Από Ιράν, Ιράκ και Συρία οι 70 μετανάστες που εντοπίσθηκαν στο Ιόνιο

Από Ιράν, Ιράκ και Συρία  οι 70 μετανάστες που εντοπίσθηκαν στο Ιόνιο

Άρχισε χθες η προώθησή τους από το λιμάνι της Πύλου

Η προώθηση των 70 μεταναστών που εντοπίσθηκαν στο Ιόνιο στις αστυνομικές Αρχές, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται, άρχισε χθες από το λιμάνι της Πύλου, όπου φιλοξενούνται.

Αν και οι μετανάστες εντοπίσθηκαν την Παρασκευή και από εκείνο το βράδυ οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Πύλου, ακόμα και χθες το απόγευμα το αρμόδιο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας μάς ενημέρωνε πως δε διαθέτει στοιχεία για το περιστατικό, ούτε καν για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων αυτών, τις εθνικότητές τους ή αν έχουν εντοπισθεί διακινητές. Τελικά, στοιχεία είχαν καταγραφεί μόνο από τις αστυνομικές Αρχές.

Ταυτόχρονα, μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Πύλου να αφήσει για τρία βράδια τους μετανάστες στο λιμάνι.

Από Ιράν, Ιράκ και Συρία

Το σκάφος που εντοπίσθηκε την Παρασκευή στο Ιόνιο Πέλαγος οδηγήθηκε λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ στο λιμάνι της Πύλου. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και χθες από το υπουργείο Ναυτιλίας και την αρμόδια Λιμενική Αρχή δεν υπήρχε ενημέρωση, αν και ζητήθηκε επανειλημμένως, για την υπόθεση αυτή.

Τελικά, μόνο χθες και αφού στην υπόθεση ενεπλάκησαν αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας, προκειμένου, όπως προβλέπεται, να προωθηθούν σε μονάδες, πληροφορηθήκαμε τον ακριβή αριθμό των μεταναστών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Αστυνομία, πρόκειται για 70 μετανάστες, με τους 43 να είναι από το Ιράν, 21 από τη Συρία και 6 από το Ιράκ. Συνολικά, είναι 55 άνδρες, 9 γυναίκες και 6 ανήλικα.

Από χθες ξεκίνησε η προώθησή τους στην Ανδραβίδα.

Διαμαρτυρίες
Οι μετανάστες από την Παρασκευή μέχρι και χθες παρέμειναν στον εξωτερικό χώρο του λιμανιού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους τα Συνδικάτα Οικοδόμων Μεσσηνίας και Επισιτισμού – Τουρισμού κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες «φιλοξενίας» των μεταναστών και αναφέρουν: «Για τρίτη μέρα παραμένουν στη μαρίνα της Πύλου, σε τριτοκοσμικές συνθήκες και εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, 70 μετανάστες που συνέλεξε το Λιμενικό ανοιχτά της νήσου Πρώτης. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος έχουν “προσφέρει” ένα ολόκληρο (!) λεωφορείο για τη στέγασή τους, χωρίς πρόνοια ούτε για τα βασικά (νερό, φαγητό, τουαλέτες κ.λπ.). Οι συγκεκριμένοι μετανάστες είναι από χώρες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν πληγεί από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Είτε Ιράν, είτε Ιράκ, είτε Συρία, οι λαοί αυτών των χωρών έχουν νιώσει στο πετσί τους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και της Ρωσίας. Σε παρέμβασή μας στο δήμαρχο Πύλου – Νέστορος για τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, η απάντησή του ήταν “ψάχνουμε να δούμε τι να τους κάνουμε”. Την ίδια στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας υπάρχουν πλήθος δημοτικών κτιρίων που παραμένουν κλειστά και ρημάζουν, τα οποία θα μπορούσαν προσωρινά να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους, παρέχοντάς τους τουλάχιστον κάποιες βασικές και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής».

Δήμαρχος Πύλου 
Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Πύλου –Νέστορος, Παν. Καρβέλα και στην ερώτηση που θέσαμε «για ποιο λόγο έμειναν στο λιμάνι», μας ενημέρωσε ότι διατέθηκε ένα isobox κι ένα λεωφορείο για τη διαμονή τους, ενώ τους παρασχέθηκαν κλινοσκεπάσματα, φαγητό, τουαλέτες κ.λπ.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι λόγω κορωνοϊού δεν μπορούσε να γίνει η μεταφορά τους στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις, καθώς ο χώρος γειτνιάζει με το Γυμνάσιο – Λύκειο, ενώ δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο κτήριο.

Ο κ. Καρβέλας σημείωσε ότι από χθες το πρωί είχε ξεκινήσει η παραλαβή των μεταναστών από τις αστυνομικές υπηρεσίες και στόχος ήταν να έχουν αποχωρήσει όλοι έως το βράδυ.

Τέλος, με αφορμή το περιστατικό, σχολίασε πως πρέπει για τους παραλιακούς Δήμους της Μεσσηνίας, κατά επαρχία, και με πρωτοβουλία του κράτους, να δημιουργηθούν προσωρινές δομές φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών και για το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να προωθηθούν από τις αστυνομικές Αρχές.

Της Βίκυς Βετουλάκη
Φωτογραφία: Κώστας Καραλής