Υπεγράφη η ένταξη της αναδιάταξης της πλατείας 23ης Μαρτίου

Υπεγράφη η ένταξη της  αναδιάταξης της πλατείας 23ης Μαρτίου

Την ένταξη του έργου αναδιάταξης – αναδιοργάνωσης της πλατείας 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Σχετικό αίτημα, για τη χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) με 1.400.000 ευρώ, είχε υποβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Με το εν λόγω έργο -το κόστος της μελέτης του οποίου κάλυψε η ΤΕΜΕΣ Α.Ε.- επιδιώκεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, η αύξηση των περιοχών κίνησης των ευάλωτων χρηστών, η αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου περιφερειακά της πλατείας, η αισθητική αναβάθμιση για τόνωση του εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της περιοχής και η βελτίωση της άνεσης της κυκλοφορίας των πεζών.

Ειδικότερα, βασικοί στόχοι της ανάπλασης της ιστορικής πλατείας 23ης Μαρτίου και του περί αυτήν χώρου είναι οι εξής:

Α. επίτευξη της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της άμεσης περιοχής.

Β. αύξηση των περιοχών κίνησης των ευάλωτων χρηστών.

Γ. αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου περιφερειακά της πλατείας.

Δ. αισθητική αναβάθμιση για τόνωση εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της περιοχής.

Ε. βελτίωση της άνεσης της κυκλοφορίας των πεζών.

Το κύριο ζητούμενο της εν λόγω μελέτης αφορά στην ανάδειξη της περιοχής της πλατείας και στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους κατοίκους της πόλης. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση της διατιθέμενης στους πεζούς επιφάνειας της πλατείας 23ης Μαρτίου και των πεζοδρομίων.

Για το λόγο αυτό μειώνεται το διαθέσιμο οδόστρωμα κίνησης των οχημάτων επί της οδού Σταδίου, από την οδό Νέδοντος έως τον κυκλικό κόμβο με την οδό Υπαπαντής, με διατήρηση της αμφίδρομης κυκλοφορίας των οδών 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής και Σταδίου και με καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφοριακών ροών.

Α.Π.