Ομάδα Ρομά έκλεβε καταλύτες από αυτοκίνητα στην Καλαμάτα

Ομάδα Ρομά έκλεβε καταλύτες  από αυτοκίνητα στην Καλαμάτα

Τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν οι καταλύτες ήταν ο στόχος των τεσσάρων Ρομά, που δε δίστασαν ακόμα και μέρα μεσημέρι να αφαιρέσουν καταλύτη από αυτοκίνητο σε χώρο στάθμευσης στην Καλαμάτα. Συνολικά, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, μέσα σε δύο 24ωρα είχαν αφαιρέσει πέντε καταλύτες.

Η κλοπή καταλυτών έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις, με τα περιστατικά να έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Ανάλογες συλλήψεις τις προηγούμενες μέρες έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σπάνια και ακριβά μέταλλα
Ο καταλύτης έχει την ικανότητα καθαρισμού των αερίων που εκλύονται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια λειτουργίας του αυτοκινήτου, κι αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στα πολύτιμα και σπάνια μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Μέταλλα που αποφέρουν κέρδος σε εκείνους που τον κλέβουν.

Το παλλάδιο είναι ένα από αυτά, το πιο χαρακτηριστικό, καθώς η αξία του ξεπερνά ακόμα και εκείνη του χρυσού, με το γραμμάριο να κοστίζει πάνω από 75 ευρώ! Το ρόδιο είναι ένα άλλο μέταλλο που περιέχει ο καταλύτης, η αξία του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί.

Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο εξάρτημα αφαιρείται πολύ εύκολα, κι αυτό το κάνει ελκυστικό στους επίδοξους ληστές.

Έκλεψαν 5 καταλύτες
Αργά το πρωί της Παρασκευής τέσσερις Ρομά, δύο άνδρες 35 ετών και δύο γυναίκες 26, ετών, από αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε χώρο πάρκινγκ αφαίρεσαν τον καταλύτη. Όμως, έγιναν αντιληπτοί από περίοικους και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Λίγη ώρα αργότερα εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας. Μάλιστα, επέβαιναν σε αυτοκίνητο, το οποίο κατασχέθηκε, αλλά δε βρέθηκε ο κλεμμένος καταλύτης.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες τις προηγούμενες μέρες είχαν κλέψει άλλους τέσσερις καταλύτες από ισάριθμα οχήματα. Ειδικότερα, την προηγούμενη Τρίτη έκλεψαν καταλύτη από αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Παλαμά. Την ίδια μέρα έκλεψαν άλλο έναν καταλύτη από αυτοκίνητο στην οδό Ύδρας και, τέλος, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη αφαίρεσαν άλλους δύο καταλύτες από ισάριθμα αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα στην οδό Κωστοπούλου.

Της Βίκυς Βετουλάκη