Εορτασμός για την 196η επέτειο της Μάχης της Βέργας

Εορτασμός για την 196η  επέτειο της Μάχης της Βέργας

Η επέτειος για τα 196 έτη από τη Μάχη της Βέργας τιμήθηκε με εκδηλώσεις χθες και προχθές το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου 1826, στη θέση Βέργα Αλμυρού, οι Έλληνες – Μανιάτες και Μεσσήνιοι κυρίως – νίκησαν το τουρκοαιγυπτιακό στράτευμα του Ιμπραήμ, που τρομοκρατούσε μέχρι τότε και οδηγούσε στην ερήμωση την Πελοπόννησο.

Το απόγευμα της Τρίτης διεξήχθηκαν εκδηλώσεις στο πάρκο του Αλμυρού.
Χθες, ανήμερα της εορτής, μετά την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ του υπάρχοντος ηρώου των πεσόντων, στη Μάνδρα του Αλμυρού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων από μικρούς μαθητές, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη διοργάνωση, την ευθύνη της οποίας είχε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, συνέβαλε ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια κρίσιμη και συνάμα χρυσή σελίδα της ιστορίας του τόπου μας. Τον πενθήμερο αγώνα μεταξύ 21ης και 25ης Ιουνίου 1826, ένα μεγάλο παράδειγμα ομόνοιας, υπερηφάνειας και ομοψυχίας. Αν έπεφτε η Βέργα και η Μάνη, το όνειρο για Ελευθερία και Ανεξαρτησία θα παρέμενε όνειρο…

Όμως, όταν οι Έλληνες ενώνονται, μας λέει ξεκάθαρα η Ιστορία, δεν ηττώνται, αλλά, αντίθετα, μεγαλουργούν! Τιμή και δόξα στη Μάχη και τους Αγωνιστές της Βέργας, σε όλους τους Έλληνες που έδωσαν την ψυχή τους το ηρωικό ’21!»