Α. Χαρίτσης: «Μόνο με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση»

Α. Χαρίτσης: «Μόνο με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση»

«Το κόστος της ενέργειας, το νούμερο ένα πρόβλημα για όλους τους πολίτες, δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια εξέλιξη που διογκωνόταν για μήνες, αλλά την αποσιώπησε η κυβέρνηση» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN TV», τονίζοντας παράλληλα ότι «τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση  είναι απολύτως ανεπαρκή».

«Πρέπει να υπάρξει σοβαρή ρυθμιστική παρέμβαση από το κράτος στον κλάδο της ενέργειας», συνέχισε ο ίδιος, αναφέροντας το «πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή», τη «μείωση του ΕΦΚ σε ενέργεια και καύσιμα, για την οποία έχουμε καταθέσει τροπολογία ήδη από τις 28 Σεπτεμβρίου», τη «φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και αναδιανομή τους στην κοινωνία» και την «ισχυρή δημόσια παρουσία στη ΔΕΗ».

«Απαιτούνται ρεαλιστικά αλλά και ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», ξεκαθάρισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας την «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακής προοπτικής, καθώς θα ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και η κατανάλωση», μέτρο που πρέπει να συνδυαστεί με τη «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της κρίσης σε 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής με συγκεκριμένα κριτήρια».

«Η κυβέρνηση επικαλείται το δημοσιονομικό κόστος όταν πρέπει να στηρίξει την κοινωνία, ψήφισε όμως την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που κοστίζει μεσοσταθμικά στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. ετησίως, όσο δηλαδή η μείωση του ΕΦΚ για ένα χρόνο» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα σε πλήρη αντιδιαστολή με την κυβερνητική λογική της αυτορρύθμισης των αγορών και της μη παρέμβασης στην οικονομία».