Έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών μνημείων της Μεσσηνίας

Έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών μνημείων της Μεσσηνίας

Με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι εντάξεις καλύπτουν και τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου. Συγκεκριμένα, τρία έργα αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση» και έχουν προϋπολογισμό 255,81 εκατ. ευρώ, 6 έργα στην «Ψηφιακή μετάβαση», ύψους 349,48 εκατ. ευρώ, 24 έργα προϋπολογισμού 852,79 εκατ. ευρώ σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 37 έργα, ύψους 931,67 εκατ. ευρώ, σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Μετά και τις παραπάνω εντάξεις, ο συνολικός προϋπολογισμός των 173 έργων που έχουν λάβει έγκριση υλοποίησης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», διαμορφώνεται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Μεσσηνία

Μεταξύ όσων ανακοινώθηκαν εντάσσονται και έργα που αφορούν στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς με 500.000 ευρώ. Μάλιστα, μετά τη χρηματοδότηση ήρθε και η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για έγκριση εκτέλεσης του έργου “Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς”, κοντά στην Κυπαρισσία, όπου βρίσκονται σημαντικοί θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται να γίνουν οι εξής εργασίες αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου: α) στερέωση, συντήρηση και προστασία των μνημείων και β) βελτίωση της πρόσβασης και περιήγησης στο χώρο. Προβλέπεται η δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού, αλλά και η διαμόρφωση διαδρομών περιήγησης και χώρων θέασης. Στο πλαίσιο της συνολικής ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου θα συμπεριληφθεί η προστασία και ανάδειξη τριών θολωτών τάφων που σώζονται. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες: Εκπόνηση των απαραίτητων μελετών συντήρησης, στερέωσης και προστασίας των θολωτών τάφων της Περιστεριάς αλλά και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για τον ηλεκτροφωτισμό και τις λοιπές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις υποδομές εξυπηρέτησης κοινού.

Εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποψίλωσης, αποχωμάτωσης, ανασκαφικής διερεύνησης, όπου απαιτείται, αντιστήριξης πρανών και διάστρωσης διαδρομών περιήγησης και με δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ. Εργασίες για την ενίσχυση, συμπλήρωση, προστασία και αποκατάσταση των ταφικών μνημείων σύμφωνα με τη μελέτη προστασίας που θα εκπονηθεί.

Κατασκευή των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού, καθώς και των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την προστασία και ανάδειξη του χώρου. Σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας. Τεκμηρίωση των εργασιών συντήρησης, προστασίας και στερέωσης των μνημείων και την παραγωγή πληροφοριακού και εποπτικού υλικού για την προβολή και την ανάδειξή τους (και σε γραφή Braille).

Στην απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη περιλαμβάνεται ακόμη η έγκριση πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού για την εκτέλεση του έργου, αρχαιολόγων, εργατοτεχνιτών, διοικητικών-οικονομολόγων και αρχιτεκτόνων. Οι δαπάνες για το προσωπικό έχουν υπολογιστεί στα 180.600 ευρώ. Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2025.

Επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν εργασίες προστασίας και ανάδειξης των σημαντικότερων 30, περίπου, θολωτών τάφων οι οποίοι σώζονται στο νομό, με 480.000 ευρώ, αλλά και ο σχεδιασμός πολιτιστικής διαδρομής περιήγησης σε δίκτυο κάστρων και οχυρώσεων που αναπτύσσεται στην Πελοπόννησο (σ.σ. πολλά από αυτά αφορούν της Μεσσηνία), τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και την Ήπειρο, με 450.000 ευρώ.