Ένωση Ξενοδόχων: «Τα μεγάλα μεσσηνιακά έργα υποδομών βαλτώνουν»

Ένωση Ξενοδόχων: «Τα μεγάλα  μεσσηνιακά έργα υποδομών βαλτώνουν»

Αναμένουν αναπτέρωση των ελπίδων από την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Την προώθηση των μεγάλων έργων της Μεσσηνίας, τα οποία έχουν εξαγγελθεί αλλά δε έχουν γίνει, επαναφέρει στο προσκήνιο η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά και τη μεγάλη δυναμική που δείχνει τουριστικά τον τελευταίο καιρό η περιοχή μας.

Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για ικανοποιητική σε αριθμό αφίξεων επισκεψιμότητα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος στη Μεσσηνία, η οποία, όπως σημειώνουν, εκπέμπει ενθαρρυντικά μηνύματα για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς.

«Δείχνει, ταυτόχρονα, ότι ως τουριστικός προορισμός η περιοχή μας έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης λόγω της υψηλής δημοφιλίας που έχει αποκτήσει και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Επίσης, δείχνει ότι, αν είχαν προχωρήσει τα ήδη από καιρό εξαγγελθέντα έργα αναβάθμισης των υποδομών που, παρά τις εξαγγελίες των αρμόδιων παραγόντων της Πολιτείας, έχουν βαλτώσει, η Μεσσηνία θα είχε δυνατότητες να καταλάβει σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη», τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων.

Αεροδρόμιο και δρόμος
Γι’ αυτό υπογραμμίζει ότι η άφιξη του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα αναπτερώνει τις ελπίδες για την απαγκίστρωση των έργων που, από την προηγούμενη επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2019, του είχε εκθέσει η Ένωση με ανοιχτή επιστολή και είχε δώσει υπόσχεση για την υλοποίησή τους.

«Αναφερόμαστε, καταρχάς, στον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, με την αναβάθμιση των υποδομών και την επάρκεια της λειτουργίας του, ώστε να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των tour operators και στη δυναμική της περιοχής, για να είναι σε θέση να δέχεται με ασφάλεια περισσότερα και μεγαλύτερα αεροσκάφη, καλύπτοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς.

Είχαμε, επίσης, επισημάνει την αναγκαιότητα κατασκευής του οδικού άξονα Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης, που αποτελεί όραμα και προσδοκία δεκαετιών, έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής για λόγους οδικής ασφάλειας και, κυρίως, διότι θα μειώσει τη χρονοαπόσταση στη διακίνηση των τουριστών, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης και επίσκεψης στους χώρους αρχαιολογικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού, ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνουν οι ξενοδόχοι.

Ιστορικές διαδρομές
Επίσης, η Ένωση είχε προτείνει τη δημιουργία αρχαιολογικών και ιστορικών διαδρομών για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας με τις καστροπολιτείες της περιοχής, που αναδεικνύουν τις κορυφαίες ιστορικές στιγμές της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα, το Μανιάκι και το Ναυαρίνο με την ιστορική Ναυμαχία, που σηματοδότησε το τέλος της Επανάστασης και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. «Δυστυχώς, τα σημαντικά αυτά γεγονότα δεν μπορέσαμε να τα αξιοποιήσουμε με ανάλογες εκδηλώσεις και με την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης, για την προβολή και διαφήμιση της περιοχής.

Είναι σαφές ότι η Πελοπόννησος, ενώ διαθέτει πλούτο ιστορικών κι αρχαιολογικών ενδιαφερόντων, αλλά και τοπία εξαιρετικού κάλλους, δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει τουριστικά με ανάλογα οικονομικά οφέλη, λόγω της έλλειψης σημαντικών έργων υποδομής που ενώ συναντούν την πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους, για κάποιους ανεξήγητους λόγους βαλτώνουν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η άφιξη του πρωθυπουργού στην περιοχή μας θα δώσει, επιτέλους, τις αναμενόμενες λύσεις για να προχωρήσουν τα έργα που θα συμβάλουν ανταποδοτικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την τόνωση του τουρισμού στη Μεσσηνία και των υπολοίπων περιοχών της Πελοποννήσου», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.

Της Βίκυς Βετουλάκη