Ισχυρή σύσταση Νίκα σε εργολάβους να μη σταματήσουν τα έργα

Ισχυρή σύσταση Νίκα σε εργολάβους να μη σταματήσουν τα έργα

Κραυγή αγωνίας του περιφερειάρχη για τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου

Στην Καλαμάτα βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να υπογράψει συμβάσεις για έργα που είναι να πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Παρόντες, μεταξύ άλλων, κατά την υπογραφή ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθώς και οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Οιχαλίας.

Έργα που αφορούν στη Μητρόπολη
Ο κ. Νίκας ξεκίνησε υπογράφοντας σύμβαση με το μητροπολίτη Μεσσηνίας για ακίνητο στην οδό Αριστομένους, όπου θα στεγαστεί το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Μεσσηνίας. Το εν λόγω ακίνητο παραχώρησε η Μητρόπολη για δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Χρυσόστομο, ενώ μίλησε για μια καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πρόσθεσε δε, ότι σε μερικές μέρες θα υπογραφεί το συμβόλαιο για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μουσείου, νέο που, όπως είπε, είναι σημαντικό για την πόλη της Καλαμάτας, αφού τα μουσεία σε μια περιοχή είναι μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα, ο κ. Νίκας δήλωσε ενήμερος ότι στα υπόγεια της Μητρόπολης Μεσσηνίας υπάρχουν σπουδαία εκκλησιαστικά έργα τέχνης που θα πρέπει να εκτεθούν.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα πως πριν από το καλοκαίρι θα υπάρξει εργολαβία για τα τρία ιστορικά μοναστήρια που λειτουργούσαν κατά την επανάσταση. Πρόκειται για τα μοναστήρια της Δήμιοβας, του Μαρδακίου και της Βελανιδιάς.

Οι εργασίες στο Διοικητήριο
Μετά τις υπογραφές με το μητροπολίτη, ο κ. Νίκας ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας να επισπευστούν οι εργασίες, ώστε η υπηρεσία Παιδείας να φύγει από το Διοικητήριο.

Για δε το Διοικητήριο, ανέφερε ότι σε μερικές μέρες θα υπάρχει εργολάβος και δήλωσε σίγουρος ότι θα γίνει το καλύτερο πράσινο κτήριο όλης της χώρας, με τις εργασίες να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Θα υπάρξει, όπως είπε, ταλαιπωρία για υπηρεσίες και πολίτες για μια διετία, όμως οι εργασίες πρέπει να γίνουν, αφού το συγκεκριμένο κτήριο είναι γεμάτο αμίαντο και πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Έργα σε Δήμο Καλαμάτας
Όσον αφορά στο Δήμο Καλαμάτας, υπεγράφησαν δύο έργα. Ειδικότερα, η μία προγραμματική σύμβαση, που σχετίζεται και με το Δήμο Δυτικής Μάνης, αφορούσε στην ανάπλαση του πεζοδρομίου από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές. Έργο που, κατά τον κ. Νίκα, θα αλλάξει την εικόνα και τις δυνατότητες της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι προχωρά η μελέτη για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κατακρημνίσεων νοτιανατολικά του ξενοδοχείου Messinian Bay.

Επίσης, 265.000 ευρώ θα διατεθούν για αναβάθμιση προαυλίων σε σχολεία του Δήμου Καλαμάτας, με το 48%, όπως είπε ο κ. Νίκας, να το βάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο ποσό ο Δήμος Καλαμάτας.

Δήμος Οιχαλίας
Παρούσα, όπως αναφέραμε, ήταν και η δήμαρχος Οιχαλίας, καθώς έπεσαν οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της πλατείας Μελιγαλά, έργο αξίας 747.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, οι εκκρεμότητες στο συγκεκριμένο Δήμο είναι τα έργα στην πυρόπληκτη περιοχή και, κυρίως, ο δρόμος από Σκάλα μέχρι Ζευγολατιό, αλλά και η γέφυρα στη Μαυροζούμενα.

Ξεκαθάρισμα με τους εργολάβους
Στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» βρίσκονταν και εργολάβοι που θα πραγματοποιήσουν κάποια από τα έργα που υπογράφηκαν. Απευθυνόμενος σε αυτούς, λοιπόν, ο κ. Νίκας τόνισε ότι τα έργα δε σταματούν και οι συμφωνίες που υπογράφονται ισχύουν.

Πρόσθεσε δε ότι αν το υπουργείο κρίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει, είναι θέμα δικό του και νόμου. Μέχρι τότε, ό,τι υπογράφεται, ισχύει, «αλλιώς καλύτερα να μην υπογραφεί. Διαφορετικά, θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο».

Τα έργα του Δήμου Καλαμάτας
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εκείνη τη στιγμή για το αν το παραπάνω ισχύει και για τα έργα του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Νίκας απάντησε ότι μιλάει πάντα για την Περιφέρεια. Για δε τα έργα του Δήμου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι 31/12/2023. Αν δε γίνει αυτό μέχρι τότε και δε συνεχιστούν ως γέφυρες, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τα πληρώσει.

Η παρέμβαση Θ. Βασιλόπουλου για το θέμα
Δίπλα στον περιφερειάρχη ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, που θέλησε να απαντήσει ότι ο Δήμος Καλαμάτας και ο δήμαρχος ποτέ δεν είπαν ότι θα σταματήσουν τα έργα του Δήμου. «Ο δήμαρχος- όπως είπε- έκανε μια ειδική αναφορά σε ένα και μόνο έργο, στο έργο μεταφοράς του νερού, και επειδή υπάρχει το πρόβλημα του πολέμου στη Ρωσία, συμφωνήθηκε ότι μπορεί να δοθεί μια παράταση, δεδομένου ότι το έργο δε θα χαθεί, αφού είναι στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης».

Βελτιώσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας
Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, δήλωσε ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα, αφού είναι δουλειά της Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά τα προβλήματα που υπήρχαν δυσφημούσαν την χώρα.
Επειδή, λοιπόν, το αεροδρόμιο είναι βασική πύλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπήρξε συνεννόηση με την Πολιτική Αεροπορία, υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, κι έτσι έγιναν παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Κλείνοντας το όλο θέμα δεσμεύτηκε δημόσια πως οποιοδήποτε προβληματάκι υπάρξει στο αεροδρόμιο, θα το λύνει η Περιφέρεια.

Υγεία και επίθεση στο υπουργείο Υγείας
Με αφορμή υπογραφή σύμβασης για το αγροτικό ιατρείο Κάμπου που, όπως παρατήρησε ο κ. Νίκας, είναι σε άθλια κατάσταση, έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση του συστήματος υγείας στην Πελοπόννησο, το οποίο και χαρακτήρισε κάτω από το μέτριο.

Ο περισσότερος κόσμος, όπως είπε, όταν έχει κάποια δυνατότητα φεύγει από εδώ. Μάλιστα, ο κ. Νίκας προκάλεσε το υπουργείο Υγείας να πει πόσα χρήματα έχει διαθέσει για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ζήτησε, μάλιστα, στην τελική να υπάρξει μια συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η πανδημία έχει διδάξει σε όλους ότι χωρίς ισχυρό κρατικό σύστημα υγείας δεν μπορούμε να πορευτούμε, άρα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι λείπουν βασικά μηχανήματα στα νοσοκομεία, ενώ ως παράδειγμα έφερε αυτό της Καλαμάτας, καθώς από την Οφθαλμολογική λείπει μηχάνημα αξίας 200.000 ευρώ.
Τέλος, σχολίασε ότι η Περιφέρεια δεν έχει δυνατότητα να καλύπτει τα κενά αυτά, καθώς, για να το κάνει, πρέπει να κόβει άλλα έργα. Έτσι πλέον ο ίδιος γράφει σε αιτήματα «απευθυνθείτε στον υπουργό σας». «Η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα να κόβει από τον προϋπολογισμό της, αλλά το κάνει από ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες» επισήμανε.

Τα παραπάνω ανέφερε, όπως είπε, ως κραυγή αγωνίας για την Περιφέρεια, που δε βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, καλώντας το κράτος να σκύψει πάνω σε αυτά.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ
Συμβάσεις έργων για την ΠΕ Μεσσηνίας προς υπογραφή
1. Αποκατάσταση κατολισθήσεων στην 82 Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης από Χ.Θ. 24+000 έως όρια Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ

2. Συντήρηση 1ης Ε.Ο. τμήμα Κάμπος -Σταυροπήγιο-Προσήλιο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ

3. Συντήρηση- βελτίωση ασφάλειας 9ης επ. οδού (τμήμα Καλαμάκι-Κορώνη), προϋπολογισμού 1.028.731 ευρώ

4. Βελτίωση – συντήρηση ασφάλειας (πλέγματα-τεχνικά-ασφαλτικά ) στην 4η Επ. Οδό Θουρία – Πολιανή- Δυρράχι, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ

5. Βελτίωση- αποκατάσταση πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη περιοχή Δήμου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 99.839,46 ευρώ

6. Εργασίες συντήρησης – βελτίωσης υποδομών Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος”, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ

7. Εργασίες αναβάθμισης Περιφερειακού Ιατρείου Κάμπου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 23.862 ευρώ (πρόσκληση για σύμβαση υπηρεσίας)

Προγραμματικές συμβάσεις προς υπογραφή
1. Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Δυτικής Μάνης και του Πάρνωνας Α.Ε. για την πράξη: Ωρίμανση του έργου “Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές”, προϋπολογισμού 321.352,09 ευρώ

2. Προγραμματικής σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας για το έργο «Συντήρηση-Βελτίωση σχολικών μονάδων Π.Ε. Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 265.000 ευρώ

3. Διαβαθμική συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Δυτικής Μάνης για την πράξη «Υποστήριξη στην εκπόνηση μελετών ανάπλασης οικισμών Δήμου Δυτικής Μάνης»

4. Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Οιχαλίας και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για το έργο «Αναπλάσεις οδών από το Δημοτικό Σχολείο Μελιγαλά έως τον κόμβο της 7ης επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού 747.000 ευρώ

Λοιπές συμβάσεις προς υπογραφή
Σύμβαση με το μητροπολίτη Μεσσηνίας για τη μίσθωση ακινήτου στην Καλαμάτα για τη στέγαση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Μεσσηνίας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση