Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Οι πτήσεις ξεκίνησαν, αλλά ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου «ψάχνει» ακόμα προσωπικό!

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Οι πτήσεις ξεκίνησαν, αλλά ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου «ψάχνει» ακόμα προσωπικό!

Μία πολύ καλή χρονιά, ίσως με περισσότερη κίνηση και από το 2019, προβλέπεται φέτος για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, με το πρόγραμμα ήδη να έχει ανακοινωθεί και να περιλαμβάνει δεκάδες πτήσεις κάθε εβδομάδα για πολλούς προορισμούς του εξωτερικού.

Κι αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό για την τουριστική κίνηση του νομού μας και για πολλά επαγγέλματα, ωστόσο ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου φαίνεται ότι θα περάσει δύσκολες μέρες, καθώς θα πρέπει για άλλη μια χρονιά να εξυπηρετήσει χιλιάδες τουρίστες με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κάτι λιγότερο από «ασφαλείας».

Εκτός, λοιπόν, από ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού που πρέπει άμεσα να δουν οι υπεύθυνοι, ίσως ήρθε και η στιγμή να αναβαθμισθεί σε αστυνομικό τμήμα.

Υστερεί η Καλαμάτα

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας συνήθως –όπως έγινε και φέτος- ξεκινούν από το Φεβρουάριο, φτάνουν στην αποκορύφωση μετά το Μάιο και ολοκληρώνονται το Νοέμβριο. Επίσης, από τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας «προτιμάται» ιδιαίτερα από κυκλώματα που έχουν ως βάση την Αθήνα και διακινούν αλλοδαπούς που επιχειρούν να φύγουν παράνομα από τη χώρα.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, αυτό της Καλαμάτας υστερεί σε προσωπικό, καθώς όσα ελέγχονται από τη Fraport διαθέτουν και ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης που συνδράμουν στο έργο της ασφάλειας και των ελέγχων, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα το πρώτο μεγαλύτερο σε κίνηση είναι του Ηρακλείου, που επίσης διαθέτει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο αεροδρόμιο είναι της Καλαμάτας, που διαθέτει μόνο τον αστυνομικό σταθμό, που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια και με ελάχιστο προσωπικό.

Δε φτάνει το προσωπικό

Αυτή τη στιγμή στον αστυνομικό σταθμό του αεροδρομίου Καλαμάτας υπηρετούν μόνο 10 άτομα, όταν σε πλήρη ανάπτυξη του πτητικού προγράμματος που έχει σχεδιασθεί απαιτούνται τουλάχιστον 35. Μέχρι στιγμής, όπως έχει γίνει γνωστό από το αρχηγείο, ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου θα ενισχυθεί μόνο με ένα άτομο, ενώ είναι άγνωστο ακόμα αν θα διατεθεί κι άλλη δύναμη.

Βέβαια, όταν απαιτείται, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ενισχύει το αεροδρόμιο με επιπλέον δύναμη από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της. Όμως, αυτό έχει πολλά μειονεκτήματα, καθώς η δύναμη αυτή αφαιρείται από άλλες ανάγκες αστυνόμευσης. Παράλληλα, το αεροδρόμιο είναι μια υπηρεσία που χρειάζεται εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό που να γνωρίζει από έλεγχο διαβατηρίων, χειρισμό μηχανημάτων ελέγχου κ.ά.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι αστυνομικοί του αεροδρομίου, εκτός από τον έλεγχο των προσώπων και των εγγράφων τους, είναι επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο των χειραποσκευών.

Βέβαια, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ότι πλέον οι υποδομές του αεροδρομίου είναι ανεπαρκείς για την τουριστική κίνηση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση τις δύο χρονιές της πανδημίας), με τη μια διαθέσιμη αίθουσα να φαντάζει «ως αστείο» για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση τόσων επισκεπτών, ενώ κάποιες εργασίες επισκευής βασικών σημείων, όπως οι τουαλέτες, γίνονται αυτή την περίοδο χαριστικά από την Περιφέρεια.

Της Βίκυς Βετουλάκη