Κινητοποιήσεις 6ης Απριλίου: Η Μεσσηνία ενώνει τις φωνές της ενάντια στο κύμα ακρίβειας

Κινητοποιήσεις 6ης Απριλίου: Η Μεσσηνία ενώνει τις φωνές της ενάντια στο κύμα ακρίβειας

Σύσσωμα τα μέλη των Εμπορικών Συλλόγων του νομού θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους κλάδους λόγω της ακρίβειας

Σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 6 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, μπροστά από το ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας καλεί η Ομοσπονδία Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας τους εργαζομένους και εργοδότες της περιοχής, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Μαρία Ασημακοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Νίκος Μαλαπέτσας και η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων – Κομμωτών Μεσσηνίας Κέλλυ Φερέτου, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η καλπάζουσα αύξηση σε βασικά προϊόντα και η αύξηση των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με μια σειρά από συσσωρευμένες υποχρεώσεις λόγω της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και λουκέτα πολλές από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έναντι της ακρίβειας, «υπολείπονται των πραγματικών αναγκών», μιας και η ακρίβεια «μειώνει δραματικά το εισόδημα και, κατ’ επέκταση, την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών».

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αναφερόμενη στην κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι τοπικές επιχειρήσεις λόγω των νέων συνθηκών (και) της ακρίβειας, σχολίασε: «Ο τζίρος των καταστημάτων μας είναι διαρκώς μειούμενος, ενώ ακόμα δεν έχουμε δει τα απόνερα και του πολέμου. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινά εξετάσεις με συνέπεια», υπογραμμίζοντας έτσι τη σπουδαιότητα του να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης μίλησε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η σχέση μεταξύ κατανάλωσης και λειτουργικού κόστους είναι αντιστρόφως ανάλογη. Συγκεκριμένα, ο ίδιος σημείωσε ότι η κατανάλωση πέφτει περί το 50%, ενώ το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων φτάνει να αγγίζει το 70%.

Θέλοντας να υπερθεματίσει τα παραπάνω, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στην αναμενόμενη έλλειψη καταναλωτών, αφού «ο μισθός δε φτάνει ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες για το ρεύμα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα μίγμα, το οποίο μας οδηγεί στις μαύρες μέρες των λουκέτων του 2012».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης, Νίκος Μαλαπέτσας, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι κοινό τόσο για τους κλάδους οριζόντια όσο και για  τους πολίτες.

Στην κατεύθυνση αυτή απηύθυνε κάλεσμα προς τα μέλη του συλλόγου και όλους όσοι βιώνουν το κύμα της ακρίβειας να παρευρεθούν στη διαμαρτυρία κατά των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων – Κομμωτών Μεσσηνίας ανέφερε ότι ο κλάδος θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον πρωτοφανή πληθωρισμό και την ακρίβεια, που καλπάζουν εν μέσω πανδημίας.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, τα αιτήματα των παραπάνω συλλόγων είναι κοινά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βιωσιμότητά τους. Ειδικότερα, αυτά αφορούν:

-Κατάργηση του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος

-Γενναία μείωση, έστω και προσωρινή, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

-Μετατροπή όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη-επιστρεπτέες

-Διαγραφή όλων των προσαυξήσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ενιαία ρύθμισή τους σε 120 δόσεις

-Πρόσβαση όλων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, κερδοφόρων και μη, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο νέο ΕΣΠΑ και στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

-Δημιουργία απαραίτητα ακατάσχετου λογαριασμού

-Κάλυψη αποζημίωσης σε νοσούντες επιχειρηματίες

– Μείωση ΦΠΑ

-Αύξηση κατώτατου μισθού.

Κινητοποιήσεις για την ακρίβεια

Με τρεις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα δώσει το «παρών» αύριο η Μεσσηνία στην απεργιακή κινητοποίηση που διοργανώνεται πανελλαδικά.

Ειδικότερα, στις 10.00 το πρωί το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας θα κάνει συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ την ίδια ώρα η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αριστομένους έναντι του παλιού Δημαρχείου της πόλης.

Μίση ώρα αργότερα, περί τις 10.30 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας πρόκειται να συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του, στο τέλος της οδού Αριστομένους, με τη συμμετοχή των μελών του, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Χρ.Μ.


Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: «Όλες και όλοι στην αυριανή απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας»

Στην 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ αύριο Τετάρτη, 6 Απριλίου, συμμετέχει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του: «Η γενική απεργία την Τετάρτη 6 Απρίλη είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων αλλά και των ανέργων, που βιώνουν τις πολιτικές λιτότητας, ύφεσης, ακρίβειας, και φτωχοποίησης.

Μετά δέκα χρόνια μνημονίων, δύο χρόνια πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και ενός φρικτού πολέμου στη γειτονιά μας, με τα δυσμενή του αποτελέσματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας να μην έχουν φανεί ακόμα, ολόκληρη η εργατική τάξη οδηγείται σε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες με νέα επώδυνα μέτρα και νέες θυσίες. 

Απεργούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κοινωνική κρίση, η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την εργατική τάξη όρθια!

Διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

-Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ και ταυτόχρονη ρύθμιση του, μέσω της ΕΓΣΣΕ

-Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

-Εργατική προστασία με πλήρη σταθερή πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ώρου

-Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας

-Άμεση αποτροπή της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που θα βάλουν φρένο στις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα

-Πάταξη της αισχροκέρδειας και της παραβατικότητας

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι, έχουμε μόνο μία επιλογή. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει ένα οριστικό τέλος στις πολιτικές που δημιουργούν ανισότητες, αδιέξοδα στην ελληνική κοινωνία και ανακυκλώνουν την ύφεση.

Πέρασαν πάνω από δεκατέσσερα χρόνια που μια βαθιά κρίση ξεκίνησε, παρ’ όλα αυτά η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη μένουν ίδια και τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Ο μισθός δε φτάνει και ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια απλά δε βγαίνει.

Κι αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα και πρέπει ν’ αλλάξει,  γιατί δεν εννοείται ανάπτυξη που δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον, που δεν περνάει από την ανθρώπινη προοπτική.

Απαιτούμε: Αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Όλες και όλοι στην απεργία».


ΟΕΕΣΠ: «Το Εμπόριο συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις»

Στην αυριανή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), ύστερα και από απόφαση του προεδρείου της ΕΣΕΕ.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία παροτρύνει και καλεί όλα τα σωματεία – μέλη της να δώσουν δυναμικό «παρών» και κοινό αγώνα στις κατά τόπους κινητοποιήσεις – δράσεις. «Οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως αν δε ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα έναντι της ακρίβειας, τα επόμενα λουκέτα θα είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας. Δε θέλουμε άλλα μέτρα φιλοδώρημα. Ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη ζητούμε, προκειμένου να επιβιώσουμε στο εχθρικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και που γεννά συνεχώς εμπόδια, βάλλοντας από παντού τη μικρομεσαία επιχείρηση», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. 

Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας: Παρών δίνουν στην αυριανή Πανελλαδική Κινητοποίηση

Σύσκεψη του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε προχθές με μαζική συμμετοχή οικοδόμων από την περιοχή της Πυλίας. «Έπειτα από πλούσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Απρίλη», όπως σημειώνεται σχετικά, το Συνδικάτο συνέχισε και χθες την παρέμβαση-ενημέρωσή του στην περιοχή και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στην Γιάλοβα, όπου αντιπροσωπεία του περιόδευσε εν όψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας.

«Έγινε κατανοητό», σημειώνεται, «ότι η απεργία θα πρέπει να είναι μαζική και να μη δουλέψει κανένας εργαζόμενος στο εργοτάξιο. Ιδιαίτερο κάλεσμα έγινε σε γυψοσανιδάδες να ενταχθούν στις γραμμές του Συνδικάτου και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ένταξή τους στα βαρέα.

Εκδηλώθηκε έντονα η αγανάκτηση των συναδέλφων για την ακρίβεια, καθώς και για τον πόλεμο, τον οποίο καλούμαστε να ξανα- πληρώσουμε εμείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε όλα αυτά, αποδεχόμενοι το κάλεσμα να απεργήσουν και να παρευρεθούν στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου».

Κεντρική φωτο: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ