Αγρότες Τριφυλίας: «Χωρίς εργάτες θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας»

Αγρότες Τριφυλίας: «Χωρίς εργάτες  θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας»

Σε ύστατη προσπάθεια καταφεύγουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι αγρότες της Τριφυλίας, για το μείζον θέμα της έλλειψης εργατών γης, το οποίο συζητήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε συνάντηση εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Τριφυλίας στα Φιλιατρά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκε η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες από την έλλειψη εργατών γης, που τους αναγκάζει είτε να περιορίσουν στο μισό, τουλάχιστον, τις καλλιέργειές τους είτε να τις εγκαταλείψουν, με προφανή συνέπεια την κατακόρυφη μείωση της πρωτογενούς παραγωγής και την επισιτιστική κρίση στη χώρα.

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό αναγράφεται: «Κύριε πρωθυπουργέ, απευθυνόμαστε σε εσάς ως ύστατη προσπάθεια να προειδοποιήσουμε την Πολιτεία για την έλευση μιας κρίσης οι συνέπειες της οποίας θα είναι καταστροφικές για όλους μας. Αναφερόμαστε στην επισιτιστική κρίση που είναι προ των πυλών, απειλώντας και τη χώρα μας, παρά την πλούσια πρωτογενή παραγωγή της. Στην Τριφυλία, την οποία πρόσφατα είχατε επισκεφτεί, παράγονται 80.000 τόνοι κηπευτικών προϊόντων θερμοκηπίου, 40.000 τόνοι υπαίθριου καρπουζιού, 28.000 τόνοι ελαιολάδου, 3.000 τόνοι πατάτας και γλυκοπατάτας, 9.000 τόνοι σταφυλιών και περίπου 5.000 τόνοι λοιπών προϊόντων (υπαίθρια κηπευτικά, φασόλια κ.ά.).

Για να καλλιεργηθούν και συγκομιστούν όλες αυτές οι τεράστιες ποσότητες προϊόντων, βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτούνται συνολικά 8.500 εργάτες γης σε ετήσια βάση. Το εργατικό δυναμικό καλύπτεται, κυρίως, από αλλοδαπούς σε ποσοστό 80%. Επομένως, 6.000 με 6.500 αλλοδαποί εργάτες απαιτούνται μόνο στην περιοχή της Τριφυλίας για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλλιέργεια και παραγωγή των παραπάνω προϊόντων.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο αλλοδαποί εργάτες γης να φεύγουν από την Ελλάδα με κατεύθυνση άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία, για δύο κυρίως λόγους. Αφενός, γιατί οι χώρες αυτές φρόντισαν έγκαιρα και νομοθέτησαν ευνοϊκούς όρους για τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών και, αφετέρου, γιατί στην Ελλάδα, αντίθετα, το νομοθετικό πλαίσιο για τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς αυστηροποιήθηκε.

Το υπάρχον πλαίσιο δε μας καλύπτει, γιατί δε δίνει λύση στην άμεση ανάγκη για εξεύρεση εργατών. Οι διαδικασίες πρόσκλησης μετακλητών εργατών ξεπερνούν τους 4 με 5 μήνες, ενώ κανείς μας δε γνωρίζει αν οι εργάτες που θα έρθουν μετά αυτό το διάστημα θα είναι εκπαιδευμένοι και κατάλληλοι για τις αγροτικές εργασίες.

Κύριε πρωθυπουργέ, αν δεν πράξετε κάτι σύντομα, θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να κληθείτε να απαντήσετε στους Έλληνες καταναλωτές γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα που μέχρι χθες υπήρχε πλεόνασμα. Με τις παρούσες συνθήκες εμείς οι παραγωγοί στην Τριφυλία σάς δηλώνουμε ότι είτε θα περιορίσουμε στο μισό είτε, ακόμα ακόμα, θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας.

Χωρίς εργάτες δε γίνεται κανείς μας να διακινδυνεύσει να καλλιεργήσει χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να συγκομίσει τα προϊόντα του, δεδομένης και της εξωφρενικής αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπάσματα.

Όλες αυτές οι σύγχρονες μονάδες που θαυμάσατε ο ίδιος ένα χρόνο πριν θα απαξιωθούν, θα εγκαταλειφθούν και θα χαθούν τεράστιες προσωπικές, κρατικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις, κι αυτό με ευθύνη της Πολιτείας που δε μερίμνησε έγκαιρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών, αν και κατά το παρελθόν αρμοδίως είχαμε επισημάνει.

Δε ζητάμε επιχορηγήσεις, δε ζητάμε οικονομική στήριξη, άλλωστε ποτέ δεν την είχαμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων κρατών της Ε.Ε. και να αντιμετωπίσετε τη φυγή των αλλοδαπών εργατών γης, τους οποίους με κόπο εκπαιδεύσαμε και εσείς διώχνετε χωρίς σχέδιο αναπλήρωσής τους. Εκτός και αν μας πείτε ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, αν και αποτελεί τον πρώτο πλουτοπαραγωγικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, οπότε και εμείς με τη σειρά μας θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες.

Πρότασή μας είναι να παραταθεί άμεσα η ισχύς του άρθρου 13α του νόμου 4251/2014, η εφαρμογή του οποίου καταργείται από 1/7/2022, ώστε να μπορούμε να απασχολούμε τους παράνομα διαμένοντες μετανάστες νόμιμα με άδεια εργασίας και να δοθούν κίνητρα στους αλλοδαπούς που νομιμοποιούνται, τόσο με χρονική παράταση της ισχύος των αδειών παραμονής τους, τουλάχιστον για ένα έτος, όσο και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πηγαίνουν και να επιστρέφουν στην πατρίδα τους μια φορά το χρόνο, κατά τα πρότυπα της ιταλικής νομοθετικής ρύθμισης.

Στο πλαίσιο των δράσεών μας ζητάμε από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε τις προτάσεις μας και να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Προσδοκώντας να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος, οι υπογράφοντες».

Του Ηλία Γιαννόπουλου