Δ.Σ. Τριφυλίας: Μειώσεις τελών πρότεινε η αντιπολίτευση

Δ.Σ. Τριφυλίας: Μειώσεις τελών  πρότεινε η αντιπολίτευση

«Πέρασε» η μη αναπροσαρμογή της διοίκησης

Μειώσεις των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πρότεινε η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος «Αναπροσαρμογή ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητος για το έτος 2022».

Κι ενώ 14 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν κατά της εισήγησης, που ήταν η απόφαση της Ο.Ε. για μη αναπροσαρμογή σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης Λεβεντάκη, και μόνο 8 υπέρ, τελικά «πέρασε» η μη αναπροσαρμογή ελέω ερμηνείας του νόμου με τα γνωστά Θεοδωρικάκεια τερτίπια που έχουν κριθεί, ως γνωστόν, αντισυνταγματικά στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ και στις 6 Μαΐου συζητούνται στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Όπως αναγράφεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6ΜΡ2ΩΗΕ-Π0Ω:

«-Οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατσίβελας-Μερκούρης-Κατσούλας-Καναλουπίτης κατέθεσαν ότι προτείνουν τη μείωση των δημοτικών τελών και ψηφίζουν κατά.

-Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς κατέθεσε: “Ψηφίζω όχι στην εισήγηση. Να επανέλθει το θέμα με μείωση των δημοτικών τελών εφόσον υπάρχει πλεόνασμα.

-Ο δημοτικός σύμβουλος Αγγελής Κοροβίλας κατέθεσε: «Ψηφίζω όχι και να γίνει μείωση εφόσον υπάρχει πλεόνασμα”.

-Η δημοτική σύμβουλος Χάιδω Παναγιωτοπούλου κατέθεσε ότι ψηφίζει κατά.

-Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Αδρακτάς κατέθεσε: “Ψηφίζω όχι στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ψηφίζω τη μείωση των δημοτικών τελών στο βαθμό που δύναται σύμφωνα και με τα στοιχεία που μας προσκομίστηκαν από την οικονομική υπηρεσία”.

-Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς κατέθεσε ότι “σύμφωνα με την εισήγηση του εν λόγω θέματος προκύπτει πλεόνασμα εσόδων ετών 2020-2021, ποσά 730.000 ευρώ και 900.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή μεγαλύτερο του 10%. Προτείνω να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών και ψηφίζω κατά.

-Η δημοτική σύμβουλος Σταματία Αλεξοπούλου κατέθεσε: “Με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, την αύξηση τιμών σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες, την αύξηση του κόστους ενέργειας, αλλά και την αύξηση των φορολογητέων επιφανειών θεωρώ ότι είναι δίκαιη και λογική για το 2022 μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών και προτείνω περίπου τα ίδια που είχα προτείνει για το έτος 2021: μείωση κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα, μείωση τουλάχιστον 50% για τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, γιατί οι βοηθητικοί χώροι δεν παράγουν όγκο απορριμμάτων ίδιου μεγέθους με τις κύριες χρήσεις, μείωση σε ποσοστό που θα αποφασίσει το Δ.Σ. περί καταβολής τελών όλων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και πλήττονται από την πανδημία, απαλλαγή πολυτέκνων με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε πολύτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, μείωση κατά 35% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 25.000 έως 35.000 ευρώ, μείωση κατά 60% σε μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, απαλλαγή όσων έχουν αναπηρία ίση με 67% και άνω καθώς και των οικογένειών τους που τους φροντίζουν ως προστατευόμενα μέλη. Ψηφίζω υπέρ της πρότασης για μειώσεις στα τέλη και κατά της εισήγησης.

-Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρινόπουλος, Καμπύλη-Ανδρινοπούλου κατέθεσαν ότι “ψηφίζουμε κατά της πρότασης της Δημοτικής Αρχής και προτείνουμε τη μείωση των τελών, αφού ληφθούν υπόψη τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση των δηλωθέντων τετραγωνικών”».

Επίσης, αναγράφεται ότι ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Δριμής κατέθεσε σχετικά με το θέμα: «Όχι στην εισήγηση του πρώτου θέματος. Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί ως έσοδα του Δήμου, αλλά και ως επιβάρυνση των δημοτών λόγω της αύξησης των τ.μ. των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν. Υπάρχει χρηματικό πλεόνασμα στους πίνακες, ενώ απαγορεύεται να υποκρύπτεται φορολογία στα ανταποδοτικά τέλη. Έχουν γίνει επενδύσεις σε μηχανήματα με κρατικά και δημοτικά χρήματα στο Δήμο, που θα πρέπει να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών. Ψηφίζω όχι στην εισήγηση και προτείνω την επανεισαγωγή του θέματος με συνοδεία οικονομοτεχνικής μελέτης και μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 30% περίπου, ώστε να είναι πραγματικά ανταποδοτικά».

Ακολούθως «ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης κατέθεσε ότι ψηφίζει κατά και προτείνει την μείωση των εν λόγω τελών».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ασημακόπουλος Γεώργιος-Βλάχος Αντώνιος-Φρούσος Νικόλαος Στριμπάκος Δημήτριος-Αυρηλιώνης Χαράλαμπος-Κουτρουμπής Αλέξανδρος-Μπακούρος Σωτήριος – Παναγοπούλου Μαρία ψήφισαν υπέρ της με αριθ. 90/2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας: «Δεδομένου ότι δεν κατατέθηκε πριν από τη συνεδρίαση καμία εναλλακτική πρόταση, που να συνοδεύεται από εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, αποφασίζουν: Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ασημακόπουλος Γεώργιος -Βλάχος Αντώνιος-Φρούσος Νικόλαος-Στριμπάκος Δημήτριος-Αυρηλιώνης Χαράλαμπος-Κουτρουμπής Αλέξανδρος-Μπακούρος Σωτήριος-Παναγοπούλου Μαρία (8-οκτώ)που ψηφίζουν υπέρ του εν λόγω θέματος. Εγκρίνουν την με αριθ. 90/2022 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας με θέμα “Λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής ή μη του ενιαίου τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2022” ως έχει», και παρατίθενται πίνακες με τους συντελεστές.

Του Ηλία Γιαννόπουλου