Έκθεση τελετουργικών μασκών της συλλογής του Φ. Καγγελάρη

Έκθεση τελετουργικών μασκών της συλλογής του Φ. Καγγελάρη

«Από το πραγματικό στο επέκεινα»

Μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και ψυχοπαθολόγου, καθηγητή Φώτη Καγγελάρη, θα λειτουργεί από τις 3 έως τις 10 Απριλίου στο Χώρο Τέχνης Α49, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής».

Η συλλογή τού Φ. Καγγελάρη αποτελείται από περίπου 1.000 μάσκες διαφόρων υλικών και διαστάσεων και ανάλογο αριθμό συνοδευτικών αντικειμένων, μουσικών οργάνων, ενδυμάτων, κοσμημάτων, υφασμάτων, τελετουργικών αντικειμένων.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, για την οποία ο ίδιος εξηγεί ότι είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης και επίμονης και συστηματικής αναζήτησης δεκαετιών σε όλες τις χώρες του κόσμου, συχνά σε αντίξοες συνθήκες και ακόμα περισσότερο δυσκολότερες πολιτισμικές προσεγγίσεις για την απόκτηση των μασκών αυτών, αλλά και για τη μεταφορά τους.

Ορισμένες εξ αυτών είναι εξαιρετικά σπάνιες, προερχόμενες από φυλές υπό εξαφάνιση ή ήδη, πολιτισμικά, χωρίς παρουσία στο χάρτη.

Οι μάσκες αυτές θα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες ως προς τον προσανατολισμό τους. Είναι, αφενός, αυτές με θεατρική σκοπιμότητα, όπως οι Νoh, οι μάσκες των Ινδικών Επών, της Κορέας ή του Βιετνάμ, κάτι αντίστοιχο προς τα ελληνικά προσωπεία ή τις μάσκες της «Commedia dell’ Arte» και, αφετέρου, οι μάσκες τελετουργικού χαρακτήρα με σκοπό την πρόσκληση ή την εκδίωξη μεταφυσικών δυνάμεων, ενδιάμεσων πνευμάτων, θεοτήτων κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι με τη λέξη μάσκα, ιδιαίτερα στις κοινότητες του Ειρηνικού και της Αφρικής, εννοούν την πλήρη αμφίεση του ατόμου και όχι μόνο του προσώπου. Επίσης, η μάσκα μπορεί να μη φοριέται, αλλά να φέρεται ή να είναι τοποθετημένη σε ένα σημείο της κοινότητας. Κάποιες εξ αυτών καταστρέφονται αμέσως μετά την τελετή ή είναι φτιαγμένες από υλικά που αποσυντίθεται σταδιακά, όπως χόρτα, χρώματα κ.λπ., αφού έτσι διατηρούν ή εξαντλούν τη δύναμή τους.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 25 επιτοίχιες μάσκες από τη συλλογή του Φ. Καγγελάρη, 8 επιτραπέζιες και 2 αγαλματίδια.

Τα δε εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 6.00 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρών θα είναι ο Φώτης Καγγελάρης, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τελετουργικές Μάσκες, ψυχαναλυτικές και καλλιτεχνικές επισημάνσεις», καθώς και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ναταλία Σταμοπούλου, εικαστικός-φωτογράφος.

Διάρκεια: 3-10 Απριλίου

Τόπος: Χώρος Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 & 18.00-21.00

Είσοδος ελεύθερη.