Απόφαση ένταξης έλαβε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για Καλαμάτα και Μεσσήνη

Απόφαση ένταξης έλαβε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για Καλαμάτα και Μεσσήνη

Ο πιο σύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ελλάδας και ένας από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης θα κατασκευαστεί στην Καλαμάτα.

Ήδη εγκρίθηκε η ένταξή του από το αρμόδιο υπουργείο κι έτσι ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του, κάτι που αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Χθες, αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογράμμισε ότι “η διαχείριση των απορριμμάτων, η καθημερινότητα και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούσαν και αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ενώ προετοιμάζεται για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην κεντρική διαχείριση”.

Εξηγώντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: “Όπως έχουμε πει και πάλι, παρά τα προβλήματα που έχει η κεντρική διαχείριση, αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Αυτή είναι το πρόγραμμα που υλοποιείται, ο διαγωνισμός, μέσα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ). Μέσα, λοιπόν, από τα 3 εργοστάσια, τους 3 ΧΥΤΥ και τους 2 κεντρικούς Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που προβλέπονται. Για να μπορέσουμε, όμως, να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας γνωρίζετε ότι χρειαζόμαστε Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Έτσι, λοιπόν, ο Δήμος Καλαμάτας, από νωρίς μερίμνησε, έλαβε τις σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ, υποβάλλαμε πρόταση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων, για ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης, σύγχρονο, προϋπολογισμού 1.950.000 ευρώ, τον πιο σύγχρονο στην Ελλάδα και έναν από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι προχθές λάβαμε την απόφαση ένταξης. Έτσι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, και επειδή έχουμε εκχωρήσει την αρμοδιότητα στον ΦΟΣΔΑ, αυτός θα προχωρήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Βέβαια, με αγωνία παρακολουθούμε και τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Καλλιρρόη με το εργοστάσιο που αφορά στην περιοχή μας. Γνωρίζαμε, είχαμε ενημερωθεί για τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί, παρ’ όλα αυτά θέλουμε να ενημερώσουμε ότι, ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα και χρειαστεί να μεταφέρουμε απορρίμματα, έχουμε τη δυνατότητα το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ, να μας δώσουν αυτή τη δυνατότητα. Για να τα μεταφέρουμε, όμως, χρειαζόμαστε Σταθμό Μεταφόρτωσης, που ήδη εγκρίθηκε».         

Ο Σταθμός θα κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή της ΜΟΛΑΚ, σε χώρο που είχε αγοραστεί επί δημαρχοντίας Παναγή Κουμάντου, δίπλα από την έκταση όπου θα γίνει το «Πράσινο Σημείο», για το οποίο έχει ήδη ληφθεί απόφαση ένταξης.

Ο ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης διαθέτει όλες τις αδειοδοτήσεις από την Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία. Σημειώνεται δε ότι οι αδειοδοτήσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να δοθούν, ωστόσο, πέρα από την καλή προετοιμασία του Δήμου Καλαμάτας για το έργο,  ελήφθη υπόψη ότι ο Σταθμός θα είναι κλειστού τύπου που θα κοσμεί την περιοχή και, προφανώς, δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα θα αποτελεί σημείο αναφορά για τη χώρα μας.

Τέλος, εκφράζοντας την αγωνία αλλά και την εκτίμησή του, ο δήμαρχος είπε: «Πρέπει να πάμε υποχρεωτικά μέσα στο 2023 τα απορρίμματα στην Κεντρική Διαχείριση, είτε στη μονάδα της Καλλιρρόης είτε στην Παλαιόχουνη'”.