Διαμαρτυρία Μεσσήνιων συνταξιούχων έξω από την Εθνική Τράπεζα στην Καλαμάτα

Διαμαρτυρία Μεσσήνιων συνταξιούχων έξω  από την Εθνική Τράπεζα στην Καλαμάτα

Για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων στο νομό

Διαμαρτυρία έξω από την Εθνική Τράπεζα στον πεζόδρομο της Αριστομένους στην Καλαμάτα πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Μεσσηνίας, χθες το πρωί, για το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Ταυτόχρονα, τα Σωματεία Συνταξιούχων Μεσσηνίας οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεθαύριο Παρασκευή, 24 Ιουνίου. Μάλιστα, για το λόγο αυτό η Επιτροπή έχει μισθώσει λεωφορείο. Η αναχώρηση όσων θέλουν να συμμετέχουν θα γίνει την Παρασκευή  και ώρα 7.00 το πρωί, από το αναψυκτήριο, πίσω από το Δημαρχείο της οδού Αριστομένους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδία. 

Ανησυχία συνταξιούχων

Κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της, τονίζοντας ότι είναι εύλογη, καθώς σοβαρά προβλήματα προκύπτουν καθημερινά στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σε επαγγελματίες, καθώς και σε συνταξιούχους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών, που είναι αναγκασμένοι να υποβληθούν σε ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία και έξοδα. «Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”. Εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική των τραπεζών που προωθούν σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα και μείωσης προσωπικού με στόχο την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού τους κόστους,  το οποίο συνοδεύεται με επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες.  Οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, και στην προηγούμενη οικονομική κρίση του 2008 και στη σημερινή, χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους δόθηκαν απλόχερα οι “ενέσεις” ρευστότητας. Την ίδια στιγμή ξεζουμίζουν τον κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία με τα μεγάλα επιτόκια, με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών. Βγάζουν τεράστια κέρδη από τις όποιες λίγες καταθέσεις των εργαζομένων, τις αξιοποιούν για να θησαυρίζουν και τώρα αποφασίζουν ξαφνικά για τους δικούς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς να κλείσουν τα υποκαταστήματά τους σε διάφορες περιοχές», τόνισαν.

Με ένα ταμείο

Ακολούθως, εξήγησαν ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας είναι το μοναδικό πού θα παραμείνει στο κέντρο της Καλαμάτας. «Με ένα ταμείο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τραπεζικές συναλλαγές. Στην καλύτερη περίπτωση, αν κάποιος είναι τυχερός θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί σε 2 ώρες. Αν δε σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη, οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές τόσο για τους εργαζομένους στις τράπεζες, που θα βιώσουν μια μεγάλη περιπέτεια οικογενειακής μετακίνησης και θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και το δικαίωμά τους στην εργασία, όσο και για τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες των περιοχών τού νομού μας, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Στεκόμαστε στο πλευρό των τραπεζοϋπαλλήλων που απεργούν ενάντια στην απαξίωση της εργασίας τους. Τα  αιτήματά τους είναι και δικά μας αιτήματα. Άλλωστε, αυτοί δίνουν καθημερινά τη μάχη της εξυπηρέτησής μας, κάτω από ελαστικές σχέσεις εργασίας και αμοιβές που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και όχι οι τραπεζίτες  που με τις δικές μας αποταμιεύσεις και την καταλήστευση του κόπου της πλειοψηφίας των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών   θησαυρίζουν», υπογράμμισαν οι συνταξιούχοι.

Κλείνοντας ανέφεραν ότι τα αιτήματα της πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα την Παρασκευή είναι: επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με κατώτερη τα 650 ευρώ, λήψη μέτρων προστασίας για την ακρίβεια και να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

Της Βίκυς Βετουλάκη