Νοσοκομείο Καλαμάτας: Το πολυφαινολικό ελαιόλαδο και η επίδρασή του στο καρδιαγγειακό σύστημα

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Το πολυφαινολικό ελαιόλαδο  και η επίδρασή του στο καρδιαγγειακό σύστημα

Τα πρώτα μεγάλα συμπεράσματα από την κλινική μελέτη που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ειδικότερα, για τη διεξαγωγή της έρευνας, της οποίας εμπνευστής ήταν ο γιατρός της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπη Μαγιάτη, και τον ειδικευόμενο Καρδιολογίας του ΝΙΜΤΣ, Χρήστο Κούρεκ, σημαντική ήταν η διάθεση πολυφαινολικού ελαιολάδου από την εταιρεία Elettra Olive Oil, η οποία δραστηριοποιείται στην Κλεισούρα Μεσσηνίας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Μάκαρης ευχαρίστησε όσους παρευρέθησαν σε αυτή την πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η οποία είναι επιφορτισμένη με ένα ειδικό βάρος, καθότι συνέπεσε με την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα, ευχαρίστησε το προσωπικό του Γ.Ν. Καλαμάτας για τη συνεργασία και έδωσε το λόγο στον κ. Μαγιάτη.

Κάνοντας λόγο για το «χρυσάφι της Μεσσηνίας», ο κ. Μαγιάτης μίλησε για την έκταση που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα, οι κλινικές μελέτες, οι οποίες βάζουν στο επίκεντρο το ελληνικό ελαιόλαδο, αλλά και τις θετικές επιδράσεις που αυτό έχει στην ανθρώπινη υγεία. Όπως τόνισε, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον, καθώς προκύπτει και μια νέα τάση για τη διαμόρφωση της τιμής του εν λόγω προϊόντος με βάση την περιεκτικότητά του σε μια σειρά από ευεργετικές ουσίες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο προϊόν.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούρεκ σκιαγράφησε τη δομή την κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 60 ασθενείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε διάστημα ενός μήνα, υπογραμμίζοντας την εξόχως σημαντική επίδραση που παρατηρήθηκε να έχει στον οργανισμό τους η χρήση πολυφαινολικού ελαιολάδου, καθώς καταγράφηκε σημαντική βελτίωση των καρδιοαγγειακών τους νοσημάτων.

Κλείνοντας, ο κ. Αντώνης Μπουζαλάς, εκπροσωπώντας την “Elettra Olive Oil”, ανέφερε διεξοδικά τον τρόπο ορθής καλλιέργειας και συγκομιδής του ελαιοκάρπου, με σκοπό, φτάνοντας στο στάδιο της έκθλιψης, να παραχθεί ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε περιεκτικότητα σε φαινόλες.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης, ο πατήρ Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος, εκπροσωπώντας το Μητροπολίτη Μεσσηνίας, καθώς και ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής του Γ.Ν. Καλαμάτας, Γιώργος Κουδούνης.

Χρ.Μ.