Δ.Σ. Τριφυλίας: «Εντέλλεσθε» στη Δημοτική Αρχή για προϋπολογισμό άμεσα

Δ.Σ. Τριφυλίας: «Εντέλλεσθε» στη Δημοτική Αρχή για προϋπολογισμό άμεσα

Σκληρές κόντρες, αναβολή και πυρά και στον Εμπορικό για την επιστολή του

«Εντέλλεσθε» στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να εισαγάγει άμεσα προς ψήφιση προϋπολογισμό έτους 2022 έδωσε με απόφασή του τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με συντριπτική πλειοψηφία.

Με την ίδια απόφαση αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος της ημερήσιας διάταξης (σ.σ. ήταν η τέταρτη συνεδρίαση και τρίτη συνεχής με ίδια πρόσκληση) «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Τριφυλίας έτους 2022» και με εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής από τις 21 Φεβρουαρίου, η οποία είχε ήδη καταψηφιστεί στο Δ.Σ. Τριφυλίας από τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και υπερψηφίστηκε και εγκρίθηκε η εναλλακτική πρόταση τεχνικού προγράμματος της αντιπολίτευσης.

Για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε χαμός, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, επικράτησαν υψηλοί τόνοι, εντάσεις και σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ δημάρχου και αντιπολίτευσης.

Για μια ακόμη συνεδρίαση διεφάνη πως δεν υπάρχει κοινός τόπος, αλλά – δυστυχώς – ούτε και κοινός νους. Πολλάκις αυτά που έλεγε η μία πλευρά δε γίνονταν κατανοητά από την άλλη, ενώ δε γίνονταν αντιληπτά ούτε καν όσα υπήρχαν και ανεγνώσθησαν από γραπτά κείμενα, όπως, για παράδειγμα, ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας.

Στο επίκεντρο των πυρών της αντιπολίτευσης βρέθηκαν δήμαρχος και Δημοτική Αρχή, επειδή, όπως τονίστηκε, ενώ υπάρχει ψηφισμένο, εγκεκριμένο και νόμιμο τεχνικό πρόγραμμα, με κύρια και αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης Λεβεντάκης δεν έχει πάει ακόμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός έτους 2022, ο οποίος έπρεπε να έχει ψηφιστεί από το Νοέμβριο και σίγουρα πριν από τη λήξη του 2021. Από τα πυρά δεν ξέφυγε ούτε ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς τους δημοτικούς συμβούλους.

Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης για τον προϋπολογισμό που δε συντάχθηκε πριν από τη λήξη του 2021, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ήθελαν να κλείσει το έτος για να δουν τι οικονομικά υπάρχουν και τι έχει γίνει με τα επίδικα, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν προϋπολογισμό, ισχυρισμό τον οποίο αντέκρουσε με σφοδρότητα και αποδόμησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η νομοθεσία άλλα ρητά ορίζει και πως υπάρχουν οδηγίες συγκεκριμένες από το αρμόδιο υπουργείο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, όπως και ότι οι ίδιες υπηρεσίες τα προηγούμενα χρόνια συνέτασσαν προσχέδιο προϋπολογισμού έγκαιρα.

Η συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης αναβλήθηκε με απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος, που εξέφρασε και αιτιολόγησε με τις τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης και δημοτικών συμβούλων, καθώς και με διαμόρφωση κοινής πρότασης που τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε.

Με την απόφασή της η πλειοψηφία του Δ.Σ. Τριφυλίας θεωρεί ότι η συζήτηση, όπως και η λήψη απόφασης, ήταν άνευ αντικειμένου από τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα από τις 25 Φεβρουαρίου με την 17/2022 Απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας και παρανόμως έγινε η εισαγωγή του θέματος χωρίς απόφαση-εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αφού η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου ήδη είχε καταψηφιστεί από τις 25 Φεβρουαρίου στο Σώμα.

Παράλληλα, από την αντιπολίτευση αιφνιδίασαν τη Δημοτική Αρχή, καθώς απέσυραν τις κατατεθείσες εναλλακτικές προτάσεις. Δήλωσαν δε επανειλημμένα και ξεκάθαρα πως εμμένουν και επιβεβαιώνουν την 17/22 απόφαση του Δ.Σ. και ότι θεωρούν ως μη νόμιμη την απόφαση του Συντονιστή που ακυρώνει εν μέρει την απόφαση 17/2022, μόνο όμως αναφορικά με τον κωδικό της ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων σχετικά με μη εγγραφή ιδίων πόρων, γι’ αυτό άλλωστε και κατατέθηκε προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006.

Τόνισαν δε, κατ’ επανάληψη, ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα και αποφάσισαν «εντέλλεσθε» στο δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή και τα όργανα του Δήμου, να εισαγάγουν άμεσα προς ψήφιση τον προϋπολογισμό έτους 2022 για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Ο ισχυρισμός του κ. Λεβεντάκη ότι το άρθρο 7 του Κανονισμού Λειτουργίας απαγορεύει αναβολή, καταρρίφθηκε άμεσα με την ανάγνωση από τη Χάιδω Παναγιωτοπούλου και τον Δημήτρη Δριμή της σχετικής παραγράφου του άρθρου που επικαλέστηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας. «Θέλετε να σταματήσει η λειτουργία του Δήμου;» είπε αρχικά ο κ. Λεβεντάκης, για να προσθέσει πως «βάζετε μια ολόκληρη Τριφυλία σε περιπέτειες». Μάλιστα, επιτέθηκε σφοδρά στην αντιπολίτευση “στολίζοντάς” τους με χαρακτηρισμούς, ενώ ακολούθως τόνισε ότι «αυτό που έχουν προτείνει είναι παράνομο και θα καλεστούν από Δευτέρα και ποινικό…».

Σε κόντρα του με τον κ. Μερκούρη, που του είπε ότι «μπήκατε κι αρχίσατε να μας βρίζετε. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι ψηφισμένο…», ο κ. Λεβεντάκης δήλωσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα έχει περάσει (σ.σ. εννοώντας την εισήγηση της Ε.Ε. στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου) και «εσείς θα πάτε κατηγορούμενοι…

«Εάν σήμερα έχει περάσει το τεχνικό σας πρόγραμμα, γιατί μας καλέσατε σήμερα να γίνει συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα;» ρώτησε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου και ο κ. Λεβεντάκης τής απάντησε: «Αυτό προβλέπει ο νόμος, μετά τα τρία συμβούλια…».

Επίσης, σημειώθηκε ένταση μεταξύ τους για το ποιος διαβάζει και καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει και το τι αναφέρει η απόφαση του Συντονιστή, με την κα Παναγιωτοπούλου να τονίζει: «Ενώ υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα εγκεκριμένο, φέρνετε το δικό σας αρχικό Τ.Π., το οποίο έχει καταψηφιστεί. Είναι παράνομο που φέρατε την ίδια εισήγηση…».

«Το τεχνικό πρόγραμμα ήρθε με καθυστέρηση το 2022, ενώ έπρεπε να έρθει από το 2021» τόνισε ο Παναγιώτης Τσαφαράς, συμπληρώνοντας «πως καλό θα είναι να φέρετε τον προϋπολογισμό να ψηφίσουμε», με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά: «Θα δείτε μες στη βδομάδα τι θα γίνει με διευκρίνιση από Αποκεντρωμένη και υπουργείο…».

Ο Στάθης Ανδρινόπουλος σημείωσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι ψηφισμένο και ισχύει με την απόφαση της Αποκεντρωμένης, με ερωτηματικό όσον αφορά στην πλατεία Γαργαλιάνων, γιατί «η Ο.Ε. είπε στο Πράσινο Ταμείο ότι θα διαθέσει ίδιους πόρους, ενώ η το Δ.Σ. νωρίτερα είχε πει όχι και το Δ.Σ. είναι το αρμόδιο όργανο».

Ο Δημήτρης Δριμής τόνισε ότι ο Δήμος δε διοικείται, μίλησε για λεκτική βία που ασκείται, χαρακτήρισε πολιτικούς απατεώνες τη διοίκηση, μίλησε για βία, ανορθολογισμό και σκοτάδι, είπε ότι τεχνικό πρόγραμμα έχει ψηφιστεί και υπάρχει αντιδικία για την πλατεία Γαργαλιάνων, ενώ αναρωτήθηκε αν έχει αρμοδιότητα η Ο.Ε. να εγγράφει ίδιους πόρους στον προϋπολογισμό, δίδοντας απάντηση «όχι». Επίσης, ρώτησε: «Ο πρόεδρος εισήγαγε σήμερα το Τ.Π.; Ποιος το έφερε; Χωρίς να το φέρει η Ε.Ε. Ποιος το εισήγαγε;», χωρίς να πάρει καμία απάντηση.

Κατέληξε δε λέγοντας προς τη Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη: «Είστε ένας θίασος πολιτικών απατεώνων».

Στις συνέπειες της απλής αναλογικής αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος.

Ότι το Τ.Π. έπρεπε να έχει πάει στο συμβούλιο από το 2021, σημείωσε ο Γιώργος Τσακανίκας, και πρόσθεσε: «Ο ληστρικός νόμος της απλής αναλογικής επιβάλλει συνεργασίες. Δεν το επιδιώξατε». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πριν από τη σύνταξη του σχεδίου Τ.Π. κανένας δεν τον ρώτησε από τη διοίκηση, όπως και τους προέδρους, για έργα στη Δ.Ε. Αυλώνος.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου τόνισε ότι ο Δήμος έχει ψηφισμένο Τ.Π. και συμπλήρωσε: «Η στασιμότητα έρχεται από την ίδια τη Δημοτική Αρχή. Η αντιπολίτευση ψηφίζει με υπευθυνότητα. Τρέξτε να φέρετε προϋπολογισμό. Τι έργα υλοποιούνται; Τα έργα τα οποία έτρεξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή…».

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αφού σημείωσε ότι Τ.Π. έχει ψηφιστεί, σημείωσε ότι στο σχέδιο της Δ.Α. που έχει απορριφθεί δεν υπάρχει αναλογικότητα διάθεσης πόρων του “Αντώνης Τρίτσης” στις Δημοτικές Ενότητες και ότι στη Δ.Ε. Αυλώνος δεν έχει γίνει τίποτα επί θητείας Λεβεντάκη για τα χωριά.

«Όλοι οι Δήμοι έχουν Τ.Π. και προϋπολογισμό μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Εκεί πως μπόρεσαν και έκαναν;», ρώτησε η Μαγδαληνή Καμπύλη-Ανδρινοπούλου. «Τη διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή τη διαβάσατε;» ρώτησε τον κ. Λεβεντάκη ο Γιάννης Μερκούρης, με εκείνον να του απαντά «δε θέλω υποδείξεις» και τον κ. Μερκούρη να συνεχίζει λέγοντας: «Αν έχετε γενναιότητα ψυχής, πρέπει να αποσύρεται τα 200.000 ευρώ από την πλατεία Γαργαλιάνων». Τότε ο κ. Λεβεντάκης σχολίασε: «Μένω στη θέση μου».

«Έχετε εξαπολύσει λασπολογία… […] Είστε πρώτοι σε παραπληροφόρηση. Να αναβληθεί σήμερα η συζήτηση και περιμένουμε προϋπολογισμό. Υπάρχει Τ.Π. ψηφισμένο. Εσείς το αγνοείτε. Να προσαρμόσετε το Τ.Π. στον προϋπολογισμό… Εσείς έχετε ακεραία την ευθύνη…» επισήαμνε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου και ακολούθησε κόντρα, με τον κ. Λεβεντάκη να της λέει: «Δεν προβλέπεται από το νόμο, το άρθρο 7», «είναι παράνομο αυτό που προτείνετε, διότι το άρθρο 7 λέει ότι “απαγορεύεται και η τρίτη συνεδρίαση”, “απογευματινές έως βραδινές ώρες”, “μόνο όταν έχει προχωρήσει η ώρα” και να το κάνετε αυτό έχετε ευθύνη…».

Εκείνη του απάντησε ότι «εμείς σας λέμε: Αναβάλλουμε το θέμα και φέρτε προς ψήφιση προϋπολογισμό. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέμε, πρέπει να το προσέξετε».

«Αυτό που κάνετε έχει δόλο» και ακολούθως ότι «δεν εμπιστευόμαστε ούτε την κρίση σας, ούτε τη νομική σας κατάρτιση» ανταπάντησε ο κ. Λεβεντάκης, με την κα Παναγιωτοπούλου να απαντά με σφοδρότητα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το συμπέρασμα είναι πως λειτουργείτε με προχειρότητα, με βιασύνη, με θυμικό, με στείρο εγωισμό και με απερισκεψία. Δυστυχώς, μετά τρία χρόνια θητείας, κύριοι συνάδελφοι της Δημοτικής Αρχής, αποδεικνύετε ότι είτε είστε παντελώς αδαείς και δεν καταλαβαίνετε τι κάνετε και τι διαβάζετε, είτε δολίως και για δικούς σας λόγους, που δεν μπορώ να ξέρω, προκαλείτε σύγχυση…». Οργισμένος ο κ. Λεβεντάκης της απάντησε: «Αν ήσουν ικανή, θα ήσουν εσύ δήμαρχος».

Ο Δημήτρης Δριμής συνοψίζοντας για διαμόρφωση κοινής πρότασης και σχέδιο απόφασης σημείωσε ότι ο Δήμος έχει ψηφισμένο Τ.Π. από τις 25 Φεβρουαρίου, η Δημοτική Αρχή οφείλει να φέρει προϋπολογισμό, το Σώμα επαναβεβαιώνει την απόφαση 17/2022 και εντέλλει το δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να φέρουν προϋπολογισμό.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σχολίασε: «Εμείς λέμε ότι υπάρχει ψηφισμένο Τ.Π. και η Δημοτική Αρχή να φέρει προϋπολογισμό», ενώ ο Στάθης Ανδρινόπουλος ανέφερε ότι έχουν Τ.Π., με αστερίσκο ή χωρίς, η επόμενη συνεδρίαση πρέπει να είναι η ψήφιση προϋπολογισμού, αναβολή και εντολή στη Δημοτική Αρχή να φέρει το συντομότερο προϋπολογισμό.

Με την αναβολή συμφώνησε και ο Σαράντος Κουκούμης και να «φέρει η Δημοτική Αρχή προϋπολογισμό».

Έπειτα από διαβούλευση της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε κοινή πρόταση, η οποία υπερψηφίστηκε, με εντάσεις, καθώς ο κ. Λεβεντάκης υποδείκνυε στον πρόεδρο και τον πρακτικογράφο τι να γράψουν στα πρακτικά, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η πρόταση και θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος ήταν η λήψη απόφασης για αναβολή, σύμφωνα με την αιτιολόγηση που συναποφάσισαν.

Του Ηλία Γιαννόπουλου