Τριφυλία: Ευθύνες στη διοίκηση Λεβεντάκη καταλογίζει η “Τριφυλία Πρωταγωνίστρια” – Αποχή 4 συμβούλων της από το Δ.Σ.

Τριφυλία: Ευθύνες στη διοίκηση Λεβεντάκη καταλογίζει η “Τριφυλία Πρωταγωνίστρια” – Αποχή 4 συμβούλων της από το Δ.Σ.

«Η Δημοτική Αρχή φέρει αποκλειστική ευθύνη που 1η Απριλίου ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει προϋπολογισμό», τονίζει σε προχθεσινό δελτίο Τύπου η παράταξη “ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ”, στο οποίο καταλογίζονται ευθύνες στη διοίκηση Λεβεντάκη και δηλώνεται ο λόγος της αποχής των συμβούλων της από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο δελτίο Τύπου, που υπογράφεται από τους δημοτικούς συμβούλους Χάιδω Παναγιωτοπούλου, Μαρία Πανουσιοπούλου, Θεόδωρο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Αδρακτά, αναγράφεται: «Η Δημοτική Αρχή υπέβαλε στο Δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2022, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πλέον των τεσσάρων μηνών, στις 25 Φεβρουαρίου 2022. Το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ψήφισε εναλλακτικό τεχνικό πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων, περιορίζοντας το κωδικό που αφορά στην Ανάπλαση Πλατείας Γαργαλιάνων, στο χρηματοδοτούμενο ποσό των 328.848 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ήπια ανάπλαση της εν λόγω πλατείας (αλλαγή πλακιδίων, φωτισμού κ.λπ.).

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον έλεγχο νομιμότητας, ακύρωσε εν μέρει τη με αρ. 17/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της και αφορούν στη μη εγγραφή ιδίων πόρων του Δήμου για την πλατεία Γαργαλιάνων(34384/23-03-22 ΑΑΔ). Συγκεκριμένα όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με την εναλλακτική πρόταση αποδεχθήκαμε και εισηγηθήκαμε την ήπια “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ”, με το ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ύψους 328.848 ευρώ και όχι με ποσό 548.080 ευρώ όπως εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή, το οποίο συμπλήρωσε με το ποσό των 219.232 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου. Δηλαδή, δεν αποδεχθήκαμε και δεν αποδεχόμαστε να διατεθούν, επιπλέον της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου, το ποσό των 219.232 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου (από ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών), λόγω των πολλαπλών αναγκών του Δήμου που κατά προτεραιότητα πρέπει να καλυφθούν.

Το ποσό αυτό το διανείμαμε για την κάλυψη ζωτικής σημασίας αναγκών του Δήμου Τριφυλίας, σε αντίθεση με τη Δημοτική αρχή η οποία πρόχειρα και απερίσκεπτα αποφάσισε να το κατασπαταλήσει, επιπλέον της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου, σε μια πλατεία, αγνοώντας αφενός τη βούληση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τις γνωστές σε όλους αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο έργο, και αφετέρου τις υπόλοιπες ανάγκες όλων των δημοτικών ενοτήτων στο σύνολό τους.

Σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε πως η μερική ακύρωση της με αρ. 17/2022 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας, από την Αποκεντρωμένη, για την πλατεία των Γαργαλιάνων ΕΙΝΑΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ τόσο στην ουσία της όσο και όσο στον τύπο της και νομίμως ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ. Διότι η αρμόδια διοικητική αρχή, πρωτίστως, όφειλε να αναστείλει την έκδοση της αποφάσεώς της, μέχρι εκδόσεως αποφάσεων των διοικητικών οργάνων επί των προσφυγών δημοτικών συμβούλων εναντίον των εμμονικών αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής και των δημοτικών της συμβούλων της, με αποτέλεσμα να πρόκειται να σπαταληθούν χρήματα ποσού 219.232 ευρώ, επιπλέον της παραπάνω χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου.

Για το λόγο αυτό καταθέτουμε, από κοινού και με άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ως έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση εκ του νόμου, προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 152 Ν. 3463/2006 κατά της άνω απόφασης της Αποκεντρωμένης. Οφείλει η Δημοτική Αρχή, λοιπόν, τουλάχιστον μέχρις εκδόσεως αποφάσεως επί της άνω προσφυγής, να απέχει από οποιοδήποτε συμβούλιο επανασυζήτησης τεχνικού προγράμματος.

Για το δίκαιο και εύλογο αυτό λόγο, ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τη σημερινή συνεδρίαση, που έχει ως θέμα και πάλι το τεχνικό πρόγραμμα, συνεδρίαση που θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο, εφόσον ακόμα δεν έχει συζητηθεί η παραπάνω προσφυγή μας και οι υπόλοιπες διοικητικές προσφυγές των δημοτικών συμβούλων κατά των αποφάσεων που έχουν ληφθεί κατά πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής και των εσφαλμένων αποφάσεων των υπερκείμενων διοικητικών οργάνων.

Ο Δήμος, με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, έχει εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για όλη αυτή την καθυστέρηση και την εμπλοκή σε διοικητικές προσφυγές και διαδικασίες Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ!!!!ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΩΝ και ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΣΕ ΚΟΛΑΣΙΜΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ. Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, πως η παράταξή μας δε θα συναινέσει στην εγγραφή ιδίων πόρων του Δήμου στο εν λόγω έργο, αλλά μόνο για το ποσό της χρηματοδότησης, καθόσον η Δημοτική Αρχή μπορεί να μετατρέψει την μελέτη που έχει εκπονηθεί για την πλατεία των Γαργαλιάνων σε μια μελέτη, ήπιας μορφής ανάπλασης, ώστε να εναρμονίζεται με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και το ποσό της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου και μόνο, ποσού 328.848 ΕΥΡΩ.

Μέχρι την εκδίκαση των προαναφερομένων διοικητικών προσφυγών, καλούμε τη Δημοτική Αρχή: α) να μεριμνήσει για την επίσπευση της εκδίκασής τους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η νομιμότητα του τεχνικού προγράμματος ώστε νομίμως να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό έτους 2022, να ακολουθήσει η ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Δήμου και β) να απέχει από δηλώσεις μετάθεσης των ευθυνών στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, κατά την προσφιλή τακτική της, με μόνιμο σκοπό τον αποπροσανατολισμό των δημοτών, όταν η ίδια η Δημοτική Αρχή, που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη, τρέχει στο και 5΄ να προλάβει τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις της που είναι το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι όφειλε δύο τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους τα θέματα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί».

Του Ηλία Γιαννόπουλου