ΚΕΠΠΑΖ: Δύσκολο ξεκίνημα, με περισσότερα περιστατικά πυροβολημένων και ένα αγριογουρουνάκι

ΚΕΠΠΑΖ: Δύσκολο ξεκίνημα, με περισσότερα περιστατικά πυροβολημένων και ένα αγριογουρουνάκι

Με 608 περιστατικά, 62% επιτυχία στην πλήρη αποκατάσταση και απελευθέρωση –ποσοστό που αποτελεί αξιοσημείωτο ρεκόρ- και 2.815 εισαγωγές συνολικά από την αρχή της λειτουργίας του, έκλεισε ο απολογισμός του 2021 για το Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής Γαργαλιάνων.

Για το πρώτο 3μηνο του 2022 μια πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για το χειρότερο «ιστορικά» ξεκίνημα και σε αυτό συνετέλεσαν η βαρυχειμωνιά που είχε μάλιστα διάρκεια μέχρι το «κατώφλι» της Άνοιξης, η αύξηση των περιστατικών με πυροβολημένα πουλιά, αλλά και κάτι που έχει θετική χροιά: Το ΚΕΠΠΑΖ έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και οι άνθρωποι δείχνουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, έχοντας ταυτόχρονα μια καλή άμεση επιλογή μπροστά τους: να καλέσουν σε έναν εξειδικευμένο φορέα που θα αναλάβει το πληγωμένο ή άρρωστο ζώο που εντόπισαν.

Ανάμεσα στα «καθήκοντα» της παραλαβής νέων «ενοίκων» που έρχονται συνήθως μέσω της γραμμής προς Γαργαλιάνους του ΚΤΕΛ (το οποίο συνεχίζει την αξιέπαινη πρωτοβουλία να αναλαμβάνει δωρεάν τις αποστολές των ζωντανών «δεμάτων» που κάνουν εθελοντές από διάφορες γωνιές της Μεσσηνίας και όλων των γειτονικών νομών) ο Γιώργος Γεωργακόπουλος μίλησε στο «Θ» για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΠΠΑΖ αυτόν τον καιρό.

Ουσιαστικά δεν είναι πολλά αυτά που έχουν αλλάξει, καθώς -μαζί με τα εκατοντάδες πλάσματα που αναγκαστικά διαμένουν μόνιμα στις εγκαταστάσεις του κέντρου, αφού δεν είναι σε θέση να ξαναζήσουν στη φύση- οι ανάγκες σε τροφές, φάρμακα, υπηρεσίες και πρακτικές χειρονακτικές δουλειές που περιλαμβάνουν σίτιση, καθάρισμα, περίθαλψη και συντήρηση υποδομών παραμένουν καθημερινά τεράστιες με τάση αυξητική.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και η Ματίνα Πάλλη παραμένουν οι δύο δονκιχωτικοί λειτουργοί του ΚΕΠΠΑΖ που επωμίζονται αγόγγυστα τα πάντα, με μικρές μόνο βοήθειες από εθελοντές που έρχονται κατά καιρούς ακόμα και από το εξωτερικό, αλλά για μικρό διάστημα. Η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να παίζει ανασταλτικό ρόλο στη δυνατότητα μεγαλύτερης συνδρομής «χεριών», ενώ η γενική κατάσταση αβεβαιότητας, την οποία επέτειναν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναθέρμανση της οικονομικής κρίσης, πλήττουν και τις ούτως ή άλλως περιορισμένες δωρεές.

Μια αχτίδα φωτός αποτελεί η διαφαινόμενη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο και να στηρίξει τα κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, όμως αυτό θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για να καρπίσει και θα φανεί στο τέλος, κατά πόσο πράγματι το σχετικό νομοθέτημα θα είναι το κατάλληλο και θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, χωρίς να φορτώνει με αχρείαστες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Στα θετικά είναι ακόμη ότι στους συνεργάτες εθελοντές κτηνίατρους προστέθηκαν ενισχύσεις και ο Γιώργος με τη Ματίνα ευχαριστούν την πολύτιμη 3άδα που αποτελούν ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος στους Γαργαλιάνους και στην Καλαμάτα ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και η Χριστίνα Καντζιλιέρη.

Η λειτουργία του ΚΕΠΠΑΖ που είναι ένα Σωματείο για την Προστασία Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, μόνο ως υποδειγματική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς μάλιστα εκτός από την άμεση και ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των περιστατικών βάσει πρωτοκόλλων, συμβάλλει και στην έρευνα και στην καταγραφή δεδομένων. Από φέτος πρόσθεσε ένα νέο καθήκον, που είναι η συστηματική εξέταση με τα πειστήρια των ακτινογραφιών στα ζώα που δεν επιβιώνουν, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι θύματα πυροβολισμών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση αυτών των συμβάντων, με τη Μεσσηνία όμως να φαίνεται πως αποτελεί εξαίρεση –κάτι που ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιωθεί και θα συνεχιστεί, αποδεικνύοντας ότι οι κυνηγοί στην περιοχή μας έχουν αρχίσει να ασκούν το χόμπι τους με μεγαλύτερη ευσυνειδησία πειθαρχώντας στο νομικό πλαίσιο.

Δεν …σώζουμε όλα τα πουλάκια

Αυτή η περίοδος της Άνοιξης πάντως είναι συνδεδεμένη με τους νεοσσούς που ξεφεύγουν από τις φωλιές τους. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΠΑΖ πάντως τονίζουν ότι δεν χρειάζονται όλα τα μικρά πουλάκια ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς μπορεί οι γονείς να βρίσκονται εκεί κοντά. 

Αν πάντως υπάρχει όντως ανάγκη διάσωσης νεοσσών, επισημαίνεται ότι «Σε αυτήν την τόσο μικρή ηλικία το κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι να κρατήσουμε ζεστό τον νεοσσό πάση θυσία. Αν δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα στον οργανισμό του και να λειτουργήσει ο μεταβολισμός των κυττάρων το τάισμα είναι τελείως ανώφελο.

Δεν χρησιμοποιούμε βότανα, σποράκια, ψωμάκι ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κάποιος ως τροφή. Δεν φέρνουμε τον νεοσσό σε απευθείας επαφή με πηγή θερμότητας. Αν έχει υποθερμία δεν αυξάνουμε απότομα τη θερμοκρασία στο σώμα του. Παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. και ακολουθήστε τις οδηγίες μας».

Τηλ. Επικοινωνίας όλο το 24ωρο: 6985620111 2763041446.

Ένα μωρό αγριογούρουνο με τεράστιες ανάγκες…

Το πρώτο μωρό για φέτος στο ΚΕΠΠΑΖ δεν ήταν όμως πουλί, αλλά ένα αγριογουρουνάκι περίπου 20 ημερών που πιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα.

Η φροντίδα που απαιτείται είναι τεράστια, καθώς το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνει άγριο, ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί μετά από κάποιους μήνες.

Τα έξοδα του μικρού προβλέπονται υπέρογκα. Όσο θα μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνονται. Εάν επιθυμείτε να συμβάλετε στην κάλυψη των εξόδων του “Μπόμπου” μπορείτε να το πραγματοποιήσετε με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

Μέσω Paypal: https://www.paypal.me/KEPPAZMessiniaGreece

ή εναλλακτικά μέσω κατάθεσης στον Λογ/μο του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. στην Τράπεζα Πειραιώς: 6342160808586

IBAN: GR40 0171 3420 0063 4216 0808 586

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος λογαριασμού: ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Της Χριστίνας Ελευθεράκη