Απέχουν σήμερα οι δικηγόροι της Καλαμάτας από τις ποινικές δίκες και απέστειλαν επιστολή στους βουλευτές

Απέχουν σήμερα οι δικηγόροι  της Καλαμάτας από τις ποινικές δίκες και απέστειλαν επιστολή στους βουλευτές

Θα απέχουν σήμερα από τις ποινικές δίκες οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου ως αντίδραση, καθώς είναι η ημέρα εισαγωγής προς ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Από την αποχή των δικηγόρων εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις στις οποίες συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την «απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας νομοθέτησης, που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια και την προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος εκπροσώπησης των διαδίκων από δικηγόρους της επιλογής τους, ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένου κωλύματός τους».

Επιστολή στους βουλευτές
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μαργέλης κοινοποίησε ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, ζητώντας τους να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη.

«Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική.

Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή,  ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος,  να αποφασίζει. 

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και  μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς. 

Η προωθούμενη διάταξη παραβιάζει βασικές αρχές της ποινικής δίκης, αφού στερεί από τους διαδίκους και ιδίως τον κατηγορούμενο το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από το δικηγόρο της επιλογής τους και, μάλιστα, χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, όπως σε περίπτωση κινδύνου παραγραφής του αδικήματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα τη συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Της Βίκυς Βετουλάκη