ΠτΔ στην ΕΡΤ: Στόχος της «να δώσει φωνή σε αυτούς, που δεν έχουν»

ΠτΔ στην ΕΡΤ: Στόχος της «να δώσει φωνή σε αυτούς, που δεν έχουν»

Μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, με φόντο την μαγευτική Σύμη, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο ακριτικό νησί, με αφορμή την επέτειο υπογραφής του Πρωτοκόλλου Παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους Συμμάχους.

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «Τα πρόσωπα που υπηρετούν ένα θεσμό του δίνουν και τη φυσιογνωμία τους» και σημείωσε ότι θέλει να δώσει φωνή σε αυτούς, που δεν έχουν, βάζοντας στο κέντρο τους απλούς ανθρώπους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αυτό που εγώ θέλησα να δώσω στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το άνοιγμα στην κοινωνία. Η επαφή με τους απλούς ανθρώπους, με τις ευάλωτες ομάδες, με αυτούς που έχουν ανάγκη», ενώ σημείωσε ότι την ενοχλούν τα στερεότυπα και δεν είναι διατεθειμένη να τα ακολουθήσει.

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστήριξε ότι όλοι έχουμε σοκαριστεί από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς πιστεύαμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Ωστόσο, τόνισε ότι «οι Ουκρανοί πολεμούν για όλους εμάς, για τις ελευθερίες και τις αξίες της Ευρώπης» και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν πολύ καθαρή στη θέση της, γιατί υπάρχει πραγματικά επιτιθέμενος και αμυνόμενος. Είναι η Ρωσία από τη μία πλευρά και η Ουκρανία από την άλλη, που αμύνεται και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες».

Για τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και έχουμε περάσει πολύ μεγάλες περιόδους ήρεμων και γαλήνιων σχέσεων. Οι γείτονες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον, αλλά υπάρχουν περίοδοι με μεγάλη δυσκολία και τελευταία το βιώσαμε και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Η Ελλάδα καλά κάνει και δηλώνει ότι θέλουμε τον διάλογο. Η χώρα μας, αυτή τη στιγμή, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά και στην Ευρώπη. Από ‘κει και πέρα ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε σύγχρονη δημοκρατία είναι να έχουν τη δυνατότητα -ο μη γένοιτο- να προσφέρουν την άμυνα που χρειάζεται. Δυστυχώς το ζήσαμε, έστω με μικρές αφορμές, είδαμε την ετοιμότητα και αισθανόμαστε ότι η χώρα είναι σε καλά χέρια και ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να αμυνθεί αποτελεσματικά. Ιδίως οι αξιωματικοί, αλλά και τα νεαρά παιδιά που κάνουν τη θητεία τους έχουν έναν υγιή πατριωτισμό».

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή της ΕΡΤ, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά θεμάτων όπως το μεταναστευτικό και η ενσωμάτωση των προσφύγων, υπενθυμίζοντας το δυσανάλογο βάρος, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον τομέα αυτό. Για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, ενώ σχολιάζοντας τον ισχυρό συμβολισμό της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στα νέα κορίτσια, ότι μπορούν με την αξία τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ειδική αναφορά έκανε επίσης, στο κίνημα MeToo, στο δικαίωμα στην καύση των νεκρών, καθώς και στο ζήτημα των αμβλώσεων.

Θυμήθηκε, επίσης, στιγμές της προεδρικής θητείας της, που την έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα, κυρίως κατά τις επισκέψεις της στην ακριτική Ελλάδα, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας στην Ιταλία και πρόσθεσε την συγκίνηση που νιώθει συχνά διαβάζοντας τις επιστολές, που λαμβάνει στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξήγησε, παράλληλα, την προτίμησή της στο κέντρο της πόλης, καθώς όπως είπε είναι παιδί του κέντρου και γι΄αυτό διάλεξε και την γειτονιά του Μεταξουργείου. Αναφέρθηκε ακόμα και στην απόφασή της να ανοίξει τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στους πολίτες, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ευθύνη όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική η αλλαγή της νοοτροπίας, προκειμένου να λειτουργούμε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία της για το μέλλον της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι «στις μεγάλες δύσκολες στιγμές στεκόμαστε ενωμένοι, να υπερασπιστούμε αυτά που πρέπει» και εκτίμησε ότι μέσα από τις κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Ελληνικός λαός τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, η κοινωνία μας έχει ωριμάσει.

Για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε επίσης η έμπειρη δημοσιογράφος της ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της Προεδρίας, Χρύσα Ρουμελιώτη, η οποία αναφέρθηκε στις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τα ταξίδια της μαζί με την κυρία Σακελλαροπούλου, κυρίως στην ακριτική Ελλάδα, αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο, που προσεγγίζει τα θέματα και τους ανθρώπους.

Συγκινητική ήταν η αφήγηση του πωλητή της «Σχεδίας» Μιχάλη Σαμπόλη, ο οποίος γευμάτισε πρόσφατα με την Πρόεδρο στο εστιατόριο της «Σχεδίας» και εντυπωσιάστηκε από την απλότητά της, αλλά και τις γνώσεις της για το κέντρο των Αθηνών. Εξίσου αποκαλυπτική και η Κοινωνιολόγος και Σύμβουλος Απεξάρτησης εργαζόμενη στον ΟΚΑΝΑ Φωτεινή Λεομπίλλα, η οποία έκανε λόγο για το ειλικρινές ενδιαφέρον της κυρίας Σακελλαροπούλου για τα προβλήματα των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας και τοξικοεξαρτημένων.

Τέλος, μίλησε η ιδιοκτήτρια του ουκρανικού «Café Bar 67» στα Εξάρχεια, το οποίο είχε επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αρχή της ουκρανικής κρίσης και είχε συνομιλήσει με την Αλεξάνδρα και τα παιδιά της για την ενσωμάτωσή τους στην Ελληνική κοινωνία αλλά και για τους κινδύνους που διατρέχουν οι συγγενείς τους στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής επίθεσης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ