Ξενοδοχοϋπάλληλοι Μεσσηνίας: Σε κινητοποίηση για πάγια ζητήματα του κλάδου τους

Ξενοδοχοϋπάλληλοι Μεσσηνίας: Σε κινητοποίηση για πάγια ζητήματα του κλάδου τους

«Πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στον κλάδο», λένε οι ίδιοι

Συμπορευόμενοι με την κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, βρέθηκαν χθες οι αρμόδιοι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων για βασικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους, και σήμερα, περισσότερο από ποτέ «απειλούν» τη βιωσιμότητά του.

Αφορμή για την κινητοποίηση αυτή, φαίνεται να είναι μια σειρά από προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης η οποία διαδέχθηκε την οικονομική, ενώ όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του κλάδου, «πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στον κλάδο».

Έτσι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Νίκος Σπυρόπουλος, όσο και η αντιπρόεδρός του, Μαρία Χριστοπούλου ούσα δραστήρια η ίδια στο σωματείο για πάνω από 20 χρόνια, ανέφεραν από κοινού μια σειρά από πάγια αιτήματα, έτσι ώστε «και τα ίδια τα ξενοδοχεία να καταφέρουν να στηρίξουν τους υπαλλήλους τους, μιας και αποτελούν την ‘καρδιά’ όλης της επιχείρησης», όπως ανέφεραν οι ίδιοι χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, οι διεκδικήσεις του κλάδου με βάση τα οποία οδηγήθηκαν στη χθεσινή κινητοποίηση, αφορούν:

  • Στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς παρόλο που είναι υποχρεωτικές, δυστυχώς δεν τυγχάνουν αποδοχής από τους εργοδότες σε πολλές περιπτώσεις
  • Στην τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφαλείας για τους εργαζόμενους, είτε αυτά αφορούν στον κορωνοϊό, είτε γενικότερα
  • Επαναφορά του εφάπαξ των εισφορών στην εικοσαετία, λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος
  • Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση του να γίνεται σωστή εφαρμογή της μετεκπαίδευσης, ώστε να καταστεί κι αυτό ένα εφόδιο
  • Μέτρα στήριξης όλων των εποχικών υπαλλήλων, πάνω στα θέματα της ακρίβειας, της εποχικότητας, του ταμείου ανεργίας για να μπορέσουν να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, κ. Νίκος Σπυρόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθούν κατάλληλα κίνητρα στήριξης στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οφείλουν να υπάρξουν κίνητρα για να μπορέσουν να παραμείνουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους, μιας και τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα, παρατηρείται πολύ έντονα το φαινόμενο να λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συνάδελφοι να αλλάζουν επάγγελμα».

Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι: «Από πλευράς μας, τηρούμε στο ακέραιο τα καθήκοντά μας, όμως ζητούμε τη στήριξη της πολιτείας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, αλλά και να παραμείνουμε στον κλάδο».

Της Χριστίνας Μανδρώνη