Παναγροτικό συλλαλητήριο για την επιβίωση της υπαίθρου χθες στην Αθήνα

Παναγροτικό συλλαλητήριο  για την επιβίωση της υπαίθρου χθες στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βάθης, σε απόσταση λίγων μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, ζητώντας τη μείωση του κόστους παραγωγής, προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και να μην πληρώσουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Έπειτα από 20 μέρες αγώνων στα μπλόκα οι αγρότες κατέβηκαν και στην Αθήνα, ζητώντας να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και φέτος. Να παράγουν. Να ζήσουν τις οικογένειες τους. “Να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του κόσμου με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα” όπως ειπώθηκε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα αιτήματα στα πανό τους που έγραφαν: “όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς” – “όχι άλλες αυξήσεις”, ενώ είχαν συγκεντρωθεί αγρότες από τα χωράφια της Αταλάντης, της Μακρακώμης, της Εύβοιας, της Πάργας, της Πρέβεζας, της Λιβαδειάς, της Μεσσήνης και της Πυλίας.

Αναλυτικά, οι βασικές διεκδικήσεις των αγροτών αφορούν: Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά  κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κάλεσμα στο χθεσινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη στην Αθήνα, είχε απευθύνει, εκτός από τους αγρότες των μπλόκων και αγροτικούς φορείς, και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ .