Ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε τον Κώστα Γουλιάμο

Ο Δήμος Καλαμάτας  τίμησε τον Κώστα Γουλιάμο

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε τον άνθρωπο, συγγραφέα και επιστήμονα, Κώστα Γουλιάμο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Πολίτης, ο οποίος τον καλωσόρισε, λέγοντας ότι ο Κώστας Γουλιάμος αποτελεί «τιμή για την πόλη μας».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε ένα άξιο τέκνο της Καλαμάτας, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε και υπηρετεί επάξια και με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά γράμματα, το ελληνικό πνεύμα και τη μεσσηνιακή παράδοση».

Και συνέχισε: «Ο Κώστας Γουλιάμος απέδειξε μέσα από την πορεία του και τη διαδρομή του ότι ο Έλληνας είναι πολίτης της Γης, που μεταφέρει στις αποσκευές του τους ανθούς της γνώσης που έχει αναπτύξει μέσα από την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό τρόπο σκέψης.

Ερευνητής, καθηγητής, δίδαξε σε γενιές νέων ανθρώπων, στους τομείς της πολιτικής επικοινωνίας και του πολιτισμού με επιτυχία. Έχει ένα τεράστιο βιογραφικό, το ακούσαμε κι έτσι τον ανακάλυψαν εκτός από την Ευρώπη, στον Καναδά, στην Αμερική και στην Κίνα, όπου έχει ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής σε τρία σημαντικά πανεπιστήμια. Ένα εξ αυτών στην, αδελφοποιημένη με την πόλη μας, Σιάν.

Είμαι βέβαιος ότι ο Κώστας Γουλιάμος θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας στο 2o Forum Διπλωματίας που θα πραγματοποιήσουμε. Έχουμε ήδη κάνει μια συζήτηση με αντικείμενο τη διπλωματία των πόλεων, όπως επίσης θα ενισχύσει τις σχέσεις της Καλαμάτας με τη Σιάν μέσω της σχέσης που έχει ο ίδιος αναπτύξει εκεί.

Κώστα Γουλιάμε, σε ευχαριστούμε που είσαι εδώ, σε ευχαριστούμε που επισκέπτεσαι τη γενέτειρά σου και που τιμάς τον Ελληνισμό. Να είσαι γερός και δυνατός». 

Συγκινημένος ο κ. Γουλιάμος έλαβε το λόγο: «Με συγκινείτε βαθύτατα με αυτές τις προσφωνήσεις και αυτό το καλωσόρισμα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Μπορεί να έχω τύχει διαφόρων διεθνών αναγνωρίσεων, αλλά τίποτα δεν είναι ισότιμο με αυτό της πατρίδας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και πιστεύω ότι αυτό είναι μια αφετηρία για να δημιουργήσουμε συνθήκες συνέργειας και συνεργασίας, όσμωσης θα έλεγα, για να δημιουργήσουμε την Καλαμάτα του σήμερα και του αύριο.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία, αρχίζουν οι πόλεις να αποκτούν μια δικιά τους δυναμική, ο ανταγωνισμός είναι πλέον σε διεθνές επίπεδο και όχι σε τοπικό ή περιφερειακό, κι εκεί χρειάζεται η συμβολή όλων, έτσι ώστε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά.

Τάσσομαι ανεπιφύλακτα στην πόλη, είμαι άνθρωπος της πόλης. Λείπω από το 1969 από την Καλαμάτα, λείπω από την πατρίδα σαράντα τόσα χρόνια, τα μισά σχεδόν στον Καναδά, τα μισά στην Κύπρο, αλλά όπου πάω, όπου κι αν γυρίζω, επιστρέφω εδώ. Θέλω de profundis (εκ βαθέων) να εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε, δήμαρχε. Σε ευχαριστώ. Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, και τον αντιδήμαρχο, τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος είχε και τη βασική ιδέα της τιμητικής αυτής εκδήλωσης στο πρόσωπό μου.

Εύχομαι να είσθε γεροί και δυνατοί, “πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε”».

Για την προσωπικότητα του κ. Γουλιάμου μίλησαν, επίσης, με θερμά λόγια οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Τζαμουράνης και Δημήτρης Οικονομάκος.

Ο δήμαρχος προσέφερε στον Κ. Γουλιάμο τιμητική πλακέτα του Δήμου, την  επετειακή έκδοση του Δήμου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και το ανάγλυφο του Δήμου Καλαμάτας και της “Φάρις”, που φέρει την κεφαλή του ιδρυτή των αρχαίων Φαρών, Φάριος, γιου του Ερμή και της Φιλοδάμειας.

«Αυτά είναι μόνο η αρχή» είπε ο δήμαρχος, εννοώντας ότι θα ακολουθήσει στενή συνεργασία με τον τιμώμενο, με το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας.