2020, τονίζοντας ότι «έχουμε έναν απολογισμό ο οποίος είναι υπό επιφύλαξη», ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Λεβεντάκης για τις ίδιες Παρατηρήσεις εγκαλούσε δημοσίως μέλη της παράταξής της που ήταν μέλη της προηγούμενης διοίκησης.

Ο Δημήτρης Δριμής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο κάθε αντιδήμαρχος στοιχίζει 25.000 ευρώ περίπου το χρόνο και θα πρέπει να κάνουν το δικό τους απολογισμό στο αντικείμενό τους για το οποίο πληρώνονται.

Ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε ότι ο εκφυλισμός του συμβουλίου έχει φτάσει στα άκρα και πως ο πρόεδρος και ο δήμαρχος έχουν σοβαρότατες ευθύνες, τονίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο έσχατος εκφυλισμός του Σώματος, ενώ επισήμανε ότι οι Παρατηρήσεις είναι σοβαρές και ο δήμαρχος γι’ αυτές εγκαλούσε τους προηγούμενους. Αναρωτήθηκε δε τι έκανε για να τις εξαλείψει, αφού ίδιες είναι και στην έκθεση του 2020.

Για τα εντέλλεσθε δημάρχου ρώτησε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Τελικά, στο θέμα «Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού-Ισολογισμού Δήμου Τριφυλίας Οικ. έτους 2020 (Έγκριση των αριθ.25-26/2022 ΑΟΕ)» ψήφισαν 13 κατά, 9 υπέρ και 1 λευκό. Ως εκ τούτου, καταψηφίστηκε.

Του Ηλία Γιαννόπουλου