Διαμαρτυρία των συνταξιούχων έξω από την Εθνική Τράπεζα αύριο στην Καλαμάτα

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων έξω από  την Εθνική Τράπεζα αύριο στην Καλαμάτα

Το πρωί της Τρίτης για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων

Διαμαρτυρία έξω από την Εθνική Τράπεζα στην Καλαμάτα οργανώνουν οι συνταξιούχοι της Μεσσηνίας, αντιδρώντας στο κλείσιμο υποκαταστημάτων των τραπεζών που τους βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Μεσσηνίας αναφέρει ότι η ταλαιπωρία πού υφίστανται οι πολίτες και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι, όταν επισκέπτονται τα υποκαταστήματα, είναι τεράστια και γι’ αυτό η επιτροπή τους αποφάσισε να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από την Εθνική Τράπεζα στην οδό Αριστομένους την Τρίτη, 21 Ιουνίου, στις 10.00 το πρωί.

Χρηματοδοτήθηκαν αδρά

«Η ανησυχία μας είναι εύλογη, καθώς σοβαρά προβλήματα προκύπτουν καθημερινά στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σε επαγγελματίες, καθώς και σε συνταξιούχους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών που είναι αναγκασμένοι να υποβληθούν σε ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία και έξοδα. Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”. Εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική των τραπεζών που προωθούν σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα και μείωσης προσωπικού, με στόχο την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού τους κόστους, το οποίο συνοδεύεται με επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες.

Οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, και στην προηγούμενη οικονομική κρίση του 2008 και στη σημερινή, χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους δόθηκαν απλόχερα οι “ενέσεις” ρευστότητας. Την ίδια στιγμή ξεζουμίζουν τον κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία με τα μεγάλα επιτόκια, με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών. Βγάζουν τεράστια κέρδη από τις όποιες λίγες καταθέσεις των εργαζομένων, τις αξιοποιούν για να θησαυρίζουν και τώρα αποφασίζουν ξαφνικά για τους δικούς τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς να κλείσουν τα υποκαταστήματά τους σε διάφορες περιοχές», εξηγούν στην ανακοίνωσή τους οι συνταξιούχοι.

Πανελλαδική συγκέντρωση

Ακολούθως σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα, όπου θα γίνει η συμβολική διαμαρτυρία τους, είναι το μοναδικό που θα παραμείνει στο κέντρο της Καλαμάτας, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσει αυτό που βρίσκεται στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας.

«Με ένα ταμείο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τραπεζικές συναλλαγές. Στην καλύτερη περίπτωση, αν κάποιος είναι τυχερός σε 2 ώρες θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Αν δε σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη, οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές τόσο για τους εργαζομένους στις τράπεζες που θα βιώσουν μια μεγάλη περιπέτεια οικογενειακής μετακίνησης και θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και το δικαίωμά τους στην εργασία, όσο και για τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες των περιοχών του νομού μας, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες», καταλήγουν.

Να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα και από την Επιτροπή Μεσσηνίας θα μισθωθεί λεωφορείο, το οποίο θα αναχωρήσει την Παρασκευή 24 του μήνα, στις 7.00 το πρωί, από το Αναψυκτήριο πίσω από το ιστορικό Δημαρχείο.

Της Βίκυς Βετουλάκη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ