Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία των μαθητών με Μίλτο Χρυσομάλλη και Αλέξη Χαρίτση

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία των μαθητών με Μίλτο Χρυσομάλλη και Αλέξη Χαρίτση

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με δύο πολιτικά πρόσωπα, τον κ. Μίλτο Χρυσομάλλη – βουλευτή της Ν.Δ. και τον κ. Αλέξη Χαρίτση – βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προχθές οι μαθητές της Γ ́ Γυμνασίου και της Α ́ και Β ́ Γενικού Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Η επίσκεψη των βουλευτών έγινε ύστερα από κάλεσμα του σχολείου με αφορμή τη διαθεματική προσέγγιση των μαθημάτων της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, της Πολιτικής Παιδείας και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ως έναν από τους στόχους τους τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά θέτουν τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, την πολιτικοποίηση, που είναι απαραίτητη στη δημοκρατία, καθώς συμβάλλει στην άμβλυνση του φανατισμού, της διχόνοιας, των συγκρούσεων και οδηγεί στην πρόοδο και τον πολιτισμό.

Τα βασικά θέματα της εποικοδομητικής συζήτησης αφορούσαν «Τα επαγγέλματα της Βουλής», δηλαδή τις ειδικότητες που χρειάζονται για να λειτουργήσει η Βουλή ως θεσμός, αλλά και «Η διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου».

Ακολούθησαν πολλές και εύστοχες ερωτήσεις από τους μαθητές που είχαν προκύψει τόσο μέσα από τη μελέτη των σχολικών εγχειριδίων όσο και από θέματα της επικαιρότητας. Δεν έλειψαν, βέβαια, και ερωτήσεις που αναδείχθηκαν από τον αυθορμητισμό και την περιέργεια των έφηβων μαθητών.

Κάποιες από αυτές ήταν οι ακόλουθες:

-Σε ένα νομοσχέδιο, που αφορά π.χ. την παιδεία, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων; Και εάν ναι, πώς; Εάν όχι, γιατί;

-Ποια είναι η καθημερινότητα ενός βουλευτή;

-Ο πολιτικός λόγος γράφεται από εσάς ή από ειδικούς συμβούλους;

-Υπάρχουν κάποιοι βουλευτές με μεγαλύτερη εξουσία από κάποιους άλλους;

-Τι έχετε να μας πείτε για την αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου;

-Το γεγονός ότι ασπάζεστε διαφορετικές ιδεολογίες σάς εμποδίζει να κάνετε παρέα;

-Πιστεύετε ότι η κατάσταση με τα ρουσφέτια στην Ελλάδα έχει αλλάξει;

-Θεωρείτε σωστό να ψηφίζονται νομοσχέδια στο θερινό τμήμα της Βουλής κατά την περίοδο διακοπών;

Είναι αναμφισβήτητο ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι δύο επισκέπτες βουλευτές βίωσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πολύ από αυτήν την ιδιαίτερη συζήτηση, που τη διέκρινε ο πολιτικός πολιτισμός. Με το ήθος, την αμεσότητα και την ποιότητα του λόγου τους οι δύο Μεσσήνιοι πολιτικοί κατάφεραν να αποδομήσουν στα μάτια των παιδιών στερεότυπα και προκαταλήψεις, που δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας οδηγούν στο λαϊκισμό, την πολιτική απάθεια και την αποχή.

Σε συζήτηση μαθητών μετά και τη λήξη της επίσκεψης, ακούστηκε με χαρά και αισιοδοξία, μεταξύ άλλων: «Μακάρι τέτοιοι πολιτικοί να εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό…».