«Από το πραγματικό στο επέκεινα»: Εγκαινιάστηκε η έκθεση αφρικανικών τελετουργικών μασκών

«Από το πραγματικό στο επέκεινα»: Εγκαινιάστηκε η έκθεση αφρικανικών τελετουργικών μασκών

Μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και ψυχοπαθολόγου / καθηγητή Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στον πολυχώρο Α49 επί της οδού Αναγνωσταρά στην Καλαμάτα.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 10 Απριλίου, στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής».

Η συλλογή

Η συλλογή του Φ. Καγγελάρη αποτελείται από περίπου 1.000 μάσκες διαφόρων υλικών και διαστάσεων και ανάλογο αριθμό συνοδευτικών αντικειμένων, μουσικών οργάνων, ενδυμάτων, κοσμημάτων, υφασμάτων και τελετουργικών αντικειμένων.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, για την οποία ο ίδιος εξηγεί ότι είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης, επίμονης και συστηματικής αναζήτησης δεκαετιών, σε όλες τις χώρες του κόσμου, συχνά σε αντίξοες συνθήκες και ακόμα περισσότερο δυσκολότερες πολιτισμικές προσεγγίσεις για την απόκτηση των μασκών αυτών, αλλά και τη μεταφορά τους.

Ορισμένες εξ αυτών είναι εξαιρετικά σπάνιες, προερχόμενες από φυλές υπό εξαφάνιση ή ήδη, πολιτισμικά, χωρίς παρουσία στο χάρτη.

Οι μάσκες θα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να διαχωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες ως προς τον προσανατολισμό τους: αυτές με θεατρική σκοπιμότητα, όπως οι Νoh, οι μάσκες των Ινδικών Επών, της Κορέας ή του Βιετνάμ, κάτι αντίστοιχο προς τα ελληνικά προσωπεία ή τις μάσκες της «Commedia dell’ Arte», και εκείνες τελετουργικού χαρακτήρα με σκοπό την πρόσκληση ή την εκδίωξη μεταφυσικών δυνάμεων, ενδιάμεσων πνευμάτων, θεοτήτων κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι με τη λέξη μάσκα, ιδιαίτερα στις κοινότητες του Ειρηνικού και της Αφρικής, εννοούν την πλήρη αμφίεση του ατόμου και όχι μόνο του προσώπου. Επίσης, η μάσκα μπορεί να μη φοριέται, αλλά να φέρεται ή να είναι τοποθετημένη σ’ ένα σημείο της κοινότητας. Κάποιες εξ αυτών καταστρέφονται αμέσως μετά την τελετή ή είναι φτιαγμένες από υλικά που αποσυντίθεται σταδιακά, όπως χόρτα, χρώματα κ.λπ., αφού έτσι διατηρούν ή εξαντλούν τη δύναμή τους.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 25 επιτοίχιες μάσκες από τη συλλογή του Φ. Καγγελάρη, 8 επιτραπέζιες και 2 αγαλματίδια.

*Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, κατά τις ώρες: 11.00-15.00 & 18.00-21.00.