Απελπισμένος ο Π. Θέμελης αναζητά μαντικό δρώμενο για εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη

Απελπισμένος ο Π. Θέμελης αναζητά μαντικό δρώμενο για εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη

Τα παράπονα του Πέτρου Θέμελη για Παναγιώτη Νίκα και Γιώργο Αθανασόπουλο

Ο κ. Πέτρος Θέμελης, ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, μπορεί να χαρακτηριστεί, αν μη τι άλλο, ως ένας άνθρωπος ταπεινός, ήσυχος, υπομονετικός, που πολύ σπάνια θα διαμαρτυρηθεί για κάτι.

Ωστόσο, από ό,τι φάνηκε σε ανάρτησή του στο Facebook, έχει απελπιστεί πλέον με τη στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης. Ειδικότερα, ο κ. Θέμελης περιμένει κάποιες επείγουσες εργασίες, όπως τις χαρακτηρίζει, αλλά αμφότεροι αδιαφορούν.

Μάλιστα, σκέφτεται να καταφύγει σε ένα αρχαίο μαντικό δρώμενο που λάμβανε χώρα στην Αρχαία Μεσσήνη, μήπως και μάθει πότε θα γίνουν οι επείγουσες εργασίες…

Ακολουθεί η ανάρτησή του που μόνο προβληματισμό και θλίψη προκαλεί, αφού μιλάμε για τον Πέτρο Θέμελη και την Αρχαία Μεσσήνη:

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ. Ο επιβλητικός δωρικός κίονας ανιδρυμένος στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος έφερε στο κιονόκρανό του τον ορειχάλκινο ανδριάντα του θρυλικού ήρωα των μεσσηνιακών πολέμων Αριστομένη. Οι Μεσσήνιοι της αρχαιότητας δεν διέθεταν χαρτορίχτρες ούτε καφετζούδες να τους δίνουν συμβουλές για τη ζωή τους και να προβλέπουν μελλοντικά συμβάντα.

Ο εικονιζόμενος κίονας του Αριστομένη είχε κατά τον περιηγητή Παυσανία μαντικές ιδιότητες και λειτουργούσε ως εξής: Έδεναν έναν ταύρο γύρω στον κορμό του κίονα και παρατηρούσαν τις κινήσεις του, αν ο ταύρος, ανήσυχος ων και δυνατός, κατάφερνε να ταράξει τον κίονα, τότε οι οιωνοί ήταν ευνοϊκοί για τον ερωτώντα ή τους ερωτώντες σχετικά με την αίσια ή όχι έκβαση κάποιας υπόθεσης. Σκέπτομαι να εφαρμόσω κι εγώ το μαντικό δρώμενο (βρίσκομαι σε αναζήτηση κατάλληλου ταύρου στο Νομό Μεσσηνίας) για να μάθω από την κίνηση του κίονα, πότε, για παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, που με τίμησε μεταξύ άλλων με τον τίτλο του επίτιμου δημότη Καλαμάτας, θα σκύψει το κεφάλι του για να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου (οδικό δίκτυο, χώροι πάρκινγκ κ.λπ.).

Θα εφαρμόσω στη συνέχεια την ίδια μαντική μέθοδο για να αντλήσω πληροφορίες και από τον αγαπητό δήμαρχο Μεσσήνης για ανάλογα έργα, αισθανόμενος άλλωστε την υποχρέωση να το πράξω και ως επίτιμος δημότης του Δήμου Μεσσήνης.
Π.Μπ.