Πήρε αναβολή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με θέμα το αντιπλημμυρικό

Πήρε αναβολή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με θέμα το αντιπλημμυρικό

Προβληματισμένος ο δήμαρχος Καλαμάτας, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση

Η θέση του Θανάση Βασιλόπουλου και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης

Σήμερα τυπικά προβλεπόταν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ένα πολύ σοβαρό θέμα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της πόλης, και δεν είναι άλλο από το αντιπλημμυρικό.

Χθες, σε ερώτηση που τέθηκε στο δήμαρχο Καλαμάτας από δημοσιογράφο για το τι προτείνει η Δημοτική Αρχή, αλλά και πώς και αν θα συνδυαστεί με τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων, ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι για το αντιπλημμυρικό έχουν γίνει συζητήσεις από τις 5 Αυγούστου του 2021, από τότε δηλαδή που υπήρχε η συγκεκριμένη μελέτη, και δεν έχει αλλάξει κάτι.

Κατά το δήμαρχο Καλαμάτας υπάρχει αυτή η πρόταση, καθώς και η μηδενική, να μη γίνει δηλαδή τίποτα.

Σχετικά με τις προτάσεις που συζητήθηκαν στη διαπαραταξιακή στις 5 Αυγούστου του 2021, ο κ. Βασιλόπουλος υπενθύμισε ότι αυτές απορρίφθηκαν από τους μελετητές. Υποστήριξε δε ότι δεν είναι εφικτό να κατασκευαστεί δεύτερο ποτάμι, αφού αυτό θα δημιουργούσε τεράστια αναστάτωση στην πόλη, ενώ το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

«Οπότε», παρατήρησε, «ερχόμαστε να συζητήσουμε μια μελέτη που όλοι επιθυμούμε, αλλά όλους μας προβληματίζει η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στην πόλη, κυρίως στο σημείο από τη γέφυρα της 23ης Μαρτίου έως την οδό Κιλκίς, αφού το συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να καθαιρεθεί και να ανακατασκευαστεί. Εξασφαλίσαμε, λοιπόν, όταν μάθαμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνει ανοιχτό, ότι θα ξανακλείσει. Έχει την υποχρέωση η εταιρεία να το κατασκευάσει όπως ήταν. Και πάλι, όμως, αυτό είναι θέμα και μας προβληματίζει».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αλλά ανέφερε ότι βλέπει την πόλη 50 χρόνια μπροστά και θέλει να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική της θωράκιση.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει και συγκεκριμένες παρατηρήσεις, επτά σημεία που ζητούν από το υπουργείο να τα λάβει σοβαρά υπόψη του.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι προφανώς ενδιαφέρει το Δήμο να δημιουργήσει λεκάνες ηρεμίας, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, και έτσι η Δημοτική Αρχή ζητά ένα φράγμα στην Αρτεμισία, αλλά είναι ανοιχτός και στην πρόταση Κοσμόπουλου – Τζαμουράνη για ένα ακόμα φράγμα χαμηλότερα.

Επίσης, στο Δήμο Καλαμάτας ζητούν οριοθέτηση του Νέδοντα για τα 1.830 μέτρα βόρεια της οδού Σπάρτης, για να αναδειχθεί το περιβαλλοντικό πάρκο, τη διευθέτηση του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, να γίνει μια διαφορετική μελέτη για το Καλαμίτσι, ενώ έπειτα η οριοθέτηση του Βέλιουρα, με σκοπό να προστατευτούν οι οικίες που υπάρχουν εκεί.

Τα παραπάνω, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή θα τα θέσει και πάλι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κλείνοντας έδειξε σίγουρος ότι η συνεδρίαση δε θα διεξαχθεί σήμερα (σ.σ. πράγματι αναβλήθηκε), αφού ενδέχεται ο Παναγιώτης Νίκας να αναβάλει το θέμα. Μάλιστα, σχολίασε πως δεν έχει καμία αντίρρηση να την αναβάλει και έτσι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις μειοψηφίες για να επεξεργαστούν και να μελετήσουν το θέμα.

Κλείνοντας, πάντως, ο κ. Βασιλόπουλος αναρωτήθηκε αν θα αλλάξει, τελικά, η θέση τους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση