Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας προσφεύγει δικαστικά για διακοπή της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας προσφεύγει δικαστικά για διακοπή της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Κάλεσμα σε καταναλωτές να υπογράψουν εξουσιοδοτήσεις

Στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου αυτή να καταργηθεί, αποφάσισε να προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός του Κώστας Μαργέλης.

Μάλιστα, ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους καταναλωτές να υπογράψουν σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, άνευ οικονομικού αντιτίμου, προσκομίζοντας ταυτόχρονα και ένα αντίγραφο του λογαριασμού ρεύματος.

Ειδικότερα, όπως ο κ. Μαργέλης ανέφερε, η ρήτρα αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας όρος στα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που δίνει το δικαίωμα στις εν λόγω εταιρείες να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας ή τις διεθνείς τιμές. Συνήθως η ρήτρα αναπροσαρμογής περιλαμβάνει έναν αλγόριθμο που υπολογίζει με μαθηματικό τύπο ποιο θα είναι το κόστος πώλησης του ρεύματος (σε σχέση με τις τιμές που το αγοράζουν ή το παράγουν οι εταιρείες – πάροχοι).

Στο παρελθόν οι εταιρείες – πάροχοι για να μπουν στην αγορά έκαναν προτάσεις ελκυστικές για να προσελκύσουν πελάτες χωρίς να διασφαλίζουν ότι μπορούν να τους δίνουν την υποσχόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην προδιαγεγραμμένη τιμή.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγους Καλαμάτας συμπλήρωσε ότι τώρα που αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή του ρεύματος, προσπαθούν να αλλάξουν, και μάλιστα κρυφά, τους όρους στα συμβόλαια με ρήτρα σταθερής τιμής του ρεύματος. Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα για το πώς το κάνουν: «Με μια ειδοποίηση στα ψιλά γράμματα μέσα στο λογαριασμό του ρεύματος, εκεί που δεν τα διαβάζει κανένας, τους ενημερώνουν ότι ένας όρος του συμβολαίου πολύ σημαντικός όπως είναι η τιμή, αλλάζει μονομερώς. Αυτό δεν το πήραν είδηση οι καταναλωτές παρά μόνο αργά, όταν τους ήρθε αυξημένος ο λογαριασμός.

Φυσικά, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει την αυξημένη τιμή και να καταγγείλει την εταιρεία που το έκανε.

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης σε πολλούς συμπολίτες μας.

Το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται όχημα για την αισχροκέρδεια των παρόχων που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ενέργειας, στην οποία λειτουργεί ένα ολιγοπώλιο με παράνομες και εναρμονισμένες τακτικές και μεθοδεύσεις.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

Κλείνοντας ο Κώστας Μαργέλης δήλωσε ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στους συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτο, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, πρώτον, θα προσφύγει δικαστικά κατά της ως άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με κεντρικό αίτημα την κατάργησή της από τα συμβόλαια παροχής ρεύματος.

Δεύτερον, αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα, θα κοινοποιήσει εξώδικη διαμαρτυρία με αίτημα την κατάργηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής στις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος», καλώντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες μας να υπογράψουν σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, προσκομίζοντας και ένα αντίγραφο του λογαριασμού ρεύματος, φυσικά άνευ οικονομικού αντιτίμου.

Π.Μπ.