Η Καλαμάτα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Πάσχα

Η Καλαμάτα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Πάσχα

Κορυφώνεται σήμερα η κάθοδος – κυρίως- των Αθηναίων, που αδειάζουν την πρωτεύουσα

Πολύ καλές ημέρες, σε ό,τι αφορά την κίνηση από επισκέπτες, έχει αρχίσει ήδη να ζει η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η Καλαμάτα, ενώ όλα δείχνουν ότι οι πασχαλινές ημέρες θα είναι πολύ καλές τουριστικά για την περιοχή μας.

Βέβαια, κανείς δεν πιστεύει πως θα φτάσουμε τα δεδομένα του 2019, όμως σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, οπότε η πανδημία «πάγωσε» τα πάντα, σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερη περίοδος.

Ξενοδοχεία
Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, είπε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώνεται στην Καλαμάτα, όπου σημειώνονται υψηλά ποσοστά, όμως δε συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας.

Τόνισε δε ότι οι κρατήσεις είναι ασφαλώς καλύτερες από πέρυσι, όμως τα ξενοδοχεία που είναι εκτός Καλαμάτας εμφανίζουν υποτονική κίνηση, αν και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες αυτή την περίοδο προσπαθούν να κάνουν εκκίνηση της λειτουργίας τους.

Φυσικά, πάντα μιλάμε για εγχώριο τουρισμό, όπως διευκρίνισε ο κ. Καραλής, αφού η μη πλήρως αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό δημιουργεί πρόβλημα με τα ταξίδια των ξένων επισκεπτών.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα που εορτάσθηκε το Πάσχα των Καθολικών η κίνηση ήταν ισχνή στη Μεσσηνία από επισκέπτες του εξωτερικού.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραλής, τα αεροπλάνα γεμίζουν με προγραμματισμό κι αυτό δεν είναι τόσο απλό, ώστε να γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη.

«Και ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατόπισε το ενδιαφέρον των μεγάλων τουριστικών γραφείων προς Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες. Οι μεγάλοι τουριστικοί κολοσσοί έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και πλέον φυλάγονται απ’ ό,τι κακό μπορεί να συμβεί», επισήμανε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

Τέλος, ο κ. Καραλής σημείωσε πως και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όσους εμπλέκονται να καθίσουν σε ένα τραπέζι. «Να πούμε αυτός ο προορισμός τι προορισμός είναι; Για εναλλακτικό τουρισμό, για μαζικό, για θεματικό, τι προορισμός είναι τελικά. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσεις για να κάνεις τα επόμενα βήματα», κατέληξε.

ΚΤΕΛ: Έκτακτα δρομολόγια
Αυξημένη είναι η κίνηση από την προηγούμενη εβδομάδα και στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας και όπως είπε ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Κάντζας, μετά 2,5 χρόνια πανδημίας νιώθουν επιτέλους μια ευχαρίστηση βλέποντας τον κόσμο να ταξιδεύει.

Βέβαια, τα πράγματα δε συγκρίνονται με το 2019, ενώ και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 η κίνηση ήταν πιο ήπια. Γι’ αυτό οι άνθρωποι του ΚΤΕΛ περίμεναν πώς και πώς το Πάσχα για να αυξηθεί η κίνηση.

Πάντως, ο κ. Κάντζας σημείωσε ότι οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν αυξηθεί καθόλου, παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν αυξηθεί σε τεράστιο ποσοστό λόγω του πετρελαίου.

Η επιβατική κίνηση ξεκίνησε να αυξάνεται από τις μεγάλες πόλεις και κυρίως από την Αθήνα, από την προηγούμενη εβδομάδα, με βασικούς επιβάτες τους φοιτητές από και προς την Καλαμάτα.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα το μερίδιο πλέον κερδίζουν οι επισκέπτες του νομού, έχοντας κυρίως αφίξεις.

Το δε ΚΤΕΛ έχει κάνει κατάλληλο προγραμματισμό και προσθέτει έκτακτα δρομολόγια τις ώρες αιχμής κι όταν προκύπτει ανάγκη.

Ανέκαθεν η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα κορύφωσης της επιβατικής κίνησης, ενώ αυτή τη φορά χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος δεν… ταξιδεύουν αρνιά και κατσίκια για την Αθήνα και άλλες περιοχές, καθώς έπειτα από δύο χρόνια οι οικογένειες και οι φίλοι θα ενωθούν και θα γιορτάσουν μαζί στη Μεσσηνία, οπότε ο οβελίας θα ψηθεί οίκοθεν.

Κλείνοντας, ο κ. Κάντζας υπενθύμισε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτησή του ο κόσμος μπορεί να εκδίδει το εισιτήριό του ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://eticket.ktelmessinias.gr/gr/ και να αποφεύγει ταλαιπωρία με μετακινήσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο αρχείου