Περ. Πελοποννήσου: Παραχώρηση των ακινήτων σε Μπιρμπίτα και Μακαρία για τους Ρομά

Περ. Πελοποννήσου: Παραχώρηση των ακινήτων σε Μπιρμπίτα  και Μακαρία για τους Ρομά

Στην κατά χρήση παραχώρηση προς τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης των δύο οικοπέδων, 58.084 τετραγωνικών μέτρων στην Μπιρμπίτα και 63.858 τετραγωνικών μέτρων στη Μακαρία αντίστοιχα, προτίθεται να προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως έχει ενημερώσει με σχετικό έγγραφό του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τους δημάρχους Θανάση Βασιλόπουλο και Γιώργο Αθανασόπουλο.

Την πρόθεση της Περιφέρειας γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης με προχθεσινό έγγραφό του και προς το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη.

Όπως είναι γνωστό, τα ακίνητα αυτά αποκτήθηκαν με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, το 2001, με πιστώσεις των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), προκειμένου σε αυτά να εγκατασταθούν – στεγαστούν Ρομά από τους δύο πιο πάνω Δήμους.

Ο λόγος της παραχώρησης, σημειώνει ο περιφερειάρχης, είναι ότι η Περιφέρεια εκ του νόμου δεν έχει αρμοδιότητα ως προς την υποστήριξη των Ρομά, η οποία -σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν.3463/2006 και του Ν.3852/2010- ανήκει στους Δήμους.

«Αυτός ήταν και ο λόγος που ως δήμαρχος είχα ζητήσει από την τότε Περιφερειακή Αρχή να προβεί στην παραχώρηση της Μπιρμπίτας κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας» δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι με το έγγραφό του προς τους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης τούς καλεί να πάρουν τα 60 στρέμματα ο καθένας και να ασκήσουν την αρμοδιότητα που τους δίνει ο νόμος, δεδομένου ότι Περιφέρεια στερείται παντελώς αρμοδιότητας ως προς τους Ρομά.

«Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, οι εκτάσεις αυτές θα επιστραφούν από την Περιφέρεια στην Πολιτεία» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για κατασκευή στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στην Καλαμάτα, αστυνομικού μεγάρου καθίσταται απολύτως αναγκαία η εξεύρεση λύσης για τους Ρομά στην εν λόγω περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. «Βασική προϋπόθεση για την ανέγερση αστυνομικού μεγάρου στην Αγία Τριάδα είναι να έχει προηγουμένως τακτοποιηθεί το ζήτημα των Ρομά, των οποίων ο κύριος πυρήνας του οικισμού τους είναι εγκατεστημένος στα 9 στρέμματα του ΟΑΕΔ» παρατήρησε ο περιφερειάρχης.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Θ”, το προηγούμενο διάστημα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που έχει διατάξει τα προηγούμενα χρόνια η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για το θέμα του καταυλισμού των Ρομά στην Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος κόστισε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και καταστράφηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η προκαταρκτική που έχει διατάξει η εισαγγελέας βασίζεται σε πόρισμα των επιθεωρητών – ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Στο μεταξύ, «τρέχει» και μήνυση που έχει καταθέσει κατά παντός υπευθύνου για το κατάντημα του καταυλισμού των Ρομά στην Μπιρμπίτα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλώνοντας μάλιστα ότι διατηρεί ενεργή αστική αξίωση χρηματικής ικανοποίησης από τους υπαιτίους!

Η μήνυση της Περιφέρειας στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τις αξιόποινες πράξεις της διακεκριμένης κλοπής, της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας που έχουν τελεστεί στην περιοχή Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας. Όπως είναι γνωστό, εκεί υλοποιήθηκαν έργα υποδομής και δημιουργήθηκε χώρος μετεγκατάστασης Ρομά σε χώρο ιδιοκτησίας της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια θα αξιώσει ευθύνες για το χρονικό διάστημα από το 2010 και μετά, ενώ στη μήνυση γίνεται λόγος και για ηθική βλάβη που υπέστη από τις αξιόποινες πράξεις.