Μιχάλης Κοσμόπουλος: Ο αρχαιολόγος που διδάσκει τον ελληνικό πολιτισμό στις ΗΠΑ

Μιχάλης Κοσμόπουλος: Ο αρχαιολόγος που διδάσκει τον ελληνικό πολιτισμό στις ΗΠΑ

Με δεκάδες ανασκαφές, εκατοντάδες μελέτες και δημοσιεύσεις, ο διακεκριμένος καθηγητής εκλέχτηκε πρόσφατα στην Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ

Καθηγητής Αρχαιολογίας και κάτοχος της Διακεκριμένης Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ο Μιχάλης Κοσμόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους που δε σταματούν ποτέ να εμπνέουν και να μεταλαμπαδεύουν κάθε μικρή ή μεγάλη γνώση για τον ελληνικό πολιτισμό.

Με σπουδές στην Αρχαιολογία, την Ιστορία, και τη Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV και Washington University in St. Louis με την υποστήριξη -μέσω υποτροφίας- του Ιδρύματος Ωνάση, σε ηλικία 25 ετών ο Μιχάλης Κοσμόπουλος διορίσθηκε επίκουρος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba του Καναδά.

Το 1997 εξελέγη ομόφωνα τακτικός καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 2001 δέχθηκε την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Missouri στο St. Louis των ΗΠΑ να αναλάβει τη θέση του τακτικού καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας και κατόχου της Διακεκριμένης Έδρας Ελληνικών Σπουδών, την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έχει διδάξει και συνεχίζει να διδάσκει την ελληνική αρχαιολογία και τον ελληνικό πολιτισμό σε χιλιάδες φοιτητές, τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στις ανασκαφές. Για το διδακτικό του έργο έχει τιμηθεί επανειλημμένα και το 2004 του απονεμήθηκε το διεθνούς κύρους «Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία της Αρχαιολογίας» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

Οι διακρίσεις για το Έλληνα αρχαιολόγο δε σταματούν. Πρόσφατα εκλέχτηκε και στην Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ. Πρόκειται για σπάνια διάκριση για Έλληνα επιστήμονα.

Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος έχει αναφέρει ότι το σπουδαιότερο έργο του είναι η ανασκαφή στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, στην οποία, όπως είχε πει, “ανασκάπτουμε ένα καινούργιο Μυκηναϊκό Ανάκτορο, κατά τα φαινόμενα εφάμιλλο του λεγομένου «Ανάκτορο του Νέστορος».

Από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην Ίκλαινα είναι η πρωιμότερη πινακίδα Γραμμικής Β Γραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση της υπάρχουσας εικόνας για τις καταβολές της γραφής αυτής και της γένεσης και εξέλιξης του θεσμού του κράτους και της γραφειοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται και χρηματοδοτούνται από την έδρα μου στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, την National Geographic Society, και το υπουργείο Πολιτισμού των Ηνωμένων Πολιτειών”.
Α.Π.