Bloomberg: Ο Μακρόν πιο κοντά στη δεύτερη θητεία, καθώς η Λεπέν παραπαίει

Bloomberg: Ο Μακρόν πιο κοντά στη δεύτερη θητεία, καθώς η Λεπέν παραπαίει

Πιο κοντά στη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσιών βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, η ανταγωνίστριά του Μαρίν Λεπέν δεν έχει πλέον τον απαραίτητο χρόνο για να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Και οι δύο υποψήφιοι πραγματοποιούν τις τελευταίες συγκεντρώσεις τους σε περιοχές όπου αναδείχθηκαν πρώτοι στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες – η Λεπέν επέλεξε τη βόρεια περιοχή Hauts-de-France. Ο Μακρόν βρίσκεται στη νότια πόλη Figeac.

Μακρόν: Δεν κατάφερα να δώσω την προοπτική της ασφάλειας στην εργατική τάξη

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter σήμερα το πρωί, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε «να προσπαθήσει να βρει έναν δρόμο όπου θα ανακαλύψουμε ξανά μαζί όλους που μας κάνουν να ζούμε ως ένα ενωμένο έθνος» και πρόσθεσε πως δεν κατάφερε «να δώσει την προοπτική της προόδου και της ασφάλειας στην γαλλική μεσαία και εργατική τάξη».

Η διαφορά μεταξύ των δύο τους έχει διευρυνθεί από τις 10 Απριλίου σε περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της 22ας Απριλίου, καθώς οι αδυναμίες της Λεπέν στην οικονομία έγιναν πιο εμφανείς και οι πολιτικοί της αριστεράς και της δεξιάς συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ωφελείται επίσης από το κύρος του ως έμπειρου πολιτικού άνδρα εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Απέτυχε στο ντιμπέιτ η Λεπέν – Πιο πειστικός ο Μακρόν
Η Λεπέν έπρεπε να καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο προεδρικό ντιμπέιτ την Τετάρτη το βράδυ για να καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά δεν τα κατάφερε. Η πολυδιαφημισμένη αναμέτρηση ήταν τελικά αδιάφορη και δεν φάνηκε να βοηθά κανέναν από τους δύο υποψηφίους να κερδίσει νέους ψηφοφόρους, ή να τους κοστίσει πολλούς. Μια σύντομη έρευνα που δημοσιεύθηκε μετά, έδειξε ότι οι τηλεθεατές βρήκαν τον Μακρόν κάπως πιο πειστικό.

Ωστόσο, οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες τους ήρθαν στο επίκεντρο, ιδίως όσον αφορά την Ευρώπη. Η Λεπέν λέει ότι θέλει να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια συμμαχία εθνών. Ο Μακρόν είπε ότι οι δεσμοί της με τη Ρωσία και άλλους ευρωσκεπτικιστές θα κατέστρεφαν το μπλοκ εκ των έσω. Θέλει να συνεχίσει να ενισχύει την ΕΕ ενισχύοντας την ενότητα σε θέματα από την υγεία έως την άμυνα. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γυρίζουν την πλάτη στην Λεπέν
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν στενά και με ανησυχία τις γαλλικές εκλογές. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάαντσεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κάλεσαν τους ψηφοφόρους να μην υποστηρίξουν την Λεπέν, ενώ απέφυγαν να υποστηρίξουν ρητά τον Μακρόν, σε κοινή στήλη που δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες την Πέμπτη.

Η επιλογή είναι μεταξύ του νυν προέδρου που εκτιμά «τη δημοκρατία, την κυριαρχία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου» και μιας εθνικίστριας που συντάσσεται με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει ξυπνήσει «μνήμες από τις πιο σκοτεινές εποχές της Ευρώπης», είπαν.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Μακρόν – Γιατί μπορεί να δυσκολευτεί
Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν με 56,2% έναντι 43,8%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που υπολογίστηκε από το Bloomberg στις 21 Απριλίου. Αυτό θα του έδινε μικρότερη διαφορά νίκης από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Αλλά αν η Λεπέν λάβει πάνω από το 40% των ψήφων, θα αναδειχθεί πιθανότατα ενισχυμένη, ενώ εκείνος ίσως δυσκολευτεί περισσότερο να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια μιας στάσης στη Roye, Somme, την Πέμπτη, η Λεπέν επέστρεψε στα θέματα που ήταν στο επίκεντρο της εκστρατείας της, ποζάροντας για φωτογραφίες και υπογράφοντας αφίσες με οδηγούς φορτηγών. Είπε ότι θέλει να είναι η πρόεδρος των ανθρώπων που «αγωνίζονται» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με τη «λογική» και την «καρδιά» τους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο πιο ποικιλόμορφο διαμέρισμα της χώρας, το Seine-Saint-Denis, κοντά στο Παρίσι, σε μια σαφή προσπάθεια να φλερτάρει τους Γάλλους «κάστορες”» – τους αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν χτίσει «φράγματα» για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να αναλάβει την εξουσία. 

«Δεν έχει τελειώσει ακόμα» δήλωσε ο Μακρόν, καλώντας όλους τους υποστηρικτές του να προσπαθήσουν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να τον υποστηρίξουν. «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε την προέλαση των ακροδεξιών ιδεών».

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Πρασίνων Yannick Jadot προέτρεψε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Μακρόν «χωρίς ευχαρίστηση, αλλά και χωρίς δισταγμό» – σε μια ένδειξη πως μια άτυπη δικομματική συμμαχία κατά της ακροδεξιάς δεν καταρρέει εντελώς, παρά την αντιδημοτικότητα του Μακρόν μεταξύ πολλών αριστερών. Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, αν και δεν υποστήριξε ρητά τον Μακρόν, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να δώσει «ούτε μία ψήφο» στη Λεπέν.

iefimerida.gr