Δύσκολο να λυθεί φέτος το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Δύσκολο να λυθεί φέτος  το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Την παράταση της απασχόλησης εργατών γης τρίτων χωρών, η οποία λήγει την 1η Ιουλίου, θα επιδιώξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως ανέφερε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στη Βουλή, σύμφωνα και με δημοσίευμα του ΑγροΤύπου.

Σχετικά με το ότι πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης φαίνεται να επιλέγουν την Ιταλία, ο υπουργός είπε ότι το πλαίσιο της εποχικής εργασίας της γείτονος χώρας δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας. Προφανώς, είναι καλύτερα τα ημερομίσθια που τους δίνονται και αυτός σίγουρα είναι ένας λόγος.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η συγκομιδή των θερινών φρούτων και φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες στα χωράφια, καθώς και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης (κονσέρβες κ.α.).

«Πρέπει να γίνει απλοποίηση της διαδικασίας”, τονίζει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης.

Και προσθέτει: “Πρέπει να βγάζουν πιο εύκολα τα χαρτιά που χρειάζονται οι αλλοδαποί. Υπήρξαν δηλώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη να πηγαίνουν στην Αστυνομία να βγάζουν τα έγγραφα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Άδεια παραμονής). Αυτό δεν μπορεί στην πράξη να ισχύσει και καλό είναι να σκεφτούν κάτι άλλο. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε νέα προβλήματα”.

Τονίζει, επίσης, ότι “η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική διάταξη για να νομιμοποιήσει για 9 μήνες τους παράτυπους εργάτες γης που ήδη εργάζονται στα χωράφια (Μανωλάδα κ.α.), αλλά αυτοί είναι λίγοι και αυτό φάνηκε στα προβλήματα που είχαμε φέτος στη συγκομιδή φράουλας. Πολλοί εργάτες γης που ζούσαν στη χώρα μας φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Οι υπογραφές συμφωνιών με τρίτες χώρες δεν αρκούν να λύσουν το πρόβλημα.

Κι αυτό, διότι υπογράφηκε συμφωνία με το Μπαγκλαντές, αλλά δεν έχει προξενείο η χώρα μας εκεί και πρέπει να πάνε στο μοναδικό προξενείο στην Ινδία για να κάνουν τα έγγραφά τους. Πρόβλημα έχει και το Πακιστάν, που έχει μόνο ένα προξενείο η χώρα μας. Με την Αίγυπτο έχουμε υπογράψει συμφωνίες για να έρχονται αλιεργάτες. Υπάρχουν δύο ελληνικά προξενεία, αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Φανταστείτε να ζητήσουμε να έρχονται και εργάτες γης. Οι εργάτες γης για να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας θέλουν και στέγη για να μείνουν.

Μιλάνε για Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά αυτοί για να εργαστούν θέλουν να μείνουν σε σπίτια. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά προγράμματα η δημιουργία οικισμών για να μπορέσουν να μείνουν οι εργάτες. Αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο συνεταιρισμών, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός.

Επίσης, η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε έναν αγρότη να αγοράσει και να εγκαταστήσει ένα μικρό σπίτι (λυόμενη κατασκευή σε επιφάνεια 1% του χωραφιού του) για να μπορέσει να μείνει ο εργάτης. Και για αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από κάποιο ταμείο. Με όλα αυτά που αναφέρω φαίνεται ότι είναι δύσκολο φέτος να υπάρξει λύση με το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης. Αν γίνει ένας σωστός σχεδιασμός, ίσως καταφέρουμε από του χρόνου να ξεπεράσουμε το πρόβλημα”.