Καμπανάκι κινδύνου από Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων αν δεν ενισχυθεί η δύναμη στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Καμπανάκι κινδύνου από Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων αν δεν ενισχυθεί η δύναμη στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας με σημαντικές καθυστερήσεις πτήσεων (που ως γνωστόν επιφέρουν κυρώσεις) υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει η έλλειψη προσωπικού στον Αστυνομικό Σταθμό του αερολιμένα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Κώστας Σταυρόπουλος, τονίζοντας πως αν και ήδη έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της κίνησης, αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, καθώς υπάρχει ενίσχυση του προσωπικού από την ίδια την Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά και το φιλότιμο των υπηρετούντων. Όμως, από τον Ιούνιο που αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση της κίνησης, ο κ. Σταυρόπουλος τονίζει ότι η ενίσχυση του σταθμού με αστυνομικούς είναι μονόδρομος.

Καμία ενίσχυση από το υπουργείο
Όπως αναφέραμε και σε ρεπορτάζ μας την προηγούμενη εβδομάδα,  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την ενίσχυση κατά 50% των αστυνομικών δυνάμεων στις πύλες εισόδου της χώρας και τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο, παρότι το αεροδρόμιο Καλαμάτας παρουσιάζει αλματώδη αύξηση κίνησης, ο αστυνομικός σταθμός προσπαθεί να αντεπεξέλθει με ελάχιστο αστυνομικό προσωπικό και δόκιμους που στάλθηκαν πρόσφατα με αποκλειστικό σκοπό να εκπαιδευτούν.

Αυτή τη στιγμή στον αστυνομικό σταθμό του αεροδρομίου υπηρετούν περίπου 10 αστυνομικοί, που δεν επαρκούν ούτε για τις απλές βάρδιες, όχι για φουλ τουριστική σεζόν. Με την κίνηση που παρουσιάζει, θα έπρεπε να έχει ήδη ενισχυθεί με άλλα 25 άτομα. Ωστόσο, αναμένεται ένα μόλις άτομο να προστεθεί στη δύναμη από τον Ιούνιο, ενώ έχουν έρθει 13 δόκιμοι.

Σε ό,τι δε αφορά τις ανακοινώσεις του υπουργού για ενίσχυση με 1.250 αστυνομικούς αεροδρομίων σε τουριστικούς προορισμούς, το «Θ» επικοινώνησε με το υπουργείο, αλλά δυστυχώς δε λάβαμε καμία απάντηση για το αν προβλέπεται ενίσχυση με δύναμη του σταθμού του αεροδρομίου στην Καλαμάτα.

Πολύ σύντομα οι πτήσεις στο μεσσηνιακό αεροδρόμιο θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και βρισκόμαστε ακριβώς στο «πάρα πέντε» για να γίνουν κινήσεις από αρμόδιους φορείς και πολιτικούς, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση του αστυνομικού σταθμού και να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Η δε ενίσχυσή του πρέπει να είναι με άτομα εκτός Μεσσηνίας, διότι δεν είναι λύση να μειώνεις τη δύναμη ούτως ή άλλως «κουτσουρεμένων» τμημάτων, για να ενισχύσεις κάποιο άλλο.

Κίνδυνος καθυστερήσεων
Ερωτώμενος από το «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Κ. Σταυρόπουλος, σημείωσε ότι ήδη τους 2-3 τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην κίνηση του αεροδρομίου σε σύγκριση ακόμα και με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, οπότε καταγράφηκε κίνηση ρεκόρ για την περιοχή μας. «Μέχρι στιγμής με τους δόκιμους που έχουν έρθει, τις αντίστοιχες ενισχύσεις από την Αστυνομική μας Διεύθυνση και το φιλότιμο των συναδέλφων, δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των επιβατών. Παρόλα αυτά, από 1η Ιουνίου έως και τέλος Οκτωβρίου, οπότε και οι πτήσεις θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό και το αστυνομικό προσωπικό του σταθμού θα λαμβάνει τις άδειες του, θα είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του αεροδρομίου. Έτσι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος καθυστερήσεων στις αναχωρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.

Επίσης, έθιξε ένα άλλο ζήτημα. Όπως είπε, το αεροδρόμιο Καλαμάτας θεωρείται το κορυφαίο περιφερειακό από θέμα τουριστικής κίνησης, αλλά οι αστυνομικοί του εξακολουθούν να εκτελούν καθήκοντα που θα έπρεπε να γίνονται είτε από την πολιτική αεροπορία είτε από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, όπως γίνεται σε μικρότερα αεροδρόμια της χώρας και αφορούν στον έλεγχο χειραποσκευών κ.ά.

Το θέμα ο κ. Σταυρόπουλος, εκπροσωπώντας την Ένωση, έθεσε στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τους, το οποίο συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. «Αναφέραμε τα προβλήματα στελέχωσης που υπάρχουν στην περιοχή μας, και περιμένουμε τις αποφάσεις της ηγεσίας, για το αν θα υπάρξει ενίσχυση με προσωπικό ή όχι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με αύξηση της οργανικής δύναμης του Αστυνομικού Σταθμού με μόνιμο προσωπικό, αλλά επειδή για φέτος αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να γίνουν αποσπάσεις με άτομα εκτός της διεύθυνσής μας, για να μη στερείται η περιοχή που δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο όγκο τουριστών την αστυνομική δύναμη που διαθέτει.

Και οι δόκιμοι έρχονται για να εκπαιδευτούν, όχι για να αναλάβουν τις δικές μας ευθύνες. Δεν είναι αστυνομικοί με πλήρη καθήκοντα. Αν δεν υπάρξει άμεσα ενίσχυση του σταθμού, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα», κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

Της Βίκυς Βετουλάκη