Η Ολομέλεια των Δικηγόρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ολομέλεια των Δικηγόρων  για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι απερίφραστα καταδικαστέα». Τη θέση αυτή έλαβε επισήμως η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή αναφέρεται ότι η δια της βίας παραβίαση των συνόρων ανεξάρτητων κρατών και η, συνεπεία αυτής, προσπάθεια αναθεώρησής τους αποτελεί παράνομη πράξη, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Πρωτοβουλίες από τους Συλλόγους

Στην ανακοίνωση το δικηγορικό σώμα καλεί τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν λυσιτελώς για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Παράλληλα, να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ορθή διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, των μεταναστευτικών ροών και των συνεπειών που η πολεμική αυτή σύγκρουση επιφέρει.

«Η Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, γίνεται πεδίο πολεμικών συγκρούσεων, που θα επιφέρουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους λαούς της, απροσδιόριστες σήμερα ως προς την έκταση και έντασή τους. Η Ιστορία, ως φαίνεται, δεν ήταν διδακτική για κάποιους. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα αναπτύξουν σχετικές πρωτοβουλίες», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ψήφισμα

Επίσης, στο πλαίσιο των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής του CCBE, που συνεδρίασε την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, των συνεπειών που έχουν ανακύψει για ολόκληρη την Ευρώπη και της ανάγκης να υπάρξει θεσμική παρέμβαση από το αντιπροσωπευτικό όργανο των δικηγόρων της Ευρώπης.

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε με ψήφισμα του CCBE επί του θέματος, στο οποίο κατέληξαν τα εθνικά μέλη του κατόπιν συζήτησης.

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CCBE), εκπροσωπώντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους δικηγόρους, από τη σύστασή του μέχρι σήμερα υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ενώνεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα στην απαίτησή τους να σταματήσει η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αξίες που απορρέουν από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένου του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το CCBE καταδικάζει έντονα τις δράσεις που παραβιάζουν τις γενικώς παραδεκτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ζητά το σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου η εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος και χαιρετίζει τη δήλωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο ουκρανικό έδαφος και να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.

Σε αυτή τη νομική βάση καλεί τον εισαγγελέα να αναλάβει δράση στην ανάκριση με σκοπό να οδηγηθεί σε δίκη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin και οι συνεργοί του, καθώς ο ουκρανικός λαός δικαιούται την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης».

Β.Β.