Σε βαθύ αδιέξοδο ο Ερντογάν τεντώνει το σκοινί και «βλέπει» τρομοκράτες στην Ελλάδα

Σε βαθύ αδιέξοδο ο Ερντογάν τεντώνει το σκοινί και «βλέπει» τρομοκράτες στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα επιτρέπει στο έδαφος της την ίδρυση αμερικανικών βάσεων, ενώ εκεί τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις» λέει επιδεικτικά ο Τούρκος πρόεδρος - Η Άγκυρα παράλληλα χαρακτηρίζει «επιθετική» την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια - Κάθετος στις θέσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Δεν θα ανεχθούμε επιθετικότητα και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

Η Άγκυρα εμμένει στην τακτική της πρόκλησης. Σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η Ελλάδα επιτρέπει στο έδαφος της την ίδρυση αμερικανικών βάσεων, ενώ εκεί τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να κάνουμε το ίδιο λάθος», όπως είπε. Κατηγόρησε και τον επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πως «όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθείται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει τους Έλληνες και τους συμμάχους τους».

Επιπλέον, όπως είναι ήδη γνωστό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη, διαμαρτυρόμενο για τις «διευκολύνσεις στις τρομοκρατικές οργανώσεις FETO (δίκτυο Γκιουλέν), PKK και DHKP-C (ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση)». Επικαλέστηκε, μάλιστα, και μία διαδήλωση Κούρδων που πραγματοποιήθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία. Το τουρκικό ΥΠΕΞ έφτασε στο σημείο να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τουρκικών αντιπροσωπειών και των πολιτών στην Ελλάδα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θυμήθηκε και πάλι «τα στρατόπεδα που διατηρεί το PKK στο Λαύριο»! Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστήριξαν σε σχέση με το στρατόπεδο του Λαυρίου, «που οι τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα υποστηρίζουν πως «τις κατηγορίες αυτές τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς».

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» τονίζουν. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, το τελευταίο διάστημα καθώς έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο, παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έριξε και άλλο λάδι στη φωτός, αναφερόμενος σε «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον αφορά στο Κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», είπε. Το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει επίμονα η Άγκυρα, εκφράστηκε αυτή τη φορά διά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

«Τώρα, εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία, όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται. Όταν η Τουρκία θέτει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όλοι τους, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό υπουργό Εξωτερικών, προσπαθούν να εκφράσουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι ‘πολύ επιθετική’». Τουρκικά Μέσα έφτασαν στο σημείο να «καταγγέλουν» την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο, Αστυπάλαια, χαρακτηρίζοντας τα «αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο Reuters ότι «Δεν θα ανεχθούμε επιθετικότητα και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας». Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δήλωσε ότι «οι γείτονες τα βάζουν με την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, όμως κάθε ρητορικό επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμη βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση».

Σε συνέντευξή του, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σχολίασε την χαρακτηριστική κουβέντα του Ταγιπ Ερντογαν «Μητσοτάκης τέλος για μένα». «Ο Τούρκος Πρόεδρος, κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, προκαλεί εντάσεις». «Απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία, επιλέγοντας πώς και πότε θα απαντήσουμε», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «εμείς δείχνουμε στους χάρτες τα σημεία της τουρκικής παραβατικότητας, δεν “ζωγραφίζουμε” στους χάρτες του Αιγαίου, αλλάζοντας τα σύνορα ανάλογα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής». Κινήσεις, που όπως υπογράμμισε, «θα ήταν απλώς γραφικές, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες».

protothema.gr