Κυρ. Μητσοτάκης: Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία υπόδειγμα ανάπτυξης για άλλες περιοχές

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία υπόδειγμα ανάπτυξης για άλλες περιοχές

Το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επισκέφτηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,

Κατά τη σύσκεψη στο γραφείο δημάρχου εξετάστηκαν τα έργα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι Δήμοι για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη σύγχρονη και εξωστρεφής, που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή της Καλαμάτας στο δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030, θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός είχε άριστη γνώση.

Ο κ. Βασιλόπουλος έθεσε, επίσης, θέματα που αφορούν στις υποδομές, όπως η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων “Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη” και “Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”, η αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας που φέρει το όνομα του αείμνηστου Καπεταν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, η προώθηση μέσω ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα Καλαμάτας κ.ά.

Υπήρξε συζήτηση για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, το φυσικό αέριο, την πορεία του αγωγού ύδρευσης Φ800 και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά, αλλά και για διεκδικήσεις του Δήμου, όπως η δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η Καλαμάτα είναι από τις ανερχόμενες ελληνικές πόλεις, όπως ανερχόμενη είναι και ολόκληρη η Μεσσηνία, και δικό μας χρέος είναι να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία να ξεδιπλώσει όλη την αναπτυξιακή της δυναμική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό, κύριε δήμαρχε, συνδυάζεται με τα αναπτυξιακά έργα και τα έργα υποδομής τα οποία εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν με μεγάλη ταχύτητα. Από το οδικό δίκτυο μέχρι τον πλήρη εκσυγχρονισμό μέσω σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας αλλά και η θωράκιση από πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή. Έχετε πικρή εμπειρία από πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσετε.

Ταυτόχρονα, θέλω να σας συγχαρώ για τα βήματα που έχετε κάνει στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα. Η ανάπτυξη σήμερα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία, και νομίζω ότι έχετε δείξει δείγματα γραφής και αποτελείτε υπόδειγμα και για τις άλλες πόλεις του ιδίου μεγέθους ν’ ακολουθήσουν το δρόμο τον οποίο έχετε χαράξει.

Τα έχουμε πει, άλλωστε, και θα συζητήσουμε. Έχουμε αρκετά εργαλεία με κορωνίδα το Πρόγραμμα “Τρίτσης”, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, που είναι ένα σημαντικό εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνουμε πράξη το όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με δουλειές για όλους και με κοινωνική συνοχή, που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Συγχαρητήρια σε όλη τη δημοτική ομάδα για τη δουλειά που έχει γίνει».  

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς και ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος προσέφερε στον πρωθυπουργό ένα αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Φάρις, που- σύμφωνα με το μύθο- θεωρείται ιδρυτής της πόλης, καθώς και ένα προσωπικό δώρο, μια δημιουργία επίχρυσης ελιάς, που αποτελεί για την περιοχή εμβληματικό δέντρο.