ΠΟΕΕ: “Απόλυτη ανάγκη στήριξης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων”

ΠΟΕΕ: “Απόλυτη ανάγκη στήριξης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων”

Την “απόλυτη ανάγκη στήριξης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων” από την πολιτεία επισημαίνει η ΠΟΕΕ (Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Απαιτούνται μέτρα τώρα. Μέτρα σωστά στοχευμένα, που να περιλαμβάνουν επιτέλους και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Μέτρα ανάλογα με αυτά που αναλήφθηκαν για τη στήριξη της κοινωνίας από την υγειονομική κρίση. Μέτρα που να εκπορεύονται κατ’ αρχήν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφορούν τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους και ιδιαίτερα της χώρας μας, γιατί εδώ οι επιχειρήσεις αυτές είναι περισσότερο ευάλωτες, λόγω των συνθηκών των προηγούμενων ετών” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ίδια επιστολή.

Στην εν λόγω επιστολή, η οποία απευθύνεται επίσης, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, τους βουλευτές Πελοποννήσου, τους Έλληνες ευρωβουλευτές, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, εκφράζεται κραυγή αγωνίας, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης της επιβίωσης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στη νέα περίοδο, όπου μετά από την δεκαετή κρίση και τη διετή πανδημία έρχεται η ενεργειακή κρίση, με την απογείωση των λογαριασμών ενέργειας και ταυτόχρονα την περαιτέρω μείωση της κίνησης και του τζίρου.

Γράφει, ειδικότερα, η Ομοσπονδία στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη: “Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, ακολουθούμενη από τα δύο και πλέον χρόνια της υγειονομικής κρίσης, έχουν στην κυριολεξία καταστρέψει τις μικρές, οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις του τόπου μας. Πολλές από αυτές, μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, δεν άντεξαν και έκλεισαν οριστικά, ωθώντας πολλούς πρώην καταστηματάρχες και εργαζόμενους στα χρέη, στην ανεργία, στη φτώχεια και την κοινωνική απαξίωση. Δυστυχώς, ο κλάδος του εμπορίου, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με άλυτα προβλήματα και το χειρότερο, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.

Σ’ αυτό το περιβάλλον έρχεται σήμερα ένα πρόβλημα, που χτυπά αδίστακτα τα θεμέλια των επιχειρήσεων αυτών, που είναι η εξωφρενική αύξηση του ενεργειακού κόστους (ρεύμα, καύσιμα). Τις χτυπά μάλιστα διττά, γιατί εξακοντίζει το λειτουργικό τους κόστος σε επίπεδα που να τις καθιστά μη βιώσιμες. Ταυτόχρονα όμως στερεί από το καταναλωτικό κοινό (καθώς η αύξηση αυτή αφορά το σύνολο του πληθυσμού), κάθε διαθέσιμο πόρο που θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην κατανάλωση. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε Συμπληγάδες. Από τη μια η λειτουργία της επιχείρησης γίνεται σημαντικά πιο ακριβή, από την άλλη ο τζίρος μηδενίζεται.

Το καταστροφικό αυτό μίγμα πρόκειται, όπως όλοι οι ειδικοί βεβαιώνουν, να επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες θα οδηγήσουν σε ένα νέο και πιθανόν σημαντικά πιο έντονο κύμα αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες  δεν υπάρχει περίπτωση να σωθούν χωρίς στήριξη. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα έχουμε νέα χρέη, νέους ανέργους, νέα φτώχεια.

Απαιτούνται μέτρα τώρα! Μέτρα σωστά στοχευμένα, που να περιλαμβάνουν επιτέλους και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Μέτρα ανάλογα με αυτά που αναλήφθηκαν για τη στήριξη της κοινωνίας από την υγειονομική κρίση. Μέτρα που να εκπορεύονται κατ’ αρχήν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφορούν τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους και ιδιαίτερα της χώρας μας, γιατί εδώ οι επιχειρήσεις αυτές είναι περισσότερο ευάλωτες, λόγω των συνθηκών των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα η Ελληνική Κυβέρνηση είναι απαραίτητο να κατευθύνει τους πόρους αυτούς, μαζί με ελληνικούς πόρους προς την κατεύθυνση αυτή, μαζί με νέα μέτρα ελάφρυνσης της πίεσης για εξόφληση συσσωρευμένων μέχρι σήμερα προηγούμενων χρεών (όχι μόνο πανδημικών, αλλά και προηγουμένων), τα οποία οι επιχειρήσεις στις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο να καλύψουν”.