Το Μιναγιώτικο Φράγμα μεταξύ των έργων που πήραν το πράσινο φως

Το Μιναγιώτικο Φράγμα μεταξύ των έργων που πήραν το πράσινο φως

Πέντε έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε χθες η Διυπουργική Υπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.

Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός  Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, o υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν, επίσης, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», μεταξύ των έργων που εγκρίθηκαν είναι η κατασκευή και λειτουργία αρδευτικών δικτύων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, αλλά και η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου και του αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία.

Τα δύο παραπάνω αρδευτικά έργα κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους. Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο αρδευτικό σύστημα στον Ταυρωπό της Καρδίτσας είναι κατεστραμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της πρόσφατης θεομηνίας.

Στο Δήμο Πύλου – Νέστορος θα καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θα αποκατασταθούν προβληματικά τμήματα υφιστάμενων αγροτικών οδών. Με τα δύο αυτά έργα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας δώσαμε σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε τα έργα ΣΔΙΤ για να απορροφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους και να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα. Με την έγκριση των 5 νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατομμυρίων ευρώ επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις αντιξοότητες και τις έκτακτες συνθήκες, συνεχίζουμε απερίσπαστοι το έργο μας».

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής. Τα έργα που εγκρίναμε ως Διυπουργική Επιτροπή αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, εκσυγχρονίζουν τις δομές, αναβαθμίζουν το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους τομείς. Το έργο ΣΔΙΤ στην Κοζάνη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής μας για την αναπτυξιακή προοπτική των λιγνιτικών περιοχών».