Τριφυλία: «Να σοβαρευτεί η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη» – Κοινή δήλωση 14 δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας, απείχαν από το Δ.Σ.

Τριφυλία: «Να σοβαρευτεί η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη» – Κοινή δήλωση 14 δημοτικών συμβούλων Τριφυλίας, απείχαν από το Δ.Σ.

Με κοινή δήλωση, που εξέδωσαν την Παρασκευή το μεσημέρι, δεκατέσσερις (14) δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας καλούν τη Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη να σοβαρευτεί. Παράλληλα, αναφέρονται στην πολύμηνη καθυστέρηση συζήτησης και ψήφισης τεχνικού προγράμματος και σύνταξης προϋπολογισμού  και ρωτούν ποιον εμπαίζουν με τη σύγκληση συμβουλίου για το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα ξανά το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ υπάρχει ψηφισμένο και εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα, δηλώνοντας την αποχή τους.

Στη δήλωση, που συνυπογράφουν (αλφαβητικά) οι Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Αλευράς, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Μαγδαληνή Ανδρινοπούλου-Καμπύλη, Δημήτριος Δριμής, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, Παναγιώτης Κατσίβελας, Ιωάννης Κατσούλας, Σαράντος Κουκούμης, Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας, Ιωάννης Μερκούρης, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Τσαφαράς και Παναγιώτης Τσίγγανος αναγράφεται: «Τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν δύο τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους, να αποφασίζουν για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια να συντάσσουν προϋπολογισμό. Το σύνολο των Δήμων της χώρας λειτουργεί με ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, από την αρχή του έτους. Η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη έφερε τεχνικό πρόγραμμα στο Δ.Σ. στις 25 Φεβρουαρίου 2022. Τέσσερις, δηλαδή, μήνες μετά τα προβλεπόμενα. Προϋπολογισμό δε ακόμα περιμένoυμε!

Το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 25ης Φεβρουαρίου καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ψήφισε εναλλακτικό τεχνικό πρόγραμμα, με ενοποίηση κωδικών για λόγους διαφάνειας και οικονομίας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά τον έλεγχο νομιμότητας, ακύρωσε “εν μέρει την 17/2022 ΑΔΣ Τριφυλίας για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας” και αφορούν στη μη εγγραφή ιδίων πόρων του Δήμου για την πλατεία Γαργαλιάνων (34384/23-03-22 ΑΑΔ).

Ο Δήμος μας, με καθυστέρηση πέντε μηνών, έχει εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα από τις 25 Φεβρουαρίου. Η Δημοτική Αρχή, όμως, αντί να προχωρήσει και να φέρει Προϋπολογισμό στο Δ.Σ. μας καλεί σε συνεδρίαση την 1η Απριλίου με θέμα και πάλι (!) την εξ υπαρχής ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος. Ποιον εμπαίζουν; Το Συμβούλιο και τους δημότες; Κωλυσιεργούν σε βάρος του Δήμου. Επιμένουν εμμονικά στο θέμα της πλατείας των Γαργαλιάνων, αν και τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και η Τοπική Κοινότητα και οι δημότες διαφωνούν. Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, πως το Δημοτικό Συμβούλιο δε θα συναινέσει στην εγγραφή πόρων του Δήμου στο εν λόγω έργο, που αλλοιώνει το χαρακτήρα της πλατείας. Αν θεωρούν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το Συμβούλιο και να εγγράψουν πόρους του Δήμου, ας το κάνουν. Και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε το δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να σταθούν με σοβαρότητα απέναντι στα προβλήματα του Δήμου. Σας καλούμε να φέρετε, άμεσα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον ετήσιο προϋπολογισμό, στον οποίο να είναι ενσωματωμένο το ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα.

Έχετε ευθύνη έναντι του Δήμου και των δημοτών. Σε ό,τι, τέλος, μας αφορά θεωρούμε πως η “εν μέρει” ακύρωση της 17/2022 ΑΔΣ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την πλατεία των Γαργαλιάνων είναι λάθος. Για το λόγο αυτό θα κατατεθεί προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 152, ν.3463/2006. Παράλληλα απέχουμε από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση, που έχει ως μοναδικό θέμα και πάλι το Τεχνικό Πρόγραμμα. Μέχρι την εκδίκαση και οριστικοποίηση του θέματος της πλατείας των Γαργαλιάνων καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της. Να εισηγηθεί προϋπολογισμό, με ενσωματωμένο το ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα και να πάψει να ταλαιπωρεί το Δήμο, μεταθέτοντας ευθύνες σε άλλους».

Του Ηλία Γιαννόπουλου