Επαγγελματικός κόσμος Καλαμάτας: Δεν είναι διαχειρίσιμη η επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας

Επαγγελματικός κόσμος Καλαμάτας: Δεν είναι διαχειρίσιμη η επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας

Διεύρυνση της εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά νοικοκυριών έναντι των υψηλών εισοδηματικά νοικοκυριών, αποτυπώνεται στην 10η ετήσια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2021.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, πέραν της μείωσης της κατανάλωσης, αντιμετωπίζουν και τα δικά τους προβλήματα.

Της παραπάνω κατάστασης έγινε αποδέκτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, στον πεζόδρομο της Γερμανού συνάντησε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργο Εγγλέζο, ο οποίος περιέγραψε την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μετά τη δεκαετία των μνημονίων, μετά την πανδημία και τώρα με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, αλλά και επιπλέον συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γιώργος Εγγλέζος επέδωσε υπόμνημα στον Αλέξη Τσίπρα, με τις θέσεις και προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, η κυριότερη από τις οποίες είναι η χορήγηση ενίσχυσης στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από την Πολιτεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, ρώτησε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου για την κατάσταση όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος και ο Γιώργος Εγγλέζος έβγαλε από την τσέπη του ένα λογαριασμό ηλεκτρικού, που καταδείκνυε το τεράστιο πρόβλημα.

Επίσης, τόνισε ότι τέτοια επιβάρυνση δεν είναι διαχειρίσιμη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρόκειται για αισχροκέρδεια των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία εγγυάται την κερδοφορία των εν λόγω εταιρειών, επιδοτώντας τες ουσιαστικά μέσα από την επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών.

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μίλησε και ο Κώστας Μαρκόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου (και του Επιμελητηρίου), τονίζοντας ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη, προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους, γιατί τα έσοδά τους δε φτάνουν πλέον για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης.

Στον πεζόδρομο της Αριστομένους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, Νίκο Μαλαπέτσα, τον ειδικό γραμματέα και εκπρόσωπο Τύπου, Ανδρέα Ζαγάκο και άλλα μέλη της διοίκησης, οι οποίοι του μίλησαν για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση, ενώ παρουσίασαν τα αιτήματά τους.

Α.Π.