6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας: Συνεχίζει δυναμικά για ακόμη μια χρονιά παρά τις δυσκολίες

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας: Συνεχίζει δυναμικά για ακόμη  μια χρονιά παρά τις δυσκολίες

Αυλαία για το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, το οποίο με την 25ετή, πλέον, εμπειρία της Πειραματικής Σκηνής της πόλης στην τέχνη του κουκλοθέατρου έχει συμπεριληφθεί επάξια στους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης.

Όπως υπογράμμισαν και οι διοργανώτριες του φετινού Φεστιβάλ, άλλωστε, σκοπός τους είναι να βρεθεί ο κόσμος στις παραστάσεις και να παρακολουθήσει αυτό το μοναδικό ψυχαγωγικό θέαμα, που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους, καθώς μέσα από το ψυχαγωγικό του περιεχόμενο περνούν άκρως επίκαιρα μηνύματα.

Μέσα από μια πλειάδα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (68), το φετινό φεστιβάλ πρόκειται να παρουσιάσει συνολικά 35 παραστάσεις για όλες τις ηλικίες, ενώ στο πλαίσιο εξακτίνωσής του, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, φέτος θα ταξιδέψει στη Δημητσάνα και το Ναύπλιο, προβάλλοντας παραστάσεις και δρώμενα σε ειδικά σχολεία και υπαίθριους δημόσιους χώρους.

Μάλιστα, κάνοντας δυναμικό ξεκίνημα αύριο Σάββατο στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, δίνεται το έναυσμα σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις δωρεάν ψυχαγωγικές δράσεις του. Έτσι, μέχρι και τις 29 Μαΐου, οπότε και ολοκληρώνεται το 6ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 12 παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, ενώ οι υπόλοιπες θα έχουν είσοδο έναντι ενός μικρού αντιτίμου.

Κραυγή αγωνίας για τη στήριξή του

από το υπουργείο Πολιτισμού

Ωστόσο, σε «τεντωμένο σχοινί» περπατά μέχρι και σήμερα η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ, καθώς η αίτηση για την αναμενόμενη στήριξη της διοργάνωσης από το υπουργείο Πολιτισμού (που εστάλη το Φεβρουάριο) φαίνεται να μην έχει αξιολογηθεί ακόμα, με αποτέλεσμα η αυριανή έναρξη να μην έχει τη δεδομένη στήριξη του ΥΠΑΑ, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε άλλα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

«Το φεστιβάλ γίνεται αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς από την Πειραματική Σκηνή, αλλά στηρίζεται και από όλους τους χορηγούς-υποστηρικτές του. Ωστόσο, ο κύριος χορηγός και υποστηρικτής του εν λόγω φεστιβάλ θα έπρεπε να είναι το υπουργείο Πολιτισμού», αναφέρει από πλευράς της η κα Λέττα Πετρουλάκη, πρόεδρος του Δ.Σ. της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.

Όπως εξηγεί η ίδια, ιδανική λύση θα ήταν να γίνει τριετής προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου, όπως συμβαίνει με όλα τα φεστιβάλ, άλλωστε, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική στήριξη και να μπορεί, τελικά, να διευκολυνθεί η διοργάνωση, βοηθώντας το φεστιβάλ να αναπτυχθεί περαιτέρω, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στην ποιοτική ψυχαγωγία της πόλης.

*Το αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας μπορεί να το αναζητήσει κανείς μέσω του puppetmyth.gr, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες για κάθε παράσταση.

Της Χριστίνας Μανδρώνη