2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας -Μαθητικό Φεστιβάλ Μεσσηνίας: Ξεκινάει από αύριο το «Γέφυρες χτίζουμε»

2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας -Μαθητικό Φεστιβάλ Μεσσηνίας: Ξεκινάει από αύριο το «Γέφυρες χτίζουμε»

Μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ διοργανώνουν το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, αύριο Τετάρτη 11 Μαΐου (10.15 – 12.45) ταυτόχρονα σε τρία σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στο Πάρκο του ΟΣΕ, στο Πάρκο του Λιμενικού και το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;».

«Κι αν ήσουν εσύ;»

Οι μαθητές έδωσαν ένα ραντεβού να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιήσει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να γνωριστούν, να συμμετέχουν από κοινού σε εργαστήρια με μαθητές από διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες. Έτσι 345 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, με όχημα το θέατρο, χτίζουν γέφυρες για να συναντήσουν τον άλλο, τον διαφορετικό, τον ξένο και να πορευτούν μαζί για την ειρήνη.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 με τη συνεργασία του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οι συμμετοχές

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Καλαμάτας:

Νηπιαγωγείο Αρφαρών, Νηπιαγωγείο Σουληναρίου, 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Σπερχογείας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας, 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας, 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας, το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης των παιδικών Χωριών SOS, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Ανδρώνη Χαραλαμπίας, Αναστασοπούλου Παναγιώτας, Γιαννοπούλου Γεωργίας, Γαϊτανάρου Πωλίνας, Γιαννουσά Πηνελόπης, Γούση Κατερίνας, Γραμματικού Αγγελικής, Δρακοπούλου Ευσταθίας, Δρογκάρη Αντωνίας, Ηλιοπούλου Ασημένιας, Καλοφωλιά Περικλή, Καρασουλτάνη Ελπίδας, Καρυστινού Σοφίας, Κάτσου Ελένης, Κατσούλη Πέτρου, Κονταξή Δημήτρη, Κουσαρίδα Παρασκευής, Κωνσταντάκη Αλεξάνδρας, Λαδά Χριστίνας, Λέκκα Ανδρονίκης, Μαργαρίτη Μαρίας, Μπάλτα Θανάση, Μπούζα Κατερίνας, Μπουρίκα Νίκης, Μακρή Κονδυλίας, Μακρή Στυλιανής, Πανταζή Βασιλικής, Περρωτή Κατερίνας, Σαμπαζιώτη Παρασκευής, Σταματοπούλου Σταυρούλας, Τζανετάκη Δήμητρας, Τζήλου Γεωργίας, Τζιαμουράνη Γιώτας και Τηράσκη Μαριάννας.

Συμμετέχουν, επίσης, οι Κοπίτα Γιώτα (κοινωνική λειτουργός) και Παπαδοπούλου Χρύσα (νηπιαγωγός) από τα παιδικά χωριά SOS.

Σεμινάριο STREET ART – GRAFFITI από το γνωστό street artist Skitsofrenis

Συνεργασία με το ERASMUS+ με θέμα: Equal Rights, Great Opportunities (ERGO), με τους εκπαιδευτικούς: Ρουμανία: Simeanu Gabriela- Iuliana, Cioculeasa Ileana-Alina. Τουρκία: Nurdan Colak, Pinar Multu. Κύπρος: Μιχαηλίδης Μιχάλης. Ελλάδα: Αλεξάνδρα Κωνσταντάκη.

Εμψυχώτριες του εργαστήριου 2ου ΕΠΑΛ: Παναγιώτα Αράπη και Φωτεινή Αράπη.

Η μουσική που πλαισιώνει την εκδήλωση είναι το σύνολο Μοντέρνας Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Κατσούλη, ενώ η φωτογραφία και τα βίντεο είναι μια εθελοντική προσφορά του κ. Θανάση Μπάλτα από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Τοπικοί συνεργάτες: Δήμητρα Τζανετάκη – Γεωργία Τζήλου.