Μίλτος Χρυσομάλλης: «Για το ΣΥΡΙΖΑ η δυσκολία δεν είναι τελικά να σκεφτεί νέες ιδέες όσο να ξεφύγει από τις παλιές»

Μίλτος Χρυσομάλλης: «Για το ΣΥΡΙΖΑ η δυσκολία δεν είναι τελικά  να σκεφτεί νέες ιδέες όσο να ξεφύγει από τις παλιές»

«Ακούγοντας τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στις διατάξεις του νομοσχεδίου και τη στείρα άρνησή της, μου έρχεται στο μυαλό η ρήση του Κέινς, που λέει ότι η δυσκολία δεν είναι τελικά τόσο να σκεφτείς νέες ιδέες, όσο να ξεφύγεις από τις παλιές. Και αυτές οι δύο αντιλήψεις είναι που αναμετρούνται σήμερα εντός Κοινοβουλίου, μία αντίληψη προόδου και εκσυγχρονισμού, όπως εκφράζεται από το νομοσχέδιο, την κυβέρνηση και από την παράταξη της Ν.Δ. και μία αντίληψη στασιμότητας, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα, όπως την εκφράζει τελικά στο σύνολό της η αντιπολίτευση», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.  

Όπως παρατήρησε, η ψηφιακή κάρτα ανεργίας, το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, αντίστοιχων με το επίδομα θέρμανσης, για τη λήψη των ευεργετημάτων που προβλέπει το καθεστώς του ανέργου, αλλά και το επίδομα εργασίας που θα δίνεται στον άνεργο όταν βρει δουλειά, είναι πράγματα αυτονόητα που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προ πολλού και δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο.

«Ο αντίπαλός μας”, σχολίασε, «και νομίζω αντίπαλος όλων μας είναι η ανεργία και όχι οι άνεργοι. Οι διατάξεις που ψηφίζουμε σήμερα θα διευκολύνουν τους άνεργους συμπολίτες μας να βρουν πιο γρήγορα εργασία, να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας. Όπως η σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης για κάθε μακροχρόνια άνεργο, η οποία παρεμπιπτόντως θα τον επιδοτεί με 300 ευρώ, είναι κίνηση που θα τον βοηθήσει να έχει ξανά επαφή με την αγορά εργασίας. Η προικοδότηση του πρώην ΟΑΕΔ με δεκαπλάσιους πόρους, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ για στεγαστικά προγράμματα μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και μάλιστα για πρώτη φορά μαζί με τα δημόσια πανεπιστήμια, είναι διατάξεις που δεν έχουν καν ιδεολογικό πρόσημο ή, αν θέλετε, είναι πολύ πιο κοντά στην Αριστερά και θα έπρεπε να στηριχθούν από το σύνολο των κομμάτων».

«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής, «επιθυμείτε μια ζωή επιδομάτων. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε την εργασία και όχι την ανεργία, γιατί πιστεύουμε πως ο άνεργος δε θέλει να ζει με ένα επίδομα στο ταμείο ανεργίας. Και προσπαθούμε μέσα από την εξατομίκευση κάθε περίπτωσης να προτείνουμε θέσεις εργασίες ανάλογες των προσόντων των ανέργων και να δώσουμε στις επιχειρήσεις καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια την ελληνική κοινωνία, τόσο στον τομέα της ανεργίας όσο και στον τομέα των συντάξεων, όπου με την τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”, θα δίνεται άμεσα πλέον η σύνταξη στον συνταξιούχο χωρίς καθυστερήσεις και πολύμηνες αναβολές».

«Στις στιγμές αυτές που ο κόσμος χειμάζεται και περνά δύσκολες ώρες, ειδικά στην ενέργεια, τα καύσιμα και το ηλεκτρικό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. πραγματικά προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Οι πολίτες παρακολουθούν ποιοι πραγματικά σκύβουν πάνω από τα προβλήματά τους και τους κρίνει. Μην έχετε αυταπάτες, στο τέλος θα αποφασίσει και θα στηρίξει αυτούς οι οποίοι φέρνουν αποτέλεσμα και λύσεις, χωρίς κομματικές παρωπίδες και χωρίς ιδεοληψίες και όχι αυτούς που επιμείνουν σε ένα στείρο όχι σε όλα», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.