Ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την Καλαμάτα η κλιματική ουδετερότητα

Ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την Καλαμάτα η κλιματική ουδετερότητα

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου στο ιστορικό Δημαρχείο για την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 ουδέτερες και έξυπνες κλιματικά πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο παρεμβάσεις έγιναν από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, αλλά και μέλη που αποτέλεσαν την επιτροπή δράσης και σχεδιασμού.

Νίκος Μπασακίδης

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκος Μπασακίδης σημείωσε: «Η Καλαμάτα μπήκε στον ευρωπαϊκό χάρτη, στη μάχη, στον πόλεμο ενάντια στην κλιματική κρίση. Σε αυτόν τον πόλεμο ως πόλη κερδίσαμε μια μάχη. Κερδήθηκε κατόπιν μεθοδικής προσπάθειας, αναλυτικής και συμμετοχικής.

Αυτή η νίκη μάς δίνει την εγρήγορση εκείνη που πρέπει να έχουμε ώστε να συνεχίσουμε τον πόλεμο, για να μπορέσουμε στο τέλος να κερδίσουμε και να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2030.

Ταυτόχρονα, αυτή η μάχη μάς έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ως πόλη, συμμετοχικά να εργαστούμε και ν’ αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη πρόσκληση.

Από την πόλη μας συμμετείχαν πλέον των 80 νομικών προσώπων, φορέων, συλλόγων, φυσικών προσώπων διακεκριμένων κ.λπ., που υποστηρίχθηκαν από 12 ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια. Άρα, κάναμε μια δουλειά επιστημονική, συμμετοχική, και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Κι έτσι θα συνεχίσουμε».

Ακολούθως το λόγο έλαβαν μέλη της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού που συμμετείχαν είτε ως επικεφαλής Αξόνων είτε ως εισηγητές Θεματικών Ενοτήτων.

Μιχάλης Αντωνόπουλος

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για την πόλη και το Δήμο μας γι’ αυτό που πέτυχε. Οι κυρίαρχοι παράγοντες της επιτυχίας σχετίζονται, αφενός, με την επιμονή του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου. Υπήρχε πραγματικά μεγάλη πίεση σε όλη την ομάδα και μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του για να φτάσουμε σε αυτόν το αποτέλεσμα. Το δεύτερο ήταν η ομάδα και οι συμμετέχοντες, που ήταν και εξαίρετοι επιστήμονες, αλλά είχαμε και πολύ καλή συνεργασία.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η πόλη της Καλαμάτας έχει όλες τις δυνατότητες, αν θέλετε και τις προδιαγραφές, προκειμένου να προσεγγίσει αυτόν το στόχο.

Ο μετασχηματισμός της Καλαμάτας σε κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η δε χρηματοδότηση, όπως είπε και ο δήμαρχος, αγγίζει τα όρια ενός μικρού ΕΣΠΑ. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στην ιστορία της Καλαμάτας κάτι τέτοιο δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Αυτή η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο υποδομές, αλλά και την ανάπτυξη του τόπου μας τα επόμενα 100 – 200 χρόνια με παράγοντες κλιματικούς, κάτι που έχουμε ανάγκη ως χώρα και ως Δήμος.

Η βιωσιμότητα, η αειφορία που θα εξασφαλιστεί μέσα από το πρόγραμμα, είναι σημαντικότατος οδηγός για τη μετέπειτα εξέλιξη όλων των άλλων πόλεων της χώρας και γενικότερα για την προσαρμογή μας στην κλιματική διαφοροποίηση που υφίσταται ο πλανήτης μας».  

Πάνος Κρητικός

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάνος Κρητικός, μετέφερε τη χαρά όλων των μελών του Επιμελητηρίου για την επιτυχία της Καλαμάτας.

Και πρόσθεσε: «Χαρά που συμμετείχαμε σε αυτήν την πολύ μεγάλη, εμβληματική και οραματική προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας.

Συμμετείχαμε και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε όλο αυτό, διότι πραγματικά μέσα από την προσπάθεια αυτή διαπιστώσαμε πως η συνύπαρξη πολλών φορέων, εμπνευσμένων αιρετών και αυτοδιοικητικών, μπορεί να καταφέρει να απογειώσει επαρχιακές πόλεις όπως είναι η Καλαμάτα.

Πιστεύουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποδείξει και θα καταδείξει τη μεγάλη σημασία διεκδίκησης του συγκεκριμένου στόχου. Βέβαια, αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα, είναι πάρα πολύ δουλειά».

Σταυρούλα Αγρίου

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Δήμου, Σταυρούλα Αγρίου, σημείωσε ότι είναι ημέρα χαράς και γιορτής για την Καλαμάτα που κατάκτησε την ένταξή της στην πρωτοπορία της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Επομένως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τουλάχιστον από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου, τα στελέχη θα δώσουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους, ό,τι μπορούν και δεν μπορούν, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, αλλά είναι μια μάχη κι ένας αγώνας που χρειαζόμαστε όλοι, δεν περισσεύει κανείς για να καταφέρουμε το καλύτερο για την Καλαμάτα, για το Δήμο μας, για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα».

Παναγιώτης Λύρας

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, είπε: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα, η Καλαμάτα βάζει τον πήχη και τον προσπερνά. Κάνει το καλύτερο για τον εαυτό της, για τα παιδιά της, για το μέλλον της. Βρισκόμαστε σε μια μέρα που χαρακτηρίζεται ιστορική, μια πρόκληση ιστορική, η Καλαμάτα να γυρίζει σελίδα και όλοι μαζί, με το εμείς να προηγείται του εγώ, να κοιτάξουμε πρώτα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Είναι σαφές ότι η πόλη της Καλαμάτας διαθέτει και το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την ψυχή για να μπορέσει να καταφέρει να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη. Στόχο που θα υπηρετήσει ο Δήμος Καλαμάτας, οι υπηρεσίες, οι φορείς της πόλης, με συνεργασία, με σύμπραξη της κοινωνίας, με οριζόντια προσέγγιση σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα και, προφανώς, όπως καταλαβαίνουμε, το μέλλον προδιαγράφεται καλύτερο μέσω της υλοποίησης αυτού το προγράμματος. Είναι σίγουρο ότι ο πρωταγωνιστής θα είναι ο συνδημότης μας».